Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

 9 безплатних додатків для навчання і спілкування дітей з інвалідністю

Програма, що озвучує написане на екрані комп’ютера й допомагає незрячим людям безбар’єрно ним користуватися; додаток, який допомагає спілкуватися людям, які не можуть говорити – обираючи теми й картинки, озвучує іншим людям те, що ви хочете сказати; додаток, що перетворює усну мову на текст і навпаки, а ще допомагає глухим людям чути вібрації музики; програма, що показує локації в Україні, у яких є пандуси, зручні вбиральні й ліфт.

Усе це є!

“Нова українська школа” зробила добірку безплатних додатків, які полегшать життя дітям та дорослим з інвалідністю, а також допоможуть учителям і однокласниками спілкуватися з ними.

Digital Inclusion

З'явився додаток для розвитку мовлення у дітей з аутизмом

Це – перший україномовний безплатний мобільний додаток для розвитку й відновлення мовлення, соціалізації та реабілітації людей із розладами аутистичного спектра чи після хвороб, коли вербальна комунікація неможлива.

У розділі “СЛОВА” можна вибрати категорію, про що людина хоче сказати. Наприклад, “Сім’я”, “Гігієна”, “Здоров’я”, “Харчування”, “Транспорт”. Далі можна вибрати від 1 до 10 слів одночасно, щоби сформувати речення.

Слова можна обирати, натискаючи на зображення з текстом. Кожне слово озвучується після натискання круглої кнопки. До того ж є регулятор гучності озвучення слів, які з’явилися у вікні вибору. Також слова можна видаляти.

Словник складається з двох частин:

  • універсальний: слова, доступні для всіх користувачів;
  • індивідуальний: слова, які можна додавати в наявні категорії, або створювати нові категорії слів і нові слова в цих категоріях.

“За допомогою цього технологічного рішення можна спілкуватися в будь-який час і в будь-якому місці, у різних сценаріях спілкування з іншими людьми (близьким оточенням і незнайомцями)”, – пишуть розробники.

А в розділі “ТВОРЧІСТЬ” можна розмальовувати композиції різного рівня складності, розвиваючи творчі здібності та креативне мислення. Частину композицій створено для ознайомлення з культурною спадщиною України й орнаментами різних часів і народів.

Користуватися додатком можна:

на Android

на iOS

на комп’ютері

Connect by BeWarned

Безплатний додаток допомагає спілкуватися глухим людям із людьми, які чують. Додаток перетворює усну мову на текст і навпаки.

Наприклад, вам треба зробити замовлення в кафе, ви пишете це в додатку, а він миттєво озвучує ваше прохання офіціантові. Офіціант може вам відповісти, і ви побачите на екрані, що він сказав.

Люди, які мають порушення слуху, можуть почати розмову зі співрозмовником за допомогою готових шаблонів або створити необмежену кількість персональних. У додатку також є такі функції:

  • Sound Monitor. За допомогою нейронних мереж визначає небезпечні звуки (крики, клаксон авто, сирену та гавкання собак). У разі небезпеки програма попереджає користувача вібрацією й миготінням спалаху на смартфоні;
  • Connect. Допомагає спілкуватися з людьми довкола – він конвертує текст у мову й навпаки.
  • Dance. Дає можливість відчути музичні треки через вібрацію, світлові сигнали й пульсацію візуального еквалайзера.

MediaSapiens пише, що співзасновник та розробник додатку BeWarned, киянин Віталій Потапчук, народився з порушенням слуху. Він зізнається, що найбільшу проблему в його житті становить спілкування з людьми:

Люди часто перепитують, нервують, не хочуть спілкуватися. Я розумію проблеми і психологію глухої людини, я на практиці з цим стикаюся”, – каже Віталій.

Користуватися додатком можна поки тільки на iOS

Перекладач ЖМ

За допомогою безплатного застосунку людина з порушенням слуху може викликати перекладача жестової мови в онлайн-режимі в будь-якій ситуації, і навіть за кордоном. Сервіс працює 24/7. Здійснити діалог допомагають професійні перекладачі від “Центру соціальної підтримки нечуючих і слабочуючих людей”.

