Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Мишеня з джинсів, домашній пластилін і зайчик із яєчних лотків. 10 ідей для поробок

Більшість українських дітей перебувають у стані хронічного стресу через війну. Це, звісно, впливає на навчання Адже, щоби сконцентрувати увагу, запам’ятати щось і мислити загалом, треба бути в безпеці. 

Якщо ми не відчуваємо себе в безпеці, то перебуваємо в стані тривожності. Тоді, щоби повернути відчуття спокою, потрібно повернути відчуття “контролю тіла”. І для цього саме в цей непростий час варто запропонувати дітям робити щось руками”, – говорить методистка та дитяча психологиня Інна Большакова.

З початку війни Інна збирає на своїй фейсбук-сторінці ідеї поробок для дітей і батьків із різних інтернет-джерел. Їхня унікальність у тому, що здебільшого їх можна зробити з підручних матеріалів, тих, які є вдома.

Журналістка “Нової української школи” поговорила з Інною про те, чому це важливо, як це впливає на дітей і зібрала 10 ідей у добірку.

ЧОМУ ПОРОБКИ КОРИСНІ ПІД ЧАС ВІЙНИ

  1. У деяких дітей зараз порушена творча уява, бо рівень креативності в стресових умовах завжди падає. Для того, щоби почати моделювання, учням стане в пригоді інструкція з виготовлення поробки. Усе – щоби почати включатися у творчу діяльність. І вже в процесі цієї діяльності вони можуть почати фантазувати.

Запропоновані поробки – приклади, але можна розробляти власні моделі, зберігаючи принцип та варіюючи деталі. А отже, спонукати дітей до творчості.

Включеність у творчу діяльність, звісно, залежить від нервової системи дитини, що впливає на те, як вона переживає стреси, того, наскільки стрес був потужним і чи готова дитина зараз до такої діяльності. Але творча діяльність, пов’язана з діями руками й тілом, допомагає нашій психіці виживати”, – розповідає Інна Большакова.

1. Дії руками, повернення тілесності – це профілактика станів, які призводять до погіршення хронічного стресового стану.

2. Коли дитина виготовляє щось руками, то концентрується на чомусь, підвищується рівень саморегуляції. Дитині потрібно концентрувати увагу на одному предметі, одній дії, послідовно виконувати інструкцію, а ще обдумувати можливості для того, щоби внести свої ідеї.

3. Зараз діти перебувають у різних умовах. Де це можливо, вони знову навчаються онлайн. Онлайн-навчання – віртуальне. Тому будь-яка діяльність, пов’язана з рухами, виготовленнями поробок, є важливою.

Ідеї поробок можуть стати також у пригоді батькам, діти яких не мають можливості навчатися чи не мають доступу до інших різновидів діяльності. Наприклад, ідеться про переселенців, які не могли взяти із собою іграшки чи матеріали для творчості, або дітей, які змушені перебувати на окупованих або замінованих територіях. У такий спосіб їм можна запропонувати цікаву пізнавальну діяльність.

Це важливо – коли діти мають можливість займатися цікавою діяльністю. Більшість батьків також перебувають у стані хронічного стресу, часових обмежень (якщо працюють) і не мають можливості чимось постійно займати дітей – ідеї таких поробок можуть допомогти дітям із користю проводити час, а не тільки грати в комп’ютерні ігри та дивитися мультфільми”, – говорить Інна.

Також вона каже, що майже всі поробки – з підручних матеріалів, таких, які можна знайти вдома. Наприклад, можна не викидати папір від пакування, старі газети й журнали, кришечки від пляшок, коробки для сірників, знайти на подвір’ї гілочки дерев, палички, камінці тощо, щоби потім із них щось змайструвати. Або ж – самотужки виготовити фарби чи пластилін із того, що є вдома. Адже зрозуміло, що під час війни буває складно знайти потрібні матеріали.

4. Наше ставлення до власноруч зробленої іграшки, моделі чи поробки особливе. Тут спрацьовує наше когнітивне упередження – “ефект ІКЕА”.

