Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Перевірмо, як добре ви знаєте українських поетів і поеток: тест до Всесвітнього дня поезії

“Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі”, – пише українська поетеса Ліна Костенко. Не можемо з нею не погодитися, адже поезія надихає, єднає, розчулює, веселить, дає надію та підтримує в складні часи.

До Всесвітнього дня поезії, який щорічно відзначають 21 березня, пропонуємо пригадати відомі вірші українських поетів та поеток і перевірити свої знання за нашим тестом.

Відгадайте автора чи авторку рядків вірша, який за радянських часів вважали «ворожим»:

Правильно! Неправильно

Автором цих рядків є Володимир Сосюра, який, як і чимало інших українських письменників, зазнавав утисків та цензури з боку радянської влади. У 1951-му радянська газета «Правда» засудила вірш Сосюри «Любіть Україну!». Деякий час його взагалі ніде не друкували.

Якого поета називають «людиною без шкіри», «оголеним нервом / сумлінням»?

Правильно! Неправильно

Так називають Василя Стуса – поета, перекладача й правозахисника. А все тому, що він гостро відчував фальш, брехню, чужий біль і не міг замовчувати правду.

Рядки із вірша якого/ї автора/ки перетворилися на відому колядку: Народився бог на санях в лемківськім містечку Дуклі. Прийшли лемки у крисанях і принесли місяць круглий…

Правильно! Неправильно

Вірш «Різдво» написав Богдан-Ігор Антонич. Більше про митця, а також про те, як провести цікавий урок про українського поета і здійснити аналіз вірша «Різдво», читайте в нашій рубриці «Матеріали для уроків».

Твори якої з українських поетес не друкували аж 16 років, але попри це вона продовжувала писати, хоч і «в шухляду»?

Правильно! Неправильно

Це українська поетеса, письменниця та громадська діячка Ліна Костенко. Вона відмовилася від деяких нагород, бо «не носить політичної біжутерії», не терпить мовчання, фальші, завжди говорить лише правду, безкомпромісна, «по-письменницьки усамітнена» та віддана своїм ідеям.

Хто з поетів чи поеток закликав українців:

Правильно! Неправильно

У поезії «Скрізь плач, і стогін, і ридання…» Леся Українка переконує, що марно нарікати на долю. Від самих сліз кайдани лише заржавіють, а «самі ж ніколи не спадуть».

Відгадайте автора/авторку цих рядків:

Правильно! Неправильно

Це уривок із роману у віршах «Берестечко» Ліни Костенко. Центральний персонаж твору, Богдан Хмельницький, осмислює причини поразки в битві під Берестечком (1651) і доходить висновку: життя занадто коротке, щоб зазнавати поразок. Попри все необхідно боротися далі.

Якій поезії Лесі Українки належать ці рядки:

Правильно! Неправильно

Це слова з вірша «Соntra spem spero!», що в перекладі з латинської означає «Без надії сподіваюсь».

Хто автор цих рядків і з якої вони поезії:

Правильно! Неправильно

Автор цих рядків – Іван Франко, який написав орієнтовно 6 000 творів. Якщо порахувати, то за 40 років активної творчої діяльності з-під пера письменника новий твір виходив кожні 2 дні. Франко писав вірші, малу прозу (оповідання, новели), романи, наукові роботи тощо.

Відомий поет-футурист, який тролив Шевченка, Вороного й Чупринку, утвердив в українській літературі верлібр та поезомалярство й навіть написав власного «Кобзаря»:

Правильно! Неправильно

Це поет-футурист Михайль Семенко. Урок про нього ви можете знайти в нашій рубриці «Матеріали для уроків».

Хто з поетів чи поеток так описує вишиванку: за що не візьмешся – вузлів плутанина заплетені сіті пропущені петлі між схрещених нитей прошито людину недбалою стьожкою гладдю чи хрестиком стежки ніби стяжки затягнуті туго у мережу що межує з мереживом…

Правильно! Неправильно

Це рядки з вірша «Вишиванка» українського поета, прозаїка та культуролога Юрія Іздрика.

Чиї це рядки?

Правильно! Неправильно

Це рядки з поезії Сергія Жадана, українського письменника, перекладача, громадського діяча, фронтмена гурту «Жадан і Собаки».

Цього поета критики називають «священною коровою» української літератури й порівнюють з італійським постмодерністом Умберто Еко:

Правильно! Неправильно

Так називають Юрія Андруховича. Більше про його постать, мистецьку провокацію, поетичне угрупування «Бу-Ба-Бу» слухайте в подкасті «Вчися вухами» – «“Священна корова” української літератури Юрій Андрухович. “Пісня мандрівного спудея”».

Сьогодні чимало письменників боронить Україну на фронті й далі пише вірші, зображуючи і втрати, і надію на перемогу. Зокрема, один із відомих віршів подано нижче. Це уривок із поезії:

Правильно! Неправильно

Це вірш поета Павла Вишебаби, який до війни був громадським активістом, співзасновником ГО «Єдина планета», а нині боронить країну на фронті. З творчістю інших військових поетів та поеток знайомить сайт «Читомо».

Один із віршів цього поета цитувала прем’єрка Італії Джорджа Мелоні. Хто автор цих рядків:

Правильно! Неправильно

Це вірш молодого поета Артура Дроня зі збірки «Тут були ми». Її він присвятив загиблому побратиму.

Продовжіть відому поезію Ліни Костенко: «Все повторялось: і краса, й потворність. Усе було: асфальти й спориші…»

Правильно! Неправильно

Перевірмо, як добре ви знаєте українських поетів і поеток: тест до Всесвітнього дня поезії
Радимо ознайомитися глибше із творчістю українських поетів та поеток. Всесвітній день поезії – чудовий привід для цього!
Непогано! Ще трішки – і ви зможете цитувати уривки з поезій українських поетів і поеток напам’ять!
Ви молодці! Уже, мабуть, цитуєте українську поезію напам’ять? Шукайте цей допис у нашому фейсбуці та діліться своїми найулюбленішими авторами/авторками!

Читайте поезію і надихайтеся!

Більше про деяких українських поетів та поеток читайте в наших матеріалах:

Ще більше готових уроків про українських письменників та письменниць шукайте у нашій рубриці “Матеріали для уроків“.

Тест створено з використанням матеріалів “Нової української школи”, “Укрліб”, “Суспільного”, 24 каналу

Ірина Троян, “Нова українська школа”

Титульне зображення: chytomo.com

Матеріали за темою

Обговорення