Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

11 Листопада 2022

Як неповнолітнім отримати обліковий номер платника податків: документи, онлайн-кабінет ДПС та інші лайфхаки

Внутрішньо переміщені особи, що постраждали від російської агресії, часто не мають усіх необхідних документів і змушені їх відновлювати. У зв’язку із цим актуальним стає питання отримання ідентифікаційного коду – довідки, у якій вказано обліковий номер платника податків. Його присвоює Державна податкова служба України. 

“Вікна” опублікували інструкцію, як отримати таку довідку дитині в разі потреби.

Коли потрібен ідентифікаційний код? 

  • для оформлення паспорта з 14 або 16 років;
  • для вступу до вишу чи іншого навчального закладу;
  • для отримання спадщини;
  • для прийняття в дар майна;
  • для отримання аліментів;
  • для отримання призів на змаганнях;
  • для прийняття спонсорської допомоги.

Час отримання документу не обмежений законодавчо: можна отримати ідентифікаційний код одразу по народженню дитини.

Як отримати обліковий номер платника податків?

  1. Подати до фіскального органу облікову картку фізичної особи – платника податків за формою № 1ДР.
  2. Пред’явити документ, що посвідчує особу, в якому міститься інформація, необхідна для реєстрації, реквізити (ПІБ, дата народження, місце народження, місце проживання, громадянство).
  3. Облікові картки дітей до 14 років подають батьки або один із батьків за наявності свідоцтва про народження дитини і документа, який посвідчує особу одного із батьків.
  4. Якщо свідоцтво про народження дитини до 14 років видано не українською, треба подати його засвідчений переклад українською мовою та копію.

Ідентифікаційний код мають видати протягом трьох робочих днів із моменту звернення.

Важливо: українці, які не мають постійного місця проживання або тимчасово перебувають не у своєму населеному пункті, повинні звернутися до будь-якого фіскального органу. Строк видачі довідки збільшиться до тижня.

На своєму офіційному сайті Державна податкова служба України рекомендує скористатися “Електронним кабінетом”. Через нього можна подати облікову картку № 1ДР та копії всіх необхідних документів. Щоб зареєструватися в “Електронному кабінеті”, потрібен кваліфікований електронний підпис користувача (його можна отримати в офіційному додатку вашого банку або через Інтегровану систему електронної ідентифікації).

Нагадаємо, що нещодавно МОН анонсувало інтеграцію в “Дію” електронних документів про освіту. Щоб скористатися цією послугою, особа, що досягла 14 років, повинна мати реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – YuraSokolov, Depositphotos


Обговорення