Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Erasmus+. Чим це корисно вчителям і як податись на проекти

Erasmus+ – це програма обмінів студентів, викладачів, науковців країн Європейського Союзу,  Ісландії, Ліхтенштейну, Македонії, Норвегії та Туреччини і ще 150 країн-партнерів, зокрема й України.

За цією програмою можна навчатися, проходити стажування чи викладати в іншій країні-учасниці. Терміни навчання і стажування – від 3 місяців до 1 року. Програма діятиме до 2020 року. Проект реалізується ЄС в Україні.

Про напрями роботи

Проекти, що входять до сфери шкільної освіти, націлені на: керівників шкіл, вчителів і працівників школи, учнів дошкільної, початкової та середньої освіти.

Erasmus+ реалізується за 5 напрямами:

1. KA1 (Key Action 1) – Індивідуальна навчальна мобільність. За цим напрямом програма реалізує обмін студентами, викладачами, вчителями, тренерами, молодіжними працівниками, працівниками вишів та громадських організацій для навчання або отримання досвіду роботи в іншій країні.

Можливості:

  • Викладання/ тренінги: дає можливість вчителям викладати в школі-партнері за кордоном.
  • Структуровані курси або освітні заходи за кордоном: підтримка професійного розвитку вчителів, керівників шкіл або інших шкільних працівників.
  • Перейняття досвіду роботи: можливості для вчителів, керівників шкіл або інших шкільних працівників провести період за кордоном у школі-партнері чи іншій відповідній організації, що здійснює діяльність у сфері шкільної освіти.

Ці заходи також можуть допомогти вчителям навчитись працювати з соціально незахищеними учнями. Особливу увагу тут надають проектам, які навчають вчителів працювати з дітьми-переселенцями, темам навчання в міжкультурних класах, толерантності та різноманітності у класі.

2. КА2 – Проекти співпраці (для інновацій і обміну передовим досвідом). Цей напрям орієнтований на розвиток співпраці навчальних установ та інших організацій із країн-членів Erasmus+. Заявки на проекти можуть подавати навчальні заклади та організації з усього світу.

За цим напрямом функціонують платформи інформаційно-технологічної підтримки, як-от eTwinning, Європейська платформа освіти дорослих і Європейський молодіжний портал.

Вони пропонують віртуальне співробітництво, використання можливостей баз даних та інші онлайн-сервіси для вчителів, викладачів і практикантів у сфері шкільної і освіти дорослих, а також для молодих людей, волонтерів та молодіжних працівників.

Детальніше – за посиланням.

3. КА3 – Підтримка реформ у сфері вищої освіти. Напрям орієнтований на модернізацію вищої освіти, Болонський процес, розвиток і впровадження інструментів прозорості освіти, сприяння міжнародному діалогу у сфері освітньої політики.

4. Проекти Жана Моне. Мета – поширення у світі навчальних програм, присвячених Євросоюзу та євроінтеграційній тематиці. Гранти надають навчальним закладам та іншим організаціям, що розробляють подібні навчальні програми та проводять обміни студентами/учнями в межах цієї тематики.

Детальніше – за посиланням.

5. Спорт. Підтримка проектів, пов’язаних із розвитком спорту та проведенням спортивних заходів.

Що вимагають від учасників?

  • Розуміти і підтримувати ціль стратегії “Європа 2020”. Вона полягає в тому, щоб зменшити кількість осіб, які передчасно залишають школу до менш ніж 10% і збільшити досягнення у сфері вищої освіти принаймні на 40% до 2020 року.
  • Ділитись інформацією про свій проект і публікувати результати досліджень. Це відбувається задля обміну досвідом.
  • Володіння іноземною мовою.
  • Навчальний заклад, що відправляє свого працівника, відповідає за цей вибір.
  • Перед своїм відʼїздом, працівники мають погодити програми мобільності з закладами/підприємствами, що відсилають і приймають їх.
  • Якщо проекти залучають молодих людей у віці до 18 років, організації-учасниці повинні отримати дозвіл на участь від батьків або опікунів.
  • Після завершення періоду за кордоном усі студенти і працівники, залучені до заходів мобільності, мають скласти і представити фінальний звіт. Ті студенти і працівники, що не представили звіт, мають частково або повністю відшкодувати отриманий грант ЄС.

Як подати заявку?

Щоб подати заявку до Еразмус+, треба виконати такі умови:

1. Створити обліковий запис ECAS (якщо особа, яка представляє організацію/групу, ще його не має);

2. Зареєструватися від імені організації/групи. Після завершення реєстрації, організація/група отримає Ідентифікаційний код учасника (англ. РІС).

Це – унікальний ідентифікатор, що є обовʼязковим під час подачі заявки. Він дає змогу легше подати заявку (якщо ввести РІС у потрібне поле, вся інформація, надана організацією/групою при реєстрації, автоматично відобразиться у формі заявки);

Під час реєстрації організації мають завантажити такі документи на портал учасника:

  • Організаційно-правова форма юридичної особи. Завантажити форму можна тут.
  • Форма фінансової ідентифікації або інформація про банківський рахунок. Завантажити можна тут.

3. Перевірити дотримання критеріїв програми. Зробити це можна тут (ст. 308).

4. Перевірити фінансові умови. Грант – це внесок у подорож та витрати на проживання в період викладання або навчання за кордоном.

Типи грантів:

  • відшкодування конкретної частини допустимих витрат;
  • відшкодування на основі одиничних витрат;
  • одноразові виплати;
  • фінансування за єдиною ставкою;
  • поєднання вищезазначених.

5. Заповнити та подати аплікаційну форму.

Конкурси Програми Erasmus+ на 2018-2019 роки можна знайти за посиланням.

Марія Марковська, “Нова українська школа”

Фото: автор – Goodluz, Depositphotos

Матеріали за темою

Обговорення