Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Складний початок навчання. Як готуються директори українських шкіл

“Ми налаштовані на складний навчальний процес, але школи готові до початку уроків”, – кажуть директори українських шкіл.

Конструктивна робота над розкладом, підготовка класів, організація харчування, алгоритми дій у разі переведення школи з зеленої до жовтої чи помаранчевої зон, робота з батьками – цей рік для всіх навчальних закладів буде непростим.

Як буде організоване навчання з 1 вересня, “Новій українській школі” розповіли, директорка Жовтанецького опорного ЗЗСО Львівської області Жанна Анкушина-Король та директорка Чернігівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №27 Оксана Колесник.

ПРО ШКОЛИ

Жовтанецький опорний ЗЗСО (опорна школа + 2 філії)

Директорка Жанна Анкушина-Король. Фото: М&М Photography

Розташування: Жовтанецька ОТГ Кам’янка-Бузького району Львівської області

Кількість дітей: 634 (без філій – 546)

Кількість учителів: 66 (без філій – 49)

Чернігівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №27

Директорка Оксана Колесник. Фото: FB/Oksana Kolesnyk

Розташування: Чернігів

Кількість дітей: 758

Кількість учителів: 56

РОБОТА З БАТЬКАМИ

Жовтанецький опорний ЗЗСО

  • “У соціальних мережах, на сторінках груп нашої школи ми постійно інформуємо батьків щодо основних правил поведінки в умовах карантину”, – ділиться Жанна Анкушина Король.
  • За згодою батьків провели онлайн-опитування щодо самопочуття дітей задля протидії поширенню коронавірусