Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Листопада 2022

Використовуємо завдання PISA в навчанні: УЦОЯО ділиться корисними ресурсами

Із 3 до 26 жовтня в Україні тривав основний етап PISA-2022 – міжнародного дослідження якості освіти, що оцінює компетентності 15-річних школярів і студентів. УЦОЯО радить учителям використовувати аналогічні завдання під час навчання.

Такими рекомендаціями фахівці УЦОЯО поділилися на своїй офіційній сторінці.

Завдання PISA вимірюють здатність учнів застосовувати свої знання і вміння в реальних життєвих ситуаціях: наприклад, аналізувати прочитане, шукати інформацію, робити висновки, відрізняти правду від переконливих фейків.

УЦОЯО закликає вчителів створювати тести для учнів, аналогічні до завдань PISA, щоб запроваджувати на уроках елементи компетентісно орієнтованої освіти. На офіційному сайті PISA опубліковано понад 80 завдань з математики. У тестовому модулі – понад 300 практично орієнтованих завдань з математики, читання, природничо-наукових дисциплін.

Педагог знатиме, як учень чи учениця виконали завдання, скільки для цього було використано часу, як відповіді конкретного підлітка співвідносяться з відповідями однокласників. Крім того, учитель отримає кодувальник PISA, за яким зможе оцінити відповіді учнів на відкриті запитання.

Для того щоб скористатися ресурсом, необхідно самостійно створити електронний кабінет – як Користувач, Вчитель, Учень, чи Адміністратор школи (за посиланням можна ознайомитися із відеоінструкцією).

Якщо немає змоги працювати з учнями в онлайн-тестувальнику, можна виконати завдання, подані в Рамкових документах про різні галузі дослідження (математичну, читацьку і природничо-наукову). Завдання у посібниках можна зручно завантажити й використати на уроці або запропонувати учням для самостійної роботи.

Нагадаємо, що раніше розповідали про основний етап PISA-2022.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – alexraths, Depositphotos


Обговорення