Отже, людина з глухотою чи порушеннями слуху може:

  • викликати служби екстреної допомоги;
  • телефонувати в державні та комерційні організації;
  • комунікувати з іншими людьми;
  • проходити співбесіду, навчатися;
  • перекладати текстовий і відеоконтент жестовою мовою;
  • відвідувати громадські місця, екскурсії, заходи;
  • брати участь у групових зустрічах, робочих нарадах;
  • вести комфортне та повноцінне життя.

Користуватися додатком можна:

на Android

на iOS

Facing Emotions

Програма перетворює 7 ключових емоцій, виявлених на людському обличчі, на 7 унікальних звуків. Це дає змогу незрячим і слабозорим отримувати багатший досвід та розуміння під час спілкування з іншими.

Програма сканує обличчя людини, з якою спілкується сліпий, і визначає елементи обличчя: очі, ніс, брови та рот, а також їхні положення відносно одне одного. Потім обробляє виявлену емоцію й переробляє її в звук.

У інтерфейсі програми використовують чорний і жовтий кольори, що створюють найвищий контраст. Таку комбінацію також рекомендують в інструкціях щодо доступності. Жовтий – останній колір, видимий людям із порушеннями зору.

Користуватися додатком можна на Android

Sullivan+

Це додаток для допомоги незрячим та слабозорим, що розповідає про навколишній світ, отримуючи інформацію за допомогою камери смартфона. Так, програма:

  • Надає допомогу, яка потрібна в тій чи іншій ситуації, фотографуючи;
  • Знаходить текст і озвучує його;
  • Розпізнає людину на фото та повідомляє її вік і стать;
  • Виявляє об’єкти навколо вас і створює речення з описом;
  • Повідомляє про яскравість світла в кімнаті;
  • Має функцію збільшувального скла – використовуючи масштабування камери, додаток збільшує чи зменшує об’єкт або текст, а також інвертує кольори.

Користуватися додатком можна на Android

Синтез мовлення від Google

Завдяки системі синтезу мовлення Google додатки можуть озвучувати текст на екрані. Наприклад, її можуть використовувати:

  • Google Play Книги, щоб озвучувати книжки;
  • Google Перекладач, аби озвучувати вимову перекладених слів;
  • TalkBack і додатки для спеціальних можливостей, щоби надавати голосові підказки;
  • багато інших додатків у Play Маркеті.

Користуватися додатком можна на Android

RHVoice

Синтезатор українського мовлення, розроблений для середовища Windows і Android. Він допомагає незрячим користувачам ПК і смартфонів працювати з україномовними інтерфейсами й текстом, озвучуючи їх. Синтезатор поширюється безплатно.

Користуватися додатком можна:

на Android

на комп’ютері

NonVisual Desktop Access (NVDA)

Програма дає змогу працювати з основними програмами Windows і стежити за подіями на екрані, використовуючи синтезатор мови. Так, програма озвучує (промовляє) все, що розташоване чи відбувається на робочому столі (у всіх додатках) у разі наведення курсору миші. Текст читає по абзацах.

Користуватися додатком можна на комп’ютері

Dostupno

Додаток допоможе зорієнтуватися в українських містах та знайти безбар’єрні локації для людей з інвалідністю. Завдяки великій кількості фільтрів можна підібрати місце, де можна зручно провести час і не шукати допомоги, щоби потрапити до архітектурно недоступної локації. Також можна долучитися до створення мапи доступності та додати свої локації.

Рівень зручності визначається наявністю пандуса, сходів, безбар’єрного простору всередині, зручністю вбиральні, наявністю облаштованих паркувань, велопарковки, pet-friendly локацій тощо.

На мапу потрапили кінотеатри, кафе, ресторани, торговельно-розважальні центри, обласні державні адміністрації, міські ради, центри надання адміністративних послуг, суди, музеї, бібліотеки, парки, банки, аптеки, супермаркети, залізничні вокзали та багато інших.

Нині мапа нараховує 26 українських міст. Кількість планують збільшити.

Користуватися додатком можна:

на Android

на iOS

Марія Марковська, “Нова українська школа”

Фото: автор – DmitryPoch, Depositphotos

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.

Матеріали за темою

Обговорення

Розділ створено за підтримки Програмної ініціативи “Демократична практика” Міжнародного фонду “Відродження”. Позиція Міжнародного фонду “Відродження” може не збігатися з думкою автора.