Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

#книгоНУШ: Що радять читати освітяни (Частина 3)

Публікуємо третю добірку книжок від освітян.

Нагадуємо, що ці книжки ввійдуть до бібіліотеки Осередку навчання освітян упродовж життя “Біла ворона’, створеного рухом EdCamp в Україні. А книжку з підписом та побажанням людини, яка її передала, можна отримати, підтримавши кампанію організації на Спільнокошті.

Також розказуйте про збір книжок для бібліотеки Нової української школи із хештегом #книгоНУШ!

А якщо ви хочете рекомендувати книгу для ініціативи – зв’яжіться, будь ласка, з EdCamp Ukraine: [email protected] чи у Facebook – представники організації розкажуть, як долучитися.

Також нагадуємо про попередні добірки книжок: першу та другу.

Інна Грішина, директор Видавничої групи “Основа”

Тема грошей упродовж усіх років дорослішання й навіть уже дорослого життя була для мене закритою: гроші – справа економістів-фінансистів-бухгалтерів, тобто – когось іншого, поки я занурююсь у чисту творчість. Хибність і небезпечність такого підходу довелося пізнавати через кризи й утрати. Тому сьогодні особливо радію, адже фінансову грамотність та підприємництво включено до переліку ключових компетентностей Нової української школи. Мої діти навчатимуться розуміти ціну й цінність речей змалку, на зрозумілих життєвих прикладах.

Тому, обираючи книгу для #книгоНУШ, я віддала перевагу саме цій серії від проекту #4mamas Видавничої групи “Основа”.

Книга “Фінансова грамотність для малюків” (у двох частинах) допоможе педагогам і батькам відповісти на багато дитячих запитань про гроші й організувати заняття в класі або вдома. Завдяки цікавим історіям, практичним завданням та іграм, дитина зрозуміє сенс базових економічних понять. З радістю передаю ці посібники до фонду #книгоНУШ.

Тетяна Стус, дитяча письменниця

Одна з найцінніших для мене освітніх громадських ініціатив – EdCamp Ukraine не зупиняється в креативних ідеях для розбудови спільноти відповідального вчительства. Зараз команда формує та з допомогою небайдужих збирає Бібліотеку Нової Української Школи. Книжки з цього флешмобу будуть закуплені для Осередку навчання освітян упродовж життя “Біла ворона”.

От і мене спитали, яку книжку я б радила прочитати тим, хто нині реформує освіту? Реальних претендентів у мене було з десяток. А ще пару десятків я би внесла в список рекомендованого читання вчителям на канікули

Урешті, з тої першої десятки я зупинилася на виданні Стівена Р. Кові “Восьма звичка”. Це дуже розумна, доступно написана, ба навіть сердечна книжка про надважливу для сучасної людини місію. Я дійшла до її розуміння самостійно, через тривалі пошуки самої себе. А Кові дав мені інструменти, натхнення й переконання, що йду правильним шляхом. Мова про шлях лідера. Але не варто сахатися від цього слова – “лідер”. Кожен із нас є лідером у своєму житті незалежно від галузі, від уявлень про масштабність, від кількості людей, із якими ми щодня перетинаємося. От мені й подумалося, що кожен учитель вартий того, щоб усвідомити й усталити в собі цю місію, а потім – поділитися її розумінням, надихнути на це своїх учнів. Незалежно від того, чи це початкова школа, чи підлітки, чи “методичні об’єднання” і т.д.

Отже, #книгоНУШ, я мрію, щоб кожен учитель в Україні знав, як “знайти власний голос” і як “надихнути інших знайти свій голос”. І потім – звучати нам всім разом, суголосно, сильно, потужно, чутно. Всі інструкції – в цій книжці. Автор присвятив її “тим скромним, сміливим і великим серед нас, хто своїм прикладом показує, що лідерство – це вибір, а не посада”.

Даша Непочатова, засновниця nepochatova.com

Передаю в библиотеку Нової Української Школи книгу о пакистанской девочке, которая боролась за свое право на образование, за что была ранена Талибаном выстрелом в голову. Ее хотели убить, но она выжила и рассказала свою историю.

“Я – Малала” – трогательная и вдохновляющая история о том, что каждый из нас личность. И пусть мы не можем сделать всего, но как же важно не отказаться от своего права и возможности сделать то, что в наших силах. Мне очень хочется, чтобы каждая девочка в Украине осознала это. Дорогие учителя, расскажите об этой истории своим ученикам, пожалуйста!

Тетяна Ляшенко, маркетинг-менеджер у Bookling.ua та Linguist Ukraine

Радо приєднуюсь до флешмобу #книгоНУШ та підтримую #EdCampUkraine у створенні бібліотеки для Нової Української Школи!

Від мережі книгарень Bookling.ua та від себе особисто роблю внесок у вигляді двох екземплярів книжки “Who was Anne Frank?” видавництва Penguin.

Михайло Комарницький, директор видавництва “Літопис”

Друзі! У моїх руках книжка відомого експерта з освіти Кена Робінсона, переклад якої щойно вийшов українською мовою, “Освіта проти таланту. Сила творчості”. Цю книжку я хочу порекомендувати вчителеві Нової Української Школи. Як зазначає Робінсон у передмові, “моя мета – допомогти людям усвідомити глибину їхніх творчих здібностей і те, чому вони в них сумніваються; спонукати організації повірити в силу інновацій і створити умови, в яких ті процвітатимуть; а також сприяти творчій революції в освіті”.

Читайте і радійте!

“Нова українська школа”

Титульне фото: автор – gdolgikh, Depositphotos

Інші фото – зі сторінок авторів рекомендацій

Матеріали за темою

Обговорення