“Ефект ІКЕА” (ІКЕА – шведський виробник і продавець меблів, які потрібно збирати самим покупцям) – це когнітивне упередження. Йдеться про те, що ми більше цінуємо те, що виготовляємо самі. Звісно, об’єктивна цінність цієї речі менша. Тож створюючи щось, ми наче вкладаємо в це частину себе, отже, наше ставлення до виробу стає інакшим. Діти також цінують свої поробки, моделі тощо. І це важливо, щоби відчути світ навколо більш своїм”, – розповідає фахівчиня.

5. Для виготовлення поробок, як правило, не потрібно мати якісь специфічні навички. Більшість дітей можуть їх виготовити: хтось самостійно, а хтось із допомогою дорослого.

Поробки можна використати для гри, театралізації, виставки, і найголовніше – для того, щоби подарувати тим, кого любиш, чи з турботою про тих, кому зараз потрібна допомога. Можна виготовити персонажів казки і влаштувати театральну мінівиставу, приготувати сюрприз для маленьких братиків і сестричок.

6. Робити поробки корисно дітям будь-якого віку.

Мені писали повідомлення мами й чотирирічних, і десятирічних дітей. Одну поробку виготовляли діти різного віку. Поробки, звісно, будуть відрізнятися і виглядом, і рівнем допомоги дорослих, і способами використання потім. Але якщо дитина зацікавилася й хоче щось зробити, наше завдання як дорослих – надати потрібну підтримку й допомогу. Буває, що старші діти також хочуть виготовити щось, що занадто просте для них. Ми маємо підтримати їх у цьому”.

7. Це діяльність, яку має запропоновати дорослий, але дитина має право відмовитися. Інна каже, що важливо не змушувати дітей, цінним є їхній вибір і їхнє бажання бути творцями.

10 ІДЕЙ ПОРОБОК І ЦІКАВИХ ЗАНЯТЬ

Тваринки, вирізані з газети

Якщо є проблеми з кольоровим папером, можна використати більш доступний варіант. Наприклад, візьміть будь-яку газету, білий папір, олівці чи ручки – усе, що є під рукою. Подумайте, що чи кого можна зобразити, вирізаючи деталі з газетного паперу. Ось приклади поробок:

Фото: Aamulehden koulumaailma, Pinterest

Фото: Collagen aus Zeitungspapier

Фото: з настільної гри Paste Dogs QuickNotes

З’єднайте й зафарбуйте відповідним кольором

Треба прослідкувати, де починається та закінчується крива лінія, щоби зрозуміти, яким кольором зафарбувати відповідне коло. Таку забавку можна виконувати на планшеті чи телефоні в графічному редакторі.

.

Колажі та аплікації з газетного чи журнального паперу

Якщо є можливість, пошукайте різноманітний папір (можна використовувати наліпки з продуктів, чеки, газети, старі зошити, марки, наклейки, залишки шпалер) і порвіть його на шматочки або поріжте смужками. Далі можна імпровізувати, що саме з нього викласти, малюючи контур. Ось кілька ідей:

Фото: etsy.com

Фото: Elephant Magazine Art

Розфарбуй крапками

Якщо немає пензликів, але є фарба, можна намалювати контур будь-якого предмета, а потім розфарбувати крапками. Крапки можна ставити будь-якою паличкою – наприклад, ватною.

Обидва фото: Zilker Elementary Art Class

Фото: schoolmykids.com

Поробки з паперових циліндрів

Якщо у вас є папір, з якого можна згорнути циліндри, або залишилися паперові циліндри з покупок, можна креативити з виробами. Якщо є фарби, кольорові ручки чи фломастери, поробки можна також розфарбувати. Далі з цими виробами можна вигадувати та програвати історії. У ролі головних героїв – ваші циліндрики.

Фото: kidscraftroom.com

Фото: hellocoton.fr

Фото: Ellis van Veenendaal, Pinterest

З картону та ниток

Намотуючи будь-які нитки на картонну основу (навіть із коробок), можна зробити котиків, пташечок чи змій.

