Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

16 Січня 2023

Учні молодших класів з Чернігівщині перемогли на міжнародній олімпіаді з ментальної арифметики

У грудні 2022 року школярі з Чернігівщини вибороли призові місця на міжнародній онлайн-олімпіаді з ментальної арифметики. Олександр Степанець (дев’ять років) та Євгеній Андрієвський (сім років) посіли перше й третє місця відповідно. 

Про це повідомляє “Суспільне”.

У змаганнях брали участь понад 330 дітей віком від п’яти до чотирнадцяти років з різних країн світу. Міжнародна олімпіада відбувається раз на рік.

Ментальна арифметика – це система розвитку дітей, що базується на усному рахунку.

Учителька хлопців, Оксана Скороход, пояснила, як тренує в школярів здатність виконувати математичні дії подумки: “Є така спеціальна японська рахівничка “абакус”, на якій розміщено кісточки. Спочатку ми вчимо дитину перекидати кісточки пальчиками, а далі ми за допомогою казок, віршів, вкладаємо в уяву дитини місце розташування цих кісточок на рахівничці. І дитина в майбутньому цю рахівницю бачить скрізь, де б вона не була. Тобто вона уявно перекидає ці кісточки зі спиці на спицю й рахує математичні вирази. Вони зараз рахують по 20, по 30 дій двозначні, тризначні числа”.

Третьокласник Олександр Степанець почав займатися за цією системою ще з дитячого садка, зараз, крім окремої підготовки до олімпіади, приділяє вправам по 15-20 хвилин на день. Так само і ніжинець Євгеній Андрієвський займається ментальною арифметикою змалку – з п’яти років.

За словами мам хлопців і їхньої вчительки, у процесі занять відбувається рівномірне тренування обох півкуль головного мозку: діти можуть виконувати математичні дії одночасно, наприклад, із фізичними вправами.

“У ментальній арифметиці немає ні відмінників, ні двієчників. Є працьовиті й ліниві. Тобто навіть той самий двієчник може стати чемпіоном ментальної арифметики … Тут кожного дня праця, старанна праця. Це розумовий спорт, тренування мозку кожного дня. Дитина, яка працює кожного дня, досягає колосальних результатів”, — зазначила вчителька.

Читайте також: “Школярі побудували “курінь” на місці, де є стабільний інтернет, щоб вчитися: історія з деокупованого села на Харківщині”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: “Суспільне”


Обговорення