Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Три цифрові освітні платформи з Дніпра, якими користується вся Україна (репортаж)

Діджитал-технології, які зайшли в різні сфери життя дітей та молоді всього світу, допомагають дати раду з освітніми втратами та вимушеним дистанційним навчанням.

Декілька цікавих сервісів, якими користуються мешканці всіх регіонів України та навіть Західної Європи, родом із Дніпра. Медіа “Наше місто” та “Нова українська школа” поспілкувалися з розробниками й користувачами трьох найпопулярніших платформ і дізналися про таке:

  • де можна знайти 300 дитиноцентричних ігор для дошкільнят від 3 до 7 років;
  • як в онлайн-портфель “склали” всі підручники для 1–11 класів;
  • як записували відеоуроки для безплатної платформи підготовки до НМТ.

“ДОШКІЛЬНЯТКО”: 300 ПРАКТИКООРІЄНТОВАНИХ ІГОР ДЛЯ ДОШКІЛЬНЯТ

Цифровий проєкт для дистанційного навчання дітей віком від 5 до 7 років “Дошкільнятко” презентували восени 2023 року. Він безплатний та не містить реклами. “Дошкільнятко”, як і низку інших проєктів для освіти міста, розробила команда комунального підприємства “єДніпро”. У додатку заняття для малечі розбиті за темами:

  • довкілля,
  • соціум,
  • мистецтво,
  • математика,
  • мовлення.

Артем Трапезніков, директор КП “Цифрова трансформація й автоматизація інформаційних процесів міста “єДніпро”” Дніпровської міської ради

“У нас є ціль – зробити Дніпро цифровим та диджиталізованим містом – розповідає Артем Трапезніков, директор КП “єДніпро”. – Ми вважаємо, що починати потрібно з дитячих садочків. Тому ця платформа допомагає підготувати малечу до першого класу. На кожен місяць доступні розділи: “Освітні програми”, “Розвивальні ігри”, “Читання” та “Аудіокниги”.

Навчання на платформі “Дошкільнятко”

Для того, щоб наповнити платформу, створювали не просто звичайні відеоуроки, а 300 ігор, кожна з яких містить аудіосупровід. Наприклад, у грі на логіку потрібно обрати, чим полити квітку. Якщо діти обирають чай – вона гниє, а якщо натискають на воду – розцвітає.

Діти граються і навчаються на платформі “Дошкільнятко”

Оксана Слінченко працює вихователькою в дніпровському дитячому садочку № 319. Коли вона проводить заняття для старшої групи, зазвичай використовує цю платформу.

Вихователька Оксана Слінченко

“Діти зараз цифровізовані. Вони змалечку добре знають, що таке інтернет, смартфон або ж планшет, – каже пані Оксана. – Тому їм до вподоби інтерактивна платформа, де є все для розвитку малечі – як освітні програми, так і ігри. З “Дошкільнятком” я та мої вихованці працюємо від 10 до 15 хвилин на день. Зазвичай виводимо інформацію на великий екран, щоби працювати всією групою”.

Діти граються і навчаються на платформі “Дошкільнятко”

Для зручності та систематизації навчання програма поділена на місяці. Якщо малеча впоралася з усіма завданнями певного місяця, їй відкривають наступний рівень. Заняття поступово стають складнішими. Вони розроблені відповідно до навичок дітей у кожен період навчання.

  • Відвідати портал “Дошкільнятко” можна за посиланням. Для реєстрації необхідно вести своє ім’я, прізвище та адресу електронної пошти.

Артем Трапезніков розповідає про платформу “Дошкільнятко”

Психологиня та вихователька Марина Гавриленко-Ковальова має понад 20-річний досвід роботи в педагогіці. Зараз вона працює вихователькою-методисткою в дніпровському закладі дошкільної освіти № 7. Пані Марина є однією з тих, хто розробляв завдання для електронної платформи “Дошкільнятко”, зокрема, з математики й логіки. Загалом над “Дошкільнятком” працювали шість представників дошкільних закладів із різних районів Дніпра.

“Це універсальна платформа, яку можна використовувати як додатковий матеріал і для тих дітей, які відвідують садочок, і для тих, хто його не відвідує, – каже Марина Гавриленко-Ковальова. – Ігри розраховані на дітей від 3 до 7 років. Усі завдання підібрані відповідно до віку та інтересів дітлахів. “Дошкільнятку” притаманні не шаблонні, а дитиноцентричні підходи”.

“MYBOOK”: ОНЛАЙН-ПОРТФЕЛЬ З УСІМА ПІДРУЧНИКАМИ, ЯКИМ КОРИСТУЮТЬСЯ НАВІТЬ У НІМЕЧЧИНІ

Майже п’ять років поспіль багато українських дітей вчаться онлайн. У Дніпрі з дистанційкою школярам допомагає платформа “MyBook”. Це такий собі онлайн-портфель з усіма підручниками для 1–11-х класів. У ньому дитина може користуватися навчальною літературою, а ще малювати, робити нотатки й слухати аудіозаписи підручників. Презентували платформу в серпні 2022 року, а вже з вересня 2022-го школярі Дніпра першими в Україні мали змогу навчатися за онлайн-підручниками.

Артем Трапезніков розповідає про “MyBook”

“Для того, щоб усі школярі міста могли навчатися за онлайн-підручниками, у додаток було завантажено приблизно 3 тисячі книг за програмами МОН, – розповідає Артем Трапезніков. – До речі, учні й учениці можуть користуватися не лише вебверсією, а й застосунком “MyBook”, який можна завантажити на IOS та Android. Зареєструватися й отримати доступ до платформи можна за посиланням”.

Нещодавно онлайн-портфель із підручниками став доступний також і для музичних шкіл міста.

Зараз цією платформою користуються не лише в Дніпрі, а ще й у Житомирі та Дінгольфінгу (Німеччина). Усього на платформі зареєстровано приблизно 30 тисяч користувачів.

Наліпка з QR-кодом для завантаження “My Book”

На початку 2024 року школярі отримали наліпки, які допомагають швидко знайти електронні підручники. Їх можна, наприклад, наклеїти на парти. Школяр чи школярка сканує його й одразу переходить до свого онлайн-портфеля.

“”My Book” це фактично портфель у смартфоні – каже Юлія Мар’єнкова, вчителька фізики й математики дніпровського ліцею № 130. – Ними можна користуватися в кабінеті, в укритті, у транспорті. А також виводити матеріал на великий екран або на планшети чи ноутбуки”.

Юлія Мар’єнкова

За словами вчительки, “My Book” – це жива книга, де можна підкреслювати, виділяти необхідний матеріал. У кожного школяра є можливість додавати туди те, що він вважає за потрібне.

БЕЗПЛАТНА ПІДГОТОВКА ДО НМТ

На жаль, можливість готуватися до НМТ на курсах або відвідувати репетиторів є не в кожного. Для того, щоб надолужити освітні втрати й допомогти випускникам підготуватися до іспитів, у квітні 2022 року в Дніпрі створили платформу для безплатної підготовки 11-класників до НМТ.

Під час зйомки відеолекцій

Два роки тому на платформу завантажили понад 50 відеолекцій із предметів НМТ від 14 вчителів міста. А також понад тисячу тестів у форматі НМТ та понад 50 стислих конспектів-лекцій у формі презентацій. Старшокласники мали можливість щоденно отримувати оцінки за результатами тестування. Зареєструватися на платформі могли лише учні й учениці 11-х класів Дніпра та 11-класники-ВПО з інших регіонів, які перебувають у Дніпрі.

Під час зйомки відеолекцій

Навесні 2023 року платформу оновили й адаптували до нових вимог. Наприклад, записали відеоуроки з найкращими викладачами Дніпра (до розробки й запису відеолекцій, а також створення тестувань на платформі долучилися приблизно 70 викладачів міста) за двома обов’язковими предметами (українська мова й математика), а також предметами на вибір (історія України, іноземна мова, біологія, фізика, хімія).

Реєстрація на платформу стала доступна для одинадцятикласників з усієї України. Команда КП “єДніпро” відзняли й завантажили на платформу 176 відеоуроків та 1 500 тестів. Так, дніпровською онлайн-платформою для підготовки до НМТ скористалися майже 34 000 випускників 11-х класів, з них понад 6 000 – з Дніпра.

Зареєструватися можна за посиланням. Уроки доступні й після завершення тестування.

Тетяна Нікіфорова, директорка КП “Центр професійного розвитку “Освітня траєкторія”

“До розробки відеоуроків, за якими учні й учениці можуть готуватися до НМТ, залучені справді найкращі педагоги міста, – каже Тетяна Нікіфорова, директорка КП “Центр професійного розвитку “Освітня траєкторія” Дніпровської міської ради. – Серед них є і ті, хто готував 200-бальників. Ми дописали матеріал з історії України, а також тих предметів, які додалися пізніше – фізики, хімії, біології, іноземної мови. Усе для того, аби випускники мали змогу гарно підготуватися і якісно скласти тест”.

Серед педагогів, які створювали й записували відеоуроки, була й учителька історії України та викладачка суспільних дисциплін комунального закладу освіти “Українсько-американський ліцей” Людмила Лебідь.

Людмила Лебідь

“У 2022 році історія України була обов’язковим предметом, – пригадує Людмила Лебідь. – Тоді для тестування обрали історію 20 століття, це матеріал 10–11-х класів. У 2023 році МОН запропонувало складати історію України як предмет за вибором, взявши період, починаючи з другої половини 16 століття. Це матеріал 8–11-х класів. Зараз історія України знову є обов’язковою. Тож я знову залучена до цього проєкту. Звичайно, основні знання дітям дали їхні вчителі. А ми завдяки цим відеоурокам допомагаємо випускникам ці знання упорядкувати”.

У 2024 році цифрова платформа підготовки до НМТ знову поповнилася. Для 11-класників проводили заняття з української мови та літератури, математики, історії України, фізики, біології, хімії, географії, а також англійської, німецької, французької та іспанської мов. Для цього 82 освітяни та команда комунального підприємства відзняли 230 відеолекцій. А ще розробили 2 500 тестів та 208 стислих конспектів лекцій у форматі презентацій.

Ще одна онлайн-платформа для старшокласників – “Обирай своє майбутнє”. На ній зібрані всі заклади вищої та професійної освіти міста й області. Користувач може зробити онлайн-запит по кожному з них та дізнатися необхідну для вступу інформацію. Там також вказані дати прийому документів, ліцензійний обсяг – кількість місць на бюджет та контракт.

Юліанна Кокошко, “Наше місто”, спеціально для “Нової української школи”

Фото: автори – Валерій Кравченко, Володимир Федорищев

Довідково:

Цей матеріал був представлений ГО “Смарт освіта” в рамках Програми сприяння громадській активності “Долучайся!”, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст матеріалу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів і не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Матеріали за темою

Обговорення