Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

11 Червня 2024

Уряд оновив перелік категорій осіб, які можуть скористатися послугою “Муніципальна няня”

7 червня 2024 року Кабінет Міністрів України розширив перелік категорій громадян, які можуть скористатися послугами “муніципальної няні”. Відповідна постанова діятиме під час воєнного стану та протягом трьох місяців після його припинення чи скасування.

Про це повідомили на Урядовому порталі.

З 2019 року в країні діє програма “Муніципальна няня”. Відповідно до неї батьки можуть укласти угоду або договір з фізичною або юридичною особою-підприємцем, яка надає послуги з догляду за дитиною та її виховання. У межах програми уряд відшкодує їм частину зарплатні няні (у 2024 році 7 100 гривень).

Як розповіли в Кабміні, в умовах війни послуга стає все більш актуальною, адже внутрішньо переміщені особи потребують більше часу для працевлаштування й інтеграції в нових громадах. Так, згідно з оновленою постановою, послуга поширюється на:

  • дітей ВПО, яким ще не виповнилося 3 років за умови, що вони не мають важких хвороб;
  • дітей до 6 років, які потребують додаткового догляду (раніше входила категорія дітей з тяжкими хворобами лише віком до 3 років);
  • дітей до 6 років, у кого один із батьків має інвалідність I чи II групи (раніше – це були діти віком до 3 років);
  • дітей до 6 років, які мешкають там, де неможливо забезпечити функціонування закладів дошкільної освіти (наприклад, Запорізька, Донецька, Харківська, Херсонська, Сумська та Чернігівська області).

“Таким чином усуваємо барʼєри в доступі батьків до роботи й економічної незалежності, а дітей – до отримання належного догляду й розвитку”, – розповіли в Мінсоцполітики.

Читайте також: “Верховна Рада ухвалила законопроєкт “Про дошкільну освіту”: що зміниться для освітян, вихованців і їхніх батьків”.

Титульне фото: freepic.com


Обговорення