Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Урок до Дня Героїв Небесної Сотні: які ідеї вкласти та які формати обрати для дітей різного віку

Щорічно 20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні. У цей день згадують про подвиг учасників Революції гідності 2013–2014 років та вшановують пам’ять загиблих під час протестів.

Революція гідності є однією з наймасштабніших подій у новітній історії України, результатом якої стало повалення режиму проросійського президента Віктора Януковича та відновлення європейського курсу розвитку України. Однак у боротьбі за права людини та громадянина, демократію і свободу українці заплатили високу ціну – 107 загиблих Героїв Небесної Сотні.

Серед них – представники різних професій, віку та статей, які приїхали з різних куточків України й навіть з-за кордону. Наймолодшому із загиблих, Назарієві Войтовичу, було лише 17 років, а найстаршому учаснику Революції гідності Іванові Наконечному – 82 роки.

У день пам’яті про подвиг Героїв вчителі радять говорити з учнями про те, що “ми не маємо права опускати руки тоді, коли їх не опустили ті, хто були до нас”.

У статті “Нової української школи” читайте:

  • як школярам різного віку розповісти про чутливу тему нашої історії;
  • на що звертати увагу;
  • які активності запропонувати учням початкової, середньої та старшої школи;
  • чого вчить подвиг Героїв Небесної Сотні та учасників Революції гідності.

Своїми рекомендаціями та ідеями для уроку поділились Оксана Андрійчук, учителька історії, заступниця директорки ліцею № 11 Звягельскої міської ради (Житомирщина), та Юлія Варламова, вчителька історії, заступниця директора з виховної роботи Петропавлівського ліцею № 2 (Дніпропетровщина).

ГЕРОЇ НЕБЕСНОЇ СОТНІ – УОСОБЛЕННЯ ЛЮДСЬКОЇ ТА ГРОМАДЯНСЬКОЇ ГІДНОСТІ: НА ЯКИХ ІДЕЯХ ПОБУДУВАТИ УРОК

На уроці чи виховній годині вчителі мають звернути увагу учнів на такі питання:

  • в чому саме був подвиг Героїв Небесної Сотні;
  • за що вони боролися;
  • чому ми їх називаємо героями;
  • що покладено в сенс понять “героїзм”, “патріотизм”, рекомендує Оксана Андрійчук.

Плакати проти проросійського президента Віктора Януковича

Варто акцентувати й на тому, що це були прості люди й насправді від кожного з нас залежить наше майбутнє та майбутнє України. У тому, що ми сьогодні маємо самостійну й незалежну Україну, попри продовження боротьби за ці цінності, лежить заслуга кожної людини, яка боролася до цього за свої права, подекуди ціною власного життя. Ці люди дали нам можливість і надалі обстоювати свою свободу. Сьогодні Україна звучить гордо й це, зокрема, завдяки подвигу Героїв Небесної Сотні”, – поділилася вчителька.

Однак, замість скорботного заходу, присвяченому загиблим учасникам Революції гідності, Оксана Андрійчук радить ставити акцент на мотивації та вірі. Варто приділити увагу саме подвигу Героїв Небесної Сотні. Те, за що вони боролися недаремно, бо врахувавши їхні ідеї та уроки, сьогодні нове покоління продовжує боротьбу.

Тому важливо не закінчувати урок лише на 2014 році, а вибудувати логічний хронологічний зв’язок до подій повномасштабного вторгнення росії в Україну. Коли знову, зі ще більшою силою, уся нація об’єдналася проти ворога”, – каже вчителька.

Звісно, тема Революції гідності досить складна для учнів початкової школи, а вивчають на історії її лише в 11 класі. Але в рамках виховного процесу про подвиг Героїв Небесної Сотні мають знати всі учні, переконана Юлія Варламова.

Ми маємо виховувати патріотів ще з дитячого садочка, але це не повинно перетворюватися на формалізм. Усе має йти від душі. А тому для учнів досить важливо обрати доступну форму розповіді, врахувавши різний вік. Перш ніж проводити захід, вчитель має ретельно підготуватися, підібрати відповідно до віку матеріали, відео, фото тощо”, – додає Юлія Варламова.

