Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

26 Квітня 2024

Вікові обмеження, батьківський контроль і вплив застосунку на психіку дитини: що сучасним батькам треба знати про TikTok

Останніми роками в Україні став особливо популярним мобільний застосунок для перегляду коротких відео “TikTok”. У ньому підлітки й дорослі можуть створювати й публікувати власні ролики тривалістю від 10 секунд до 3 хвилин.

Однак, як показало дослідження Amnesty International, за 5-6 годин, проведених в TikTok з акаунту підлітка, кожен другий ролик був пов’язаний з психічним здоров’ям і був потенційно шкідливим для дитини.

Фахівці громадської організації #stop_sexтинг розповіли, на що варто звернути увагу батькам, чиї діти є активними користувачами й користувачками TikTok, і як вберегти свого сина чи доньку від загроз, які можуть чекати в соціальній мережі.

За правильного підходу, використання дитиною соцмереж, звісно, може мати низку плюсів. Адже вони дають змогу:

  • спілкуватися з друзями та родиною;
  • отримати доступ до освітнього контенту;
  • виражати творчі здібності через мистецтво, відео тощо.

Водночас усе більше досліджень підтверджують, що використання смартфонів і соціальних мереж може посилити психічні розлади (зокрема, викликати депресію) та шкідливу поведінку в дітей. Крім того, там можна стикнутися з:

  • кібербулінгом;
  • невідповідним контентом;
  • порушенням конфіденційності;
  • сексуальними онлайн-загрозами (секстинг, онлайн-грумінг, сексторшен) тощо.

Звісно, TikTok, як і багато інших застосунків, має вікові обмеження. Зокрема, створювати акаунти в соцмережі можуть лише особи, яким виповнилося 13 років. Якщо алгоритм додатка вирішить, що користувач (-ка) молодший (-а) за необхідний вік – акаунт заблокують. Однак, діти до 13 років можуть користуватися TikTok без профілю, що створює додаткову небезпеку (тоді неможливо відфільтрувати запропонований контент), або зазначивши інший вік.

Якщо особа вказує у своєму профілі вік від 13 до 15 років, такий акаунт автоматично стає приватним. Користувач чи користувачка може створювати власні відео, але їх будуть бачити лише друзі. У такому випадку також не можна отримувати чи надсилати повідомлення.

Акаунти користувачів і користувачок 16-17 років автоматично створюються публічними. З них можна вести прямі ефіри, надсилати й отримувати повідомлення, однак заборонено купувати, надсилати чи отримувати онлайн-подарунки.

Фахівці #stop_sexтингу акцентують, що батькам не варто дозволяти дітям переглядати TikTok зі свого акаунта. Адже додаток ідентифікує профіль батьків як повнолітній і там може відображатися контент 18+.

Щоб захистити дитину в застосунку батьки можуть:

  • зробити профіль дитини приватним;
  • налаштувати обмеження контенту;
  • пояснити дитині, як можна скаржитися на відео, видаляти небажані коментарі та блокувати профілі, які їй не подобаються;
  • і найголовніше – встановити з дитиною довірливі стосунки, аби вона могла звернутись до вас за порадою.

У TikTok також можна налаштувати батьківський контроль. Для цього необхідно зайти в “Налаштування” та натиснути функцію “Family Pairing” або “Сімейний зв’язок”. Окрім контролю контенту, батьки можуть встановити часові обмеження для “перебування” дитини в застосунку.

Докладну інструкцію шукайте за посиланнями:

У подкасті “Хороших батьків не блокують” експерти розказують більше про життя дитини в соцмережах. Прослухати епізод можна за посиланням.

Звернутися за допомогою щодо онлайн-ризиків діти та дорослі можуть:

Раніше ми розповідали, що робити, якщо дитину шантажують в інтернеті її оголеними фото: докладно про онлайн-грумінг.

Титульне зображення й зображення в тексті: #stop_sexтинг


Обговорення