Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

3 Травня 2024

Як громадам залучити кошти донорів на будівництво й ремонт укриттів у школах і садочках: алгоритм від МОН

Громади, які цьогоріч не отримають державну субвенцію на будівництво чи ремонт укриттів у закладах освіти, зможуть залучити для цього кошти міжнародних партнерів або донорів. Головна умова – наявність проєктно-кошторисної документації.

Про це повідомило Міністерство освіти і науки України.

Цьогоріч розподіл коштів субвенції на укриття в закладах освіти відбувається за допомогою платформи “DREAM”. Щоб взяти участь у доборі, громади мали внести на сайт проєкти сховищ і проєктно-кошторисну документацію (ПКД). Після цього МОН, спираючись на пропозиції обласних державних адміністрацій, ухвалить перелік проєктів, які отримають фінансування коштом державного бюджету. Раніше ми публікували докладне роз’яснення, як відбуватиметься цей процес. Ознайомитися з матеріалом можна за посиланням.

У МОН розповідають, що громади, чиї проєкти не отримають фінансування, зможуть залучити кошти з інших джерел – від міжнародних партнерів і донорів. Головною умовою є наявність проєктно-кошторисної документації.

  • Що робити, якщо немає готового проєкту укриття в закладі освіти?

У випадку, якщо немає готового проєкту, громади можуть скористатися “проєктами повторного використання”. Їх можна адаптувати під особливості кожного закладу освіти.
“Проєкти повторного використання” розміщені на платформі “Моя Фортеця” (обрати пункт “Хочу укриття”, перейти в розділ “Садочки” або “Школи”).

Загалом для ОТГ доступні 15 проєктів із розробленою ПКД:

  • для садочків на 100, 150, 200 та 300 осіб;
  • для шкіл на 200, 300, 500, 700, 750 і 1 000 осіб.

Усі вони пройшли експертизу й мають фіксовану вартість.

Скориставшись “проєктом повторного використання”, громади можуть скоротити час на розроблення ПКД до 1-1,5 місяця й витрачати кошти лише на геологічні роботи з привʼязкою до конкретної місцевості.

Якщо жоден із “проєктів повторного використання” не підійшов, ОТГ мають замовити розроблення проєкту з нуля. Для цього слід звернутися до інженерів-проєктувальників. Знайти рекомендації про внутрішнє оздоблення укриття, навігацію та облаштування можна тут.

  • Що робити після того, як проєктно-кошторисна документація готова?

Після адаптації проєктів до потреб закладу освіти громади можуть внести їх на платформу “DREAM” для залучення коштів від міжнародних партнерів чи приватних інвесторів.

Базові інструкції щодо реєстрації та подання заявки на платформу можна переглянути за посиланням.

Крім того, відповіді на свої запитання, які стосуються розподілу освітньої субвенції, представники ОДА й ОТГ, освітні управлінці й педагоги можуть знайти у:

Раніше ми публікували відповіді на найпоширеніші запитання, які стосуються отримання субвенції на укриття в закладах освіти.

Титульне фото: Дмитро Поліщук, “Суспільне Житомир”


Обговорення