Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

6 Грудня 2017

Уряд ухвалив рішення про створення Державної служби якості освіти

Кабмін ухвалив рішення про створення Державної служби якості освіти, що відповідатиме за дотримання якості освіти та освітніх стандартів.

Відповідне рішення уряд ухвалив 6 грудня, передає прес-служба МОН.

Це рішення зобов’язує Міністерство освіти і науки подати до КМУ впродовж 2 місяців проект Положення про Державну службу якості освіти, а також пропозиції щодо її розміщення.

Держслужба якості має бути ідеологічно новою структурою. Основним завданням інституційного аудиту є не “покарання винних”, а допомога закладу, керівництву, вчителям у підвищенні якості їхньої діяльності та якості результатів навчання учнів. Отже, “державний нагляд” має перетворитися на інструмент забезпечення якості та єдності державної політики в сфері загальної середньої освіти”, – зазначила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Крім того, за словами Гриневич, нова служба матиме повноваження звертатися до судів з позовами про зобов’язання органів місцевого самоврядування та місцевих органів управління освітою усунути порушення та виконати вимоги законодавства в сфері освіти.

Це має суттєво доповнити механізми забезпечення законності в управлінні школами і захисту їхніх інтересів“, – пояснила міністр.

Нагадаємо, за новим освітнім законом, замість інспекцій, з якими в школи приїжджали управління освіти, нова служба якості освіти раз на 10 років проводитиме аудити навчальних закладів. Аудити проводитиме Державна служба якості освіти, яка матиме більший штат у порівнянні з Державною інспекцією навчальних закладів та отримає ширші повноваження.

Раніше голова ДІНЗ Руслан Гурак заявив, що нова служба може отримати кошторис та положення ще до нового року.

Також Міністерство освіти і науки надало роз’яснення, що атестації шкіл уже відмінено новим законом “Про освіту”, і для набуття чинності цієї норми не потрібно додаткових документів.

“Нова українська школа”

Фото: pexels.com


Обговорення