Також у час повномасштабного вторгнення росії в Україну важливо враховувати й психологічні особливості дітей та їхній емоційний стан. Тим паче якщо в класі є діти ВПО, або ті, які пережили трагічну подію. Тому вчителька радить ретельно підбирати матеріали до уроку, наприклад, не показувати гострі відеосюжети, фото зі сценами прямого насильства, щоби психологічно не травмувати дітей.

Для роботи із чутливими та контраверсійними темами сучасної історії України Юлія також рекомендує вчителям скористатися навчально-методичним посібником “Приховані спогади” від освітнього центру “Простір толерантності”. Окремою темою там розглянули й Революцію гідності.

Заняття має бути екологічним для всіх учнів, тобто бути безпечним для їхнього емоційного, психологічного, соціального, а іноді фізичного благополуччя”, – вважає Юлія Варламова.

АНІМАЦІЇ ТА АНГЕЛИ ПАМ’ЯТІ: ІДЕЇ ДЛЯ УРОКУ В ПОЧАТКОВИХ КЛАСАХ

Для молодших школярів (1–4 класи) Оксана Андрійчук радить подавати інформацію через візуалізацію. Наприклад, вчитель може знайти або ж створити самостійно анімаційний ролик про Героїв Небесної Сотні.

Після того, як діти дізнаються на основі анімації про події, потрібно обговорити їхні думки:

  • як вони зрозуміли, хто такі герої;
  • в чому їхній подвиг;
  • що вони вважають подвигом сьогодні;
  • чи можуть розповісти про подвиг, про який чули чи бачили нещодавно, або ж зробили самі.

Також учням молодшої школи важливо запропонувати активності, де б вони могли сказати “дякую” за всі можливості, які мають сьогодні. Наприклад, створити разом з учнями листівки чи записати короткі відео з подяками для учасників Революції гідності, їхніх родичів і для наших теперішніх захисників та захисниць.

Такі активності дають змогу учням не тільки творчо проявитися, а й обміркувати інформацію про подію і, осмисливши її, сказати “дякую” за те, що вони сьогодні мають”, – розповіла Оксана Андрійчук.

Для учнів початкових класів важлива якась спільна творча робота, щось помалювати, помайструвати. Тому можна запропонувати зробити ангелів пам’яті (намалювати на папері або ж вирізати), радить Юлія Варламова. Розповісти в доступній для учнів цього віку формі про Героїв Небесної Сотні та озвучити, що Герої перетворилися на ангелів і поки ми будемо про них згадувати та говорити, доти вони житимуть у нашій пам’яті.

ЖИВА БІБЛІОТЕКА ТА СПОГАДИ ПРО ГЕРОЇВ: ЩО ЗАПРОПОНУВАТИ УЧНЯМ СЕРЕДНЬОЇ ШКОЛИ

З учнями середньої школи (5–9 класи) Оксана Андрійчук радить організувати “живу бібліотеку”:

  • запросити до школи учасників Революції гідності, їхніх рідних, які живуть у вашій місцевості. Або ж, можливо, хтось із вчителів також брав участь у цих подіях. Можна попросити їх із перших уст розповісти про ідеї Революції та за що боролися Герої Небесної Сотні;
  • якщо ж такої можливості немає, тоді учні мають самостійно дослідити біографію когось із Героїв. Потім у класі кожен з учнів буде своєрідною “живою книжкою” про одного з героїв. Інші школярі зможуть читати цю “книжку” за допомогою запитань, як-от, ким працювала людина, що спонукало її піти на Майдан тощо.

“З уже старшими учнями можна більш науково підійти до проведення уроку. Розповісти про конкретні факти, продемонструвати архівні відео, фото тих подій. Також учні можуть розповісти вірші на цю тематику, заспівати пісень”, – порекомендувала Юлія Варламова.

Наприкінці уроку важливо провести рефлексію, що учні запам’ятали, що вони думають про подвиг Героїв Небесної Сотні тощо.

