Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

27 Квітня 2023

Усебічно підтримувати учнів і виховувати в них самостійність: які обов’язки вчителів у Німеччині

Завдання, які вчитель у Німеччині повинен виконувати у своїй повсякденній роботі, викладені в шкільному законі або в загальній постанові про службу вчителів відповідної федеральної землі. Отже, в різних федеральних землях вони можуть відрізнятися.

У четвертій частині матеріалу про відповідальність учителів за навчання учнів у Євросоюзі  Служба освітнього омбудсмена навела як приклад зобов’язання вчителів і керівників у федеральній землі Північний Рейн-Вестфалія.

Обов’язки вчителів

Як і у Франції, вчитель у Німеччині – це державний службовець. Відповідно до Загальних положень про службу для вчителів і директорів державних шкіл, обов’язки вчителів, які є державними службовцями, визначені законом про статус державного службовця, законом про державних службовців землі Північний Рейн-Вестфалія і шкільним розпорядком.

Обов’язки державних службовців включають таке:

  • неупереджене й справедливе виконання службових обов’язків;
  • підтримку вільного демократичного основного порядку;
  • дотримання поміркованості і стриманості в політичній діяльності (стаття 33 Закону про податок на державну службу);
  • поведінку, яка відповідає посаді (стаття 34 Закону про податок на державну службу);
  • за потреби – висловлення занепокоєння щодо законності офіційних наказів (розділ 36(2) Закону про державну службу).

Навіть після того, як трудові відносини службовця із державою закінчилися, він повинен зберігати таємницю щодо питань, які йому чи їй стало відомі під час службової діяльності (§37 Закону про податок на державну службу).

У межах трудових відносин вчителі-державні службовці мають особливе право на піклування та захист з боку роботодавця під час виконання офіційної роботи (розділ 45 Закону про податок на державну службу).

Відповідно до §5 Загальних положень, учитель/учителька зобов’язані під свою відповідальність виховувати, навчати, консультувати, оцінювати, контролювати та доглядати учнів. 

Директори шкіл можуть лише в окремих випадках втручатися в навчальну й виховну роботу вчителів у межах своїх повноважень ( §§ 20 і далі ).

Учителі повинні виконувати свої обов’язки неупереджено (§ 2 абзац 8 речення 2 SchulG ) та уникати під час навчального процесу всього, що може образити почуття тих, хто має іншу думку (§7  Загальних положень).

Учителі підтримують учнів комплексно й індивідуально, виховують у них самостійність. Ця самостійність також включає розробку ініціатив і пропозицій щодо уроків і шкільного життя, а також відповідальність у шкільних комітетах.

Учителі повинні враховувати відповідні вимоги до навчання і, зокрема, труднощі навчання, особливі здібності, схильності та інтереси, а також особисту життєву ситуацію учнів і працювати над усуненням недоліків (§8  Загальних положень).

Педагогічні завдання вчителів також включають інформування й консультування учнів та їхніх батьків. Про обов’язки учнів і батьків у Німеччині й інших країнах ЄС докладніше можна дізнатися за посиланням.

Учителі зобов’язані продовжувати власну освіту, щоб підтримувати та розвивати свої знання та навички (§9, §11  Загальних положень).

Відповідальність учителів 

У зв’язку з особистою відповідальністю вчителів за законність службових дій вони зобов’язані оскаржувати законність офіційних розпоряджень директору школи (пункт 2 статті 36 Закону про податок на державну службу). Усі, хто мають застереження щодо порушення правових положень або розпоряджень шкільних наглядових органів, повинні негайно повідомити про це директора §16  Загальних положень).

У федеральній землі Північний Рейн-Вестфалія така відповідальність визначається, зокрема Законом про школу землі  Північний Рейн-Вестфалія. Відповідно до §41 цього закону, вчителі й директори шкіл зобов’язані заохочувати дітей шкільного віку, які не виконують шкільного обов’язку, до регулярного відвідування школи, впливати на батьків. Якщо педагогічний вплив виявляється невдалим, на прохання школи або шкільного наглядового органу орган контролю, відповідальний за місцем проживання чи постійного проживання, може примусово привести учнів шкільного віку до школи відповідно до статей 66, 75 Закону про адміністративні правопорушення землі Північний Рейн-Вестфалія. Про запланований захід повідомляє служба у справах молоді.

Також шкільний наглядовий орган може примусити батьків виконати свої обов’язки за допомогою певних заходів згідно з §§ 55–65 Закону про адміністративні правопорушення землі Північний Рейн-Вестфалія.

Читайте також: “Якими є обов’язки вчителів у Франції і за що їх може спіткати дисциплінарна, цивільна чи кримінальна відповідальність”.

Фото: The German Way & More


Обговорення