Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

5 Березня 2024

Відзначаємо 210 День народження Тараса Шевченка: добірка корисних матеріалів для вчителів

9 березня 2024 року Україна відзначатиме 210 річницю від дня народження видатного поета, художника, громадського діяча, титана духу й пророка Тараса Григоровича Шевченка.

Традиційно до Дня народження Кобзаря українські педагоги й педагогині організовують тематичні уроки й заходи, присвячені життю й творчості поета. Щоб допомогти вчителям зацікавити учнів і передати їм значення спадщини Тараса Шевченка, редакція “НУШ” підготувала добірку матеріалів, які можуть стати в пригоді під час підготовки до уроків.

Зокрема, вчителі молодших класів можуть скористатися матеріалами для проведення інтегрованих занять. Усі розробки відповідають віковим особливостям учнів і учениць й покликані розповісти дітям не лише про життя Шевченка, а й про важливість родини та праці в житті людини:

У статті “Від патетичного Кобзаря до дружнього Ше” вчителі молодшої, середньої та старшої школи знайдуть інформацію про те:

  • як небанально розповісти учням про поета;
  • яким можна показати письменника, окрім образів “Пророка” та “Кобзаря”;
  • які активності запропонувати школярам і школяркам різного віку й багато іншого.

Щоб здивувати й зацікавити учнів і учениць, пропонуємо також додати в урок деякі з “42 фактів, що не розповідають у школі”.

А перевірити, як і ви, і діти знаєтеся на біографії й творчості Шевченка, допоможе “Кобзартест”, який доступний за посиланням.

Крім того, аби глибше зануритися у світ поезії українського письменника й пояснити учням і ученицям актуальність і особливості його творчості, педагоги можуть скористатися аудіоуроками від проєкту “Вчися вухами”. Так, докладний аналіз віршів і поем, які входять до навчальної програми 8 і 9 класів, можна знайти за посиланнями:

Крім безпосереднього аналізу творів, в аудіоуроках також подаються теоретичні відомості, які допоможуть під час вивчення віршів і поем, історична довідка й інформація про суспільні явища, які стали тригером для написання твору.

Крім того, в аудіоуроках від “Вчися вухами” вчителі знайдуть рекомендації щодо аудіо- та відеоматеріалів, які можна використати під час вивчення того, чи того твору, а також зможуть разом із учнями й ученицями послухати голос самого Тараса Шевченка.

Читайте також: “Точно відтворює зовнішність Тараса”: в Instagram зʼявилася сторінка Шевченка”.

Титульне фото: “ТСН”


Обговорення