ІСТОРИЧНИЙ ТУРНІР TA ІМЕРСИВНИЙ ТЕАТР: ІДЕЇ ДЛЯ УРОКУ ЗІ СТАРШОКЛАСНИКАМИ

Зі старшокласниками (10–11 класи) варто провести вже більш серйозний історичний екскурс. Оксана Андрійчук радить розповісти про події, які передували, подати більше фактів про саму Революцію гідності та її перебіг.

Також можна спробувати знайти відповіді на спірні питання у вигляді дискусій, диспутів, роботи в групах.

Серед питань можна розглянути такі:

  • чи можна було уникнути трагедії;
  • що могло вплинути на рішення кожного з Героїв постати проти режиму Януковича та підтримати європейський курс розвитку;
  • як на наші рішення впливає освіта;
  • в чому цінність Революції гідності тощо.

Старшокласників варто залучити до дослідницької роботи. Вони можуть поспілкуватися з учасниками Революції гідності або ж дослідити їхні біографії й на основі цього створити власні проєкти: сторінки в соцмережах, канал у Telegram, книгу спогадів та ін.

Водночас вчитель має проконтролювати, щоб уся інформація була достовірною, а старшокласники вміли відокремити судження від коментарів, могли читати факти тощо”, – радить вчителька.

Цікавою активністю для старшокласників може бути історичний турнір на тему “Подвиг Героїв Небесної Сотні”. Зауважимо, що для цього потрібно заздалегідь підготуватися, а на сам турнір відвести два уроки.

Як виглядає історичний турнір:

  • клас можна поділити на три команди: доповідачі, опоненти та рецензенти. Турнір також ділиться на три гри;
  • на опрацювання вчитель дає учням три теми. Наприклад:
  1. “Герої Небесної Сотні: хто вони?” (дослідити біографії, професії, вік);
  2. “За що вони боролися”;
  3. “Вшанування Героїв Небесної Сотні сьогодні: які є пам’ятні дошки, меморіали, відео, книжки”;
  • кожна команда має дослідити ці теми, а потім по черзі (за жеребкуванням) у різних ролях (доповідача, опонента та рецензента) розповісти про них;
  • наприклад, у першій грі одна команда 7 хвилин розповідає про одну із тем. Команда опонент ставить запитання. Потім рецензенти ставлять запитання до двох команд. Робота кожної з команд оцінюється в такі бали: роль доповідача – 60 балів, опонента – 25 балів, рецензента – 15 балів. Згодом учні міняються ролями.

Але найголовніше в цій активності не бали, а те, що залучені всі учні. Кожен зможе почерпнути для себе якусь цікаву інформацію, дати відповіді на свої запитання”, – підсумувала вчителька.

Учні 10–11 класів уже починають формувати свою громадянську позицію, як зауважила Юлія Варламова. Тож їм можна дати випереджувальне завдання. Наприклад, підготуватися до диспуту на тему “Хто такий патріот?”.

За порадами вчительки, ще в старших класах за попередньої підготовки можна провести таку активність, як імерсивний театр:

  • заздалегідь створити листи від імені Героїв Небесної Сотні (розповідь про Героя, його мрію, запитання або завдання для слухачів);
  • все скласти в скриньку;
  • потім учні по черзі витягуватимуть листи та читатимуть їх від імені когось із Героїв і відповідатимуть на запитання.

Методика імерсивного театру, за словами Юлії Варламової, створюється на таких засадах:

  • щирість (донести емоційно зміст листа);
  • свобода від стереотипів та шаблонів;
  • почуття і зміст є важливішими, ніж сюжет;
  • змінити свою “роль”: із пасивного спостерігача стати актором;
  • можливість самовираження та самовдосконалення;
  • занурення в атмосферу, комунікація;
  • виховання емпатії.

Це дуже важливо при вивченні чутливих питань історії: історична пам’ять, оцінка подій. Якщо тебе щось не влаштовує, вийди до мікрофона та вислови думку”, – зауважила вчителька.

