Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Січня 2023

Ввічливо запропонувати допомогу людині з інвалідністю: роз’яснення від МОЗ

На основі “Довідника безбар’єрності” Міністерство охорони здоров’я підготувало матеріал про те, як коректно, без ризику образити запропонувати допомогу людині з інвалідністю.

Публікуємо цей матеріал у майже незмінному вигляді.

  1. Перш ніж пропонувати допомогу, слід упевнитися, що людина насправді цього потребує в конкретній ситуації і за певних обставин.
  2. Якщо здається, що втручання потрібне – не варто одразу кидатися і “завдавати добро”. Спочатку варто спитати, чи допомога справді необхідна.
  3. Пропонуючи допомогу людині з порушеннями слуху, слід показати жестами, що хотіли би зробити, потім подивіться на людину, щоб отримати схвалення.
  4. Важливо розуміти, що людина може відмовитися від пропозиції. Це варто сприйняти з усмішкою і повернутися до своїх справ.
  5. Якщо відповідь ствердна, людина підкаже, що для неї можна зробити.
  6. Трапляються ситуації, коли людина погоджується, але не говорить, чим саме допомогти, – у таких випадках потрібно пояснити свої дії, перш ніж щось робити, наприклад:
  • Я стану ліворуч від вас і переведу на інший бік вулиці. Чи хочете ви, щоби я взяв/взяла вас під руку?
  • З якого боку мені краще йти, щоби ми могли чути одне одного? 
  • Чи хочете ви, щоби я потримав/потримала вам двері?

Уточнювальні запитання перед діями дозволяють людині прийняти пропозицію або підказати, як скоригувати допомогу.

Перепитування демонструє, що той, хто пропонує поміч, цінує особистий простір іншої людини і не порушує його без дозволу.

Читайте також: ““Довідник практичних рекомендацій”: допомога людям, які отримали інвалідність через бойові дії, та їхнім рідним”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – HayDmitriy, Depositphotos


Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.