Фото: 🎀, Pinterest

Фото: Laura, Pinterest

Фото: Ita Snippe, Pinterest

Якщо є лотки для яєць

Використайте лотки для яєць як основу та вигадайте нового героя. Якщо є фарби, розфарбуйте поробки.

Фото: recycleandplay, Instagram

Автор: Ліля Лисенко, Pinterest

Фото: allfreekidscrafts.com

Фото: sassydealz.com

Фото: pinchxeverything.blogspot.com

Фото: Patricia Jansen, Pinterest

Фото: angelica.furniturepins.com

Фото: artteacherinla.com

Як виготовити фарби вдома

1. Основою для фарб може бути борошно, крохмаль, рідке мило, крем для гоління тощо.

2. Можна використовувати готові харчові барвники або ті, які зроблені, наприклад, з куркуми, бурякового соку тощо. Як можна одержати основні кольори:

  • синій: чиста вода, гліцерин, червона капуста;
  • червоний: буряковий сік, лимонна кислота;
  • жовтий: чиста вода, гліцерин, куркумін.

Рецепт № 1:

Треба від 1/2 до 1 склянки борошна, 2 чашки чистої води

1. Змішайте 1/2 склянки борошна з невеликою кількістю води, щоби не було грудок. Потім додайте воду, що залишилася. Помішуйте на середньому вогні до загусання. Це займе лише кілька хвилин. Якщо вам необхідне додаткове борошно, можете трохи додати, поки не досягнете бажаної консистенції.

2. Підготуйте баночки для барвників. Для фарб поекспериментуйте з буряковим соком, куркумою, червоною капустою й іншими продуктами, кольоровими на вигляд.

3. Додайте в готову суміш борошна з водою 6–8 крапель одного кольору й дивіться, що виходить. Потім додавайте барвник, поки колір вас не влаштує.

Рецепт № 2:

Змішайте 2 склянки борошна, 2 пакетики харчового барвника, 1/2 склянки солі, 3 склянки окропу, 3 столові ложки олії, 1/2 чашки кукурудзяного або іншого крохмалю або іншого 2 чашки води.

Рецепт № 3:

Треба: 1/2 чашки кукурудзяного чи іншого крохмалю, 2 чашки води, рідкий харчовий барвник.

Змішайте крохмаль і воду в каструлі, варіть, поки суміш не загусне. Дайте охолонути, а потім додайте харчовий барвник.

Після виготовлення фарби можна малювати навіть пальцями. Ось кілька ідей.

Фото: Anamikas Creation & Ideas

Фото: images.birthdayinabox.com, Pinterest

Фото: topp-kreativ.de

Фото: alunoon.com.br

Фото: imageneseducativas.com

Іграшки зі старих джинсів і ватних дисків

Якщо у вас є непотрібні старі джинсові речі, які ви вже не можете використати чи запропонувати комусь, можна разом із дітьми зробити аплікації з тканини. Аби зробити очі, можна використати ватні диски.

Як зробити пластилін

Треба: 2 склянки харчової соди, 1/2 склянки води, 1 склянка кукурудзяного крохмалю, харчовий барвник (за бажання).

Рецепт: У мисці змішайте інгредієнти до однорідної маси, використовуючи виделку. За бажання додайте харчовий барвник.

Варіть у каструлі на середньому вогні до густини. Викладіть на тарілку або вощений папір і дайте охолонути.

Якщо ви вирішили додати харчовий барвник після приготування пластиліну, спробуйте качати тісто в кулю і вдавити палець, аби зробити невелике поглиблення. Додайте в лунку кілька крапель барвника, вдягніть рукавички та ретельно замісіть тісто. Крім того, ви можете помістити тісто з харчовим барвником у пластиковий пакет, що закривається, і замісити його всередині пакета.

Пластилін може зберігатися два тижні або більше в герметичному контейнері в холодильнику.

Фото: GoShoppi

Марія Марковська, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – photoug, Depositphotos

Матеріали за темою

Обговорення