Дещо схожою до цього методу є інша активність – структурована драма. Учні також можуть спробувати себе в ролі акторів.

Структурована драма також має такі частини:

  • мікрофон: учні мають розповісти, що знають про певні події чи людей;
  • складаємо портрет Героя: водночас можна вивести на екран одну з його цитат. На цьому етапі учні досліджують, що це за особистість;
  • гаряче крісло”: хтось виконує роль героя, а інші ставлять йому запитання. Наприкінці вчитель разом з учнями має зробити підсумок та рефлексію.

ІДЕЇ ДЛЯ ОНЛАЙН-УРОКУ ДО ДНЯ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ

Під час дистанційного навчання, за порадою Оксани Андрійчук, важливо залучати до обговорень кожного учня. Наприклад, на початку поставити запитання, що вони знають про Революцію гідності та Героїв Небесної Сотні.

Потім за допомогою програми Mentimeter створити інтерактивну хмару слів-асоціацій і працювати з нею впродовж уроку.

  • Загалом важливо використовувати різні віртуальні дошки для командної роботи та комунікації (Google Jamboard, Miro).
  • Проводити вікторини та опитування за допомогою Quizlet, WordWall (шоу із запитаннями, рандомне колесо вибору тощо).
  • Запропонувати переглянути відео, фото, презентацію про події Революції гідності.
  • Зробити спільні проєкти артскрайбінгу, коли можна промальовувати образи.
  • Для дітей, які не змогли приєднатися до онлайн-уроку, Оксана Андрійчук радить створити інтерактивний аркуш. У ньому можна розмістити матеріали до уроку, відео, посилання на корисні ресурси, запитання, творчу роботу (як-от плакат про подію).

ЯКИМИ ПІДСУМКАМИ ЗАВЕРШИТИ УРОК

Школярі мають усвідомити важливість таких демократичних цінностей, як гідність, свобода, незалежність, цілісність. За них і досі продовжує свою боротьбу наша держава.

Діти мають бачити, що Україна обрала правильний шлях. Якби не відмова від проросійського курсу в часи Революції гідності та подвиг її учасників, невідомо як би склалася ситуація в нашій країні зараз”, – розповіла Юлія Варламова.

Оксана Андрійчук також підсумувала результати, яких має досягти урок, присвячений Дню Героїв Небесної Сотні:

  • по-перше, учні мають зрозуміти, що не можна бути байдужим. Бо байдужість вбиває найбільше;
  • по-друге, не мовчати, коли потрібно говорити, коли несправедливість поруч (у класі, вдома тощо);
  • по-третє, твердження “я маленька людина, від мене нічого не залежить” неправильне. Навіть якщо я маленька людина, я можу зробити багато;
  • по-четверте, ми не маємо права опускати руки тоді, коли їх не опустили ті, хто були до нас.

ДОДАТКОВІ РЕСУРСИ ТА МАТЕРІАЛИ ДО ДНЯ ГЕРОЇВ НЕБЕСНОЇ СОТНІ

  • Майдан: усна історія”: проєкт Українського інституту національної пам’яті;
  • також Інститут створив перелік різних інформаційних матеріалів до Дня Героїв Небесної Сотні;
  • відеоматеріали на тему Майдану та про діяльність Національного музею Революції Гідності на YouTube-каналі;
  • національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності. Зокрема, тут можна ознайомитися із фото, відео, 3D-панорамами;
  • також “Суспільне” зібрало добірку літератури за темою подій 2013–2014 років;
  • проза та поезія про Героїв Небесної Сотні зібрана тут. Також на сайті можна ознайомитися зі спогадами очевидців, біографіями Героїв, хронологією подій тощо;
  • документальний фільм “Вогнехреща”, створений Українським інститутом національної пам’яті;
  • фільм “МАЙДАН. Шість літер нашої свободи”. “Суспільне” зібрало спогади п’яти різних людей про події на Майдані.

Ірина Троян, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор малюнку – Юрій Журавель

Фото в тексті: Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей революції гідності

Матеріали за темою

Обговорення