Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

11 Вересня 2020

Залишки освітньої субвенції у регіонах та на що їх (не)можна використати

Місцева влада не може використовувати резервний фонд освітньої субвенції на санітарні засоби для шкіл.

1 вересня прем’єр Денис Шмигаль заявив в ефірі телеканалу 1+1, що в освітній субвенції є резервний фонд, який можна використати на антисептики, дезінфектори та маски для шкіл:

“Школам на освіту виділяється відповідна субвенція. Власниками закладів є місцеві органи самоврядування. В цій субвенції передбачаються кошти, це називається резервний фонд, в якому передбачається кошти на придбання, за необхідності, засобів індивідуального захисту, антисептиків і так далі.

Якщо таких коштів не вистачає, Кабмін готовий виділити додатково або зробити перерозподіл за заявою відповідних власників таких навчальних закладів”.

Ця заява стала приводом звернутись до уряду за роз’ясненнями, як місцевій владі використати кошти з цього резерву на протиепідемічні заходи для шкіл, а також – як попросити грошей, якщо цих коштів не вистачає.

“Відповідно до частини третьої статті 103-2 Бюджетного кодексу України, – відповіли у МОН на запит до уряду, – у складі зазначеної субвенції (освітньої субвенції 2020 року – ред.) передбачається резерв коштів, обсяг якого не може перевищувати 1 відсотка загального обсягу субвенції. Кабінет Міністрів України здійснює розподіл резерву освітньої субвенції та може визначати напрями використання таких коштів“.

Водночас, у міністерстві не надають відповідного рішення уряду, щоб кошти з резервного фонду можна було використати на маски та антисептики для шкіл. На сайті Кабміну нам такого рішення знайти теж не вдалося. Зрештою, про існування такого рішення в уряді не заявляли. Отже, засновникам шкіл немає на що опиратись, щоб використовувати кошти з резерву на протиепідемічні заходи для шкіл.

Водночас, МОН показало, скільки залишків цьогорічної освітньої субвенції є у регіонах станом на 1 серпня.

залишки освітня 01_08_2020

Завантажити документ

Як ми писали раніше, залишки освітньої субвенції можуть бути використані лише після закінчення календарного року. До того ж, з даних станом на 1 серпня видно, що в багатьох регіонах немає залишків – це стосується як окремих міст (наприклад, Жмеринки з понад 30 тисячами жителів), так і цілих районів чи ОТГ.

Щодо розподілу залишків субвенції за 2019 рік, які зараз використовувати можна, – у міністерстві інформації не надали.

3 вересня т.в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет заявив, що із минулорічної субвенції залишилося 3,3 мільярда гривень, які можуть бути використані на санітарні заходи для шкіл. Для цього потрібне окреме рішення уряду. Шкарлет сказав, що його підготували, втім це рішення досі не ухвалили.

Також він розповів, що МОН попросило з антиковідного фонду 3 мільярди гривень на засоби дезінфекції та індивідуального захисту для шкіл. Зробили це уже після початку навчального року. Результатів цього запиту міністерства наразі немає.

Нагадаємо, у МОН порахували, що на протиепідемічні засоби для шкіл потрібно 13,2 мільярда гривень. Проте досі на це не виділили жодних коштів з антиковідного фонду, в який із бюджету освіти забрали близько 5 мільярдів гривень.

Читайте також “Пристрасті навколо залишків освітньої субвенції: на що їх (не)можна витрачати”

“Нова українська школа”

Фото: автор – Volurol, Depositphotos


Обговорення