Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

31 Жовтня 2021

Вчителі оцінюють готовність шкіл до освітнього процесу гірше, ніж батьки – опитування

1–10 жовтня 2021 року Інститут соціальної та політичної психології НАПН України спільно з Асоціацією політичних психологів України провів опитування  щодо проблем освіти та її реформування.

Інформація про це опублікована на сайті організації.

Опитано 2000 осіб у всіх регіонах України, серед них досліджено підвибірки за категоріями: педагогічні працівники та респонденти, в сім’ях яких є учні, абітурієнти або студенти.

23,8% респондентів оцінюють стан готовності закладів освіти до навчального року скоріше або зовсім негативно. Серед працівників освіти цей показник ще вищий – 27,6%. Це найгірша оцінка готовності освітніх закладів за останні шість років.

Цілком або скоріше позитивно готовність закладів освіти оцінюють менше ніж половина респондентів (44,5%), серед педагогічних працівників – 55,2%.

Якість організації дистанційного навчання респонденти оцінили краще, ніж минулоріч. Більшість сімей, в яких є школярі (52,1%) або студенти (65%), повідомили, що під час весняного локдауну в їхніх закладах освіти було організовано навчання в онлайн-режимі (у 2020 році – 48,7% та 57,4% відповідно). Зовсім не було організовано дистанційне навчання для 4,6% сімей із дітьми шкільного віку (у 2020 році – для 7,7%).

Якщо порівняти з початком минулого навчального року, дещо покращилося оснащення технічними засобами для навчання в дистанційному режимі. У 2020 році повністю були забезпечені 62,6% опитаних, у сім’ях яких є учні та студенти, а в 2021 році – 71,2%. Проте 10,7% досі не мають ні комп’ютера, ні стабільного підключення до інтернету.

Результати дистанційного навчання тією чи іншою мірою негативно оцінюють 56,2% респондентів. Частка негативних оцінок майже не змінилася (55,7% у 2020 році), але збільшилася позитивна оцінка: з 27,1% у 2020 році до 33,2% у 2021-му.

Раніше, в опитуванні інших соціологів 72% батьків зазначили про погіршення успішності їх дітей під час дистанційки.

Ставлення українського суспільства до дистанційного навчання переважно скептичне. Лише кожен п’ятий респондент (21,3%) погоджується з тим, що завдяки дистанційному навчанню учні (студенти) стають більш дисциплінованими та самостійними, 66,1% так не вважають.

Мірою накопичення досвіду в дистанційному навчанні зростає й частка громадян, які вбачають у ньому загрозу психологічному благополуччю дітей та молоді. Минулого року 50,4% респондентів погоджувалися з твердженням, що дистанційне навчання руйнує психіку й соціальні навички дітей, а тому має бути повністю заборонене. Цьогоріч із цим твердженням погодилися 56% респондентів загалом і майже 60% тих, хто мають у сім’ях учнів або студентів.

Раніше, ми писали про дослідження американських вчених, що через закриття шкіл психічне здоров’я старших учнів погіршилось, а молодших – поліпшилось.

Фото: автор – poznyakov, Depositphotos


Обговорення