Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 Липня 2024

В Україні затвердили Національну стратегію розвитку фінансової грамотності для дітей і дорослих: що вона передбачає

Кабінет Міністрів України затвердив Національну стратегію розвитку фінансової грамотності до 2030 року. Вона покликана сприяти:

  • підвищенню фінансової обізнаності населення;
  • зростанню впевненості громадян під час ухвалення фінансових рішень;
  • формуванню раціональної фінансової поведінки.

Про це повідомив Національний банк України.

Ознайомитися з повним текстом стратегії можна нижче або за посиланням.

Над Стратегією працювали в межах міжвідомчої робочої групи та консультативної платформи з червня 2021 року (з перервою через повномасштабне вторгнення росії). Під час її створення фахівці врахували найкращі міжнародні практики, зокрема:

Як розповіли в НБУ, затвердження Стратегії допоможе об’єднати зусилля багатьох сторін і забезпечить масштабування заходів із підвищення фінансової обізнаності для різних цільових груп.

Так, її реалізацію здійснюватимуть за п’ятьма напрямами:

  1. якісна базова фінансова освіта заходи з підвищення фінансової грамотності для дошкільнят, школярів і студентів. Зокрема, створення навчальних ресурсів, модернізація навчальних програм і впровадження нового обов’язкового курсу “Підприємництво і фінансова грамотність” з 2025 року у 8 класах та з 2026 року у 9 класах у всіх школах України;
  2. відповідальне фінансове життя підвищення фінансової грамотності дорослого населення через навчальні ресурси;
  3. фінансово обізнані підприємці комплексний підхід, який, зокрема, передбачатиме створення рамки фінансових компетентностей підприємців і проведення освітніх заходів для підприємців-початківців та представників малого бізнесу;
  4. просунута цифрова фінансова грамотність створення навчальних матеріалів про цифрові фінансові послуги, платіжну безпеку й захист від кіберзлочинності;
  5. сприятлива екосистема для розвитку фінансової грамотності налагодження співпраці як усередині України, так і з представниками міжнародних організацій та інших країн.

“Якщо в попередні роки у фокусі уваги заходів з фінансової грамотності перебували насамперед діти та молодь – українці з найнижчим рівнем фінансової грамотності, то тепер проводитимуть також роботу з підприємцями й дорослим населенням, зокрема, з ветеранами, внутрішньо переміщеними особами й людьми старшого віку”, додали в НБУ.

Раніше ми розповідали, якою буде нова дисципліна “Фінансова грамотність і підприємництво” для 8-9 класів “НУШ”, а також хто зможе викладати її.

Титульне фото: НБУ


Обговорення