Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

26 Серпня 2021

В Україні молодих учителів майже в п’ять разів менше, ніж необхідно для оновлення педскладу

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Колебошин підрахував, скільки необхідно щороку молодих учителів для стабільного оновлення педагогічного складу країни.

Про це він написав у своїй колонці на сайті Освіта.UA.

За інформацією Колебошина, у системі шкільної освіти працюють приблизно 420 тисяч педагогічних працівників. Також він припустив, що середній час, який український учитель працює в школі від початку до кінця кар’єри, становить приблизно 30 років.

Відношення між цими числами становить 14 000 до одного, тобто щороку Україні необхідно 14 тисяч нових учителів, щоби педагогічний склад постійно оновлювався.

Водночас, Державна служба статистики дає інформацію про 440 тисяч учителів, які працювали в загальноосвітніх школах у 2020/2021 навчальному році. Тож цифра зростає до 14 667 нових вчителів.

Водночас міністр освіти і науки Сергій Шкарлет заявив, що цьогоріч у школах почнуть працювати лише 3 тисячі молодих учителів. Це в 4,9 разів менше підрахованого за даними Держстату.

Для того, аби показати масштаб проблеми з іншого боку, Колебошин також наводить порівняння кількості молодих учителів та кількості шкіл. В Україні майже 15 000 шкіл, тобто в середньому – 1 новий учитель на 5 шкіл.

Раніше ми писали, що середня зарплата серед педагогічних вакансій не дотягує до 7 тисяч, а на кожні 10 вакансій претендують 27 осіб.

“Нова українська школа”

Фото: автор – jukai5, Depositphotos


Обговорення