Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

2 Квітня 2024

Закон України “Про професійну освіту”: МОН запрошує до громадського обговорення

Міністерство освіти і науки України запрошує освітян і всіх зацікавлених до громадського обговорення проєкту Закону України “Про професійну освіту”.

Ознайомитися з текстом документа, який розробили фахівці Директорату професійної освіти, можна нижче або за посиланням.

Як зазначили в МОН, законопроєкт сприятиме гармонізації освітнього законодавства й спрощенню структури професійної освіти, а також дасть змогу розв’язати нагальні проблеми роботодавців у підготовці фахівців на робочому місці (на виробництві).

Зокрема, у документі пропонують:

  • активніше залучати бізнес до навчання через створення в закладах освіти колегіального органу управління наглядової ради, участі в розробленні нових кваліфікацій, призначенні керівників тощо;
  • розширити автономію закладів освіти через можливість здійснення ними господарської діяльності – як державне (комунальне) некомерційне підприємство;
  • ввести єдиний рівень професійної освіти (освітньої кваліфікації) та єдиний тип закладу – професійний коледж;
  • звернути увагу на поліпшення освітніх програм і навчальних планів (зокрема, здобуття професійної освіти за освітніми програмами старшої профільної школи професійного спрямування);
  • гарантувати можливості здобуття професійної освіти без прив’язки до місця реєстрації;
  • розподілити повноваження органів управління у сфері професійної освіти;
  • скасувати атестації закладів професійної освіти;
  • оновити термінологію, зокрема, змінити назви “професійно-технічна” на “професійна”, “кваліфікований робітник” на “спеціаліст”, “учень” на “студент”.

Зауваження та пропозиції до зазначеного проєкту можна надіслати в довільній формі до 2 травня 2024 року на електронну адресу: [email protected] (Ірина Шумік – генеральна директорка директорату професійної освіти МОН, номер телефону: (044) 287-82-05).

Крім того, власні пропозиції освітяни можуть надіслати також звичайною поштою на адресу: 01601, Київ, бульв. Шевченка, 16, каб. 307.

Звіт про результати громадського обговорення оприлюднять на сайті МОН у період з 7 до 14 травня 2024 року.

HO-proyekt.ZU-Pro.profesiynu osvitu-02.04.2024

Читайте також: “Розподіл субвенції на шкільні укриття відбуватиметься по-новому: в Україні презентували платформу “DREAM””.

Титульне фото: “МОН”


Обговорення