Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

14 Листопада 2022

Зруйновані школи і затримані виплати вчителям: Шкарлет розповів про освіту Херсонщини

На деокупованій Херсонщині повністю зруйновані та пошкоджені 108 закладів освіти, а матеріальна база шкіл та садочків розграбована.  

Про це міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет розповів в ефірі марафону “Єдині новини”.

Він повідомив, що в деокупованих територіальних громадах (станом на 11 листопада таких 16) загалом розташовано 137 шкіл (з них 59 – у Херсоні), 130 дитячих садків (75 – у Херсоні) та 12 закладів професійно-технічної освіти (9 – у Херсоні).

Там повністю зруйновано 24 заклади:

  • 14 шкіл,
  • 5 дитсадків,
  • 5 закладів ПТО;

та пошкоджено 84 заклади:

  • 48 шкіл,
  • 23 дитсадки,
  • 5 закладів ПТО,
  • 2 заклади вищої освіти.

Пошкоджені будівлі (їх найбільше у сільській місцевості) – мають, за словами міністра, руйнування від 50 до 90 %. Матеріальна база закладів розграбована.

Труднощі з оцінкою матеріально-технічних збитків пов’язані із тим, що більша частина деокупованих територій – на відстані вогневого ураження ворога, тому вільний доступ до будівель обмежений. На сьогодні стоїть завдання максимально зберегти пошкоджені заклади: прибрати будівельні уламки, затягнути вікна плівкою, полагодити дахи.

Щодо навчального процесу на Херсонщині міністр повідомив, що на початку вересня в області розпочали роботу 157 шкіл – усі в дистанційній формі. 87 з цих закладів розташовані на деокупованих територіях.

До онлайн-навчання долучилися 65 000 дітей, з них 37 000 – з уже звільнених територій.

4 000 вчителів Херсонщини працюють й організовують навчання за українськими програмами. Керівники закладів освіти організовували роботу з підконтрольних Україні територій.

Наразі освітяни чекають на стабілізацію зв’язку та інтернету. У чотири громади Херсонщини, де були проблеми із виплатами зарплат за серпень-жовтень, з’явилася змога перерахувати кошти. Освітяни закладів, які вийшли “на простій”, отримають 2/3 ставки.

На сьогодні школи укомплектовані педагогами на 98 %, щодо вакантних посад, як повідомив Шкарлет, МОН веде перемовини із педагогічними вишами, плануючи залучати до вчителювання студентів магістратури й аспірантів.

За словами міністра, лише 1% вчителів погодився на співпрацю з окупантами – це середній показник по всіх ТОТ. Діти й батьки саботували навчання за російськими програмами. З огляду на це і на  брак педагогічних працівників освітній процес у багатьох школах Херсонщини за стандартами окупанта так і не розпочався.

Також Шкарлет повідомив, що ставлення МОН до вчителів-колаборантів однозначне: трудові відносини з ними припинені, вони мають відповідати за законом.

Читайте також: ““Розбудова” російської освіти на тимчасово окупованих територіях: на Харківщині знайдено секретні документи”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: Тарас Ібрагімов, “Суспільне”.


Обговорення