Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

20 Квітня 2023

У Лозовій готують ділянку для будівництва другої в Україні фабрики-кухні

Ще одну фабрику-кухню – другу в Україні – побудують на місці закинутого заводу в Лозовій на Харківщині. Щодня кухня годуватиме близько 14 тисяч учнів та дошкільнят у п’яти громадах.

Про це розповідає “Суспільне”.

Перший заступник Лозівського міського голови Олександр Жидков пояснив, що фабрику побудують неподалік ліцею, який зруйнувала російська ракета. Кухня забезпечуватиме харчуванням дошкільнят та школярів.

“Повністю будемо все вивозити, переробляти. Багато фахівців у воєнний час поїхали, не завжди ми встигали оновити обладнання харчоблоків, а тут ми одним рішенням, однією фабрикою-кухнею розв’яжемо усі питання якісного харчування наших дітей”, – зазначив посадовець. За його словами, питання логістики й контролю якості також будуть належно вирішені.

Для будівництва кухні громада має надати територію не менше ніж два гектари. Будівництво фабрики фінансуватиме співавтор проєкту, меценат Говард Баффет, проте підготувати територію для будівництва Лозова має власним коштом. На підготовку з бюджету громади вже спрямували понад три мільйони гривень.

Крім того, посадовці мають виконати низку умов: обстежити будівлі заводу та споруд, які тут залишилися, розробити проєкт з демонтажу комунікацій і будівель, здійснити геодезію ділянки, визначити земельний майданчик. Територію вже оглянули сапери, тому на місці можуть починати роботи.

Місто уклало договір з Національною асоціацією громадського харчування на виготовлення проєктно-кошторисної документації та на авторський нагляд. Після розроблення документації і демонтажу будівлі заводу можна буде переходити до будівництва фабрики-кухні. Планова дата – 1 вересня 2023 року.

Харчування учнів обходитиметься дорожче, ніж зараз, але буде якіснішим, пояснив голова Близнюківської громади Геннадій Король. “Для дітей молодшого і старшого віку важливо право вибору. Вибору якісного, смачного, корисного, молодіжного. Навіть у їдальні ми виховуємо нашу націю. Це буде не дешево, точно, бо все якісне – не дешеве”, – зауважив він.

Крім фабрики-кухні, Лозівська громада хоче побудувати новий ліцей замість того, який зруйнувала торік російська ракета. До повномасштабної війни в ліцеї навчалися 480 дітей, проте школа могла вмістити понад тисячу учнів.

Зруйнований ліцей у Лозовій

“Паралельно з будуванням фабрики-кухні ми проводимо усі необхідні дії, щоб побудувати на цьому місці нову школу на 800 дітей і дитсадок на 100 дітей”, – зазначив перший заступник Лозівського міського голови. За його словами, Лозівській міській раді поки не показали проєкт нової фабрики-кухні, термінів здачі об’єкта також не називали.

Читайте також: “У Бучі почали будувати першу в Україні фабрику-кухню – тут готуватимуть їжу для шкіл трьох громад”.

Фото: “Суспільне”


Обговорення