Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

2 Січня 2024

З’явився посібник для освітян, як навчити дітей відстоювати власні кордони

У Центрі гідності дитини УКУ розробили посібник “Інструктажі для безпеки дітей” з інтерактивними заняттями. Про це редакції розповіли його розробники.

Він має рекомендації для психологів, соціальних педагогів, вчителів і вихователів, як навчити дітей правилам безпеки, щоб попередити можливе сексуальне насильство, булінг та кібербулінг.

Автори  посібника пояснюють, як говорити з дітьми різного віку про важливість меж власного тіла, а також згадують у ньому про кілька важливих правил:

  • правило купальника (частини тіла, які знаходяться під купальником, є приватними, ми їх не показуємо);
  • правило довірливих дорослих (ті, що не чинять кривди і до яких дитина може звернутися по допомогу);
  • уникнення секретів (у дорослих і дітей не може бути таємниць, що стосуються інтимних частин тіла);
  • які дотики є безпечними, а які ні.

У листопаді 2023 року відбулося тестування інструктажів, у яких взяли участь 26 педагогів, шкільних психологів та катехитів. Учасники провели серію із 4 занять для понад 300 дітей у Львівській, Івано-Франківській, Київській, Одеській, Черкаській областях.

“Багато дітей не знали про правило купальника — тобто про те, що частини тіла, які знаходяться під купальником, є приватними, і ніхто до них не має права торкатися, - розповіла Олена Моденова, працівниця Центру допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі у м. Одеса після тестування посібника. – Також діти  думали, якщо вони не дають себе обіймати родичам, друзям родини, чиїх обіймів не хочуть, то це погано. Після занять діти зовсім по-іншому ставилися до цього.

  • Докладніше ознайомитися зі змістом посібника можна за покликанням.
  • Також у ньому є ілюстровані додатки, розмальовки та ігри (знайти їх можна тут).

Раніше ми розповідали, що в МОН створили посібник для вчителів, як говорити про російсько-українську війну у школі.

Титульне фото: Віталій Грабар


Обговорення