Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

4 Серпня 2020

Як добитися доброчесності в школі – в Україні презентували брошуру з порадами та роз’ясненнями

В Україні презентувати антикорупційну брошуру, яка покликана допомогти налагодити доброчесні та партнерські відносини в школі.

Її опублікували на антикорупційній сторінці EdCamp’у.

Вона містить добірку порад та роз’яснень щодо запобігання корупції в освіті. Видання насамперед передбачене для вчителів, керівництва шкіл, батьків та учнів.

Брошура складається з двох частин:

  • у першій описані загальні принципи та механізми взаємодії всіх учасників освітнього процесу, а також їхні права та зони відповідальності згідно з чинними законами, підзаконними актами, нормами доброчесності й моралі;
  • зміст другої частини сформувало безпосередньо вчительство, поставивши експертам проєкту актуальні й найбільш розповсюджені запитання, що стосуються різноманітних аспектів щоденного життя шкільної громади.

Експертні відповіді на кожне запитання позначені відповідним сигналом світлофора: червоним, жовтим або зеленим. Зрозуміло, що червоне світло означає – це робити не можна, зелене – можна; жовте дозволяє діяти лише за певних умов.

Втім, ситуації, що виникають у житті шкільної громади, подекуди бувають настільки складними й багатовимірними, що можуть мати кілька різних однаково прийнятних варіантів вирішення. Тому після деяких запитань розміщено одразу два світлофори з різними сигналами”, – зазначено в передмові.

Ознайомитися з брошурою можна за цим посиланням або в документі нижче:

SVITLOFOR-OSVITN-OYI-DOBROCHESNOSTI-03.08.2020-DLYA-PREZENTATSIYI

Завантажити брошуру

Видання підготували експерти проєкту #USAID_ВзаємоДія у співпраці з Міністерством освіти і науки, освітнім омбудсменом, громадськими організаціями “ЕдКемп Україна”, “Батьки SOS”, “Смарт освіта” та “Батьківський контроль”.

Також творці брошури закликають давати свої пропозиції чи зауваження щодо видання. Це можна зробити, написавши на пошту [email protected] або на fb-сторінку проєкту USAID_ВзаємоДія.

Нагадаємо, ГО “ЕдКемп Україна” за підтримки проєкту USAID_ВзаємоДія набрав тренерів, які готуватимуть освітян використовувати антикорупційні інструменти для навчання. Зокрема, йдеться і про антикорупційну брошуру.

Окрім того, триває набір 160-ти педагогів, які:

  • пройдуть дводенне навчання під час будь-якого з 8-ми тренінгів у таких містах: Дрогобич, Хмельницький, Покров, Первомайський, Суми, Мукачево;
  • візьмуть участь у дослідженні поточної ситуації потреб та викликів шкільних колективів у темі корупції;
  • отримають повний набір антикорупційних матеріалів, а також докладні рекомендації щодо цільової аудиторії та особливостей проведення;
  • будуть використовувати ці інструменти з учнівством у своїх школах, нададуть розробникам якісний і глибокий зворотний зв’язок.

Дивіться також два документальні фільми про амбасадорок антикорупційного проєкту USAID_ВзаємоДія

Ілюстрація взята з титульної сторінки брошури

Ця публікація стала можливою завдяки підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID). Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю громадської організації “ЕдКемп Україна” і необов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів.

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber


Обговорення