Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

4 Листопада 2022

Виявлення туберкульозу за допомогою квантиферонового тесту: пілотний проєкт з фокусом на дітях

Міністерство охорони здоров’я звітує про успіхи пілотного проєкту з виявлення туберкульозу завдяки квантифероновому тесту (КФТ). 

Про перебіг проєкту МОЗ проінформувало на своєму сайті.

Незважаючи на воєнний стан, 12 областей отримали змогу обстежувати пацієнтів на туберкульозну інфекцію. Безкоштовні КФТ стали доступні завдяки проєкту USAID “Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні” в партнерстві з приватними лабораторіями.

На сьогодні програма діагностування за допомогою КФТ діє у Вінницькій, Дніпропетровській, Закарпатській, Київській, Кіровоградській, Львівській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Чернівецькій, Чернігівській та Черкаській областях.

Основний акцент у пілотному проєкті зроблено на дітей — групу ризику з контакту з хворим на туберкульоз. Це найбільш уразлива група населення, адже вони заражаються туберкульозом від батьків або близького оточення”, —  коментують у МОЗ. Також у групі ризику — дорослі, які контактують із хворими на туберкульоз, внутрішньо переміщені особи та медики.

З березня до 1 жовтня 2022 року проведено понад 2900 тестів, 85,1 %  — дітям, що мали контакт із хворими на туберкульоз. За результатами тестування профілактичне лікування було призначено 22,4 % пацієнтів.

Фахівці наголошують: важливо мотивувати дитину та її близьких пройти профілактичне лікування у разі виявлення туберкульозної інфекції для попередження активної форми захворювання.

Заплановано купити ще 2000 тестів для проведення досліджень у 2023 році.

Рання діагностика туберкульозної інфекції допомагає суттєво зменшити її передачу, а отже, скоротити навантаження на систему охорони здоров’я.

Читайте також: “Захистіть дитину від кору: Україна отримала 196 000 доз вакцини”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Зображення: автор – [email protected], Depositphotos


Обговорення