Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

20 Грудня 2023

Учні 9 класів складатимуть ДПА з 5 предметів

З 2027 року учні й учениці 9 класів під час державної підсумкової атестації складатимуть 5 предметів. Крім математики та української мови й літератури, обов’язковими будуть історія України, іноземна мова та природничі дисципліни.

Про це в інтерв’ю для “Ukrinform TV” повідомила директорка Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.

Вона зазначила, що оновлені завдання та матеріали для проведення ДПА в 9 класах УЦОЯО почне розробляти в 2025 році. Крім того, іспити з відповідних предметів будуть пілотувати почергово, а весь процес триватиме до 2027 року.

“Ми хочемо за рік брати одну галузь, її пілотувати, робити висновки, і наступного року пропонувати її вже для всіх учнів, потім брати іншу галузь для пілотування”, – пояснила Вакуленко.

За словами директорки УЦОЯО, на школярів і школярок у майбутньому чекатиме ще одне оновлення. Так, ДПА міститиме 2 види завдань:

  • тестові;
  • усні.

Адже, як зазначила Вакуленко, для деяких дисциплін, зокрема, історії України та громадянської освіти “важливо говорити, висловлюватися та розлого відповідати на питання”.

Фахівчиня також наголосила, що крім війни немає причин, які завадять упровадженню відповідних оновлень. А тому вона сподівається, що для проведення удосконалення ДПА в Україні буде фінансовий ресурс і політична підтримка.

Раніше ми розповідали, що в 2025 році завдання ДПА для 4 класу міститимуть тестову й усну частини.

Титульне фото: nikopolnews.net


Обговорення