Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

31 Січня 2024

П’ятикласник із Кам’янця-Подільського створив робота-розмінувальника

П’ятикласник Артур Панютін із Кам’янця-Подільського, що на Хмельниччині, створив робота-розмінувальника. Пристрій дає змогу дистанційно досліджувати територію й передавати інформацію про небезпеку оператору. На створення пристроя хлопчика надихнув його батько, який працює розмінувальником.

Про це повідомила завідувачка відділу технічної творчості гуртка “Основи робототехніки” Наталія Сушко, передає “Суспільне”.

Артур Панютін упродовж двох років займається в цьому гуртку місцевого центру дитячої та юнацької творчості та є наймолодшим його учасником.

Над створенням робота 5-класник працював з осені 2023 року. Його пристрій недорогий компактний маневровий і здатний швидко пересуватися нерівною поверхнею. Крім того, він обладнаний камерою, яка в режимі реального часу передає інформацію оператору, аби той міг оцінити ситуацію й ухвалити рішення щодо подальших дій.

Як зазначила Наталія Сушко, робот також може заїхати на територію, де перебуває ворог, і зібрати необхідну інформацію. Пристрій має функцію самознищення, яку можна активувати у випадку загрози.

Крім того, у майбутньому юний розробник планує вдосконалити робота, аби той міг піднімати більшу вагу й мав кращу прохідність. Зокрема, Артур хоче додати:

  • металеву “руку”;
  • потужний сервер;
  • гусеничну систему.

Щоправда, за словами 5-класника, йому поки не вдалося вирішити, як убезпечити прилад від дощу.

Зі своїм винаходом Артур посів перше місце в обласному конкурсі-захисті науково-дослідницьких, винахідницьких і раціоналізаторських розробок у номінації “Транспортні системи та обладнання”, що проходив у Хмельницькому.

Раніше ми розповідали, що на Іванофранківщині підлітки створили дрон-розвідувальник, який допомагає українським військовим знаходити міни.

Титульне фото й фото в тексті: Кам’янець-Подільська міська рада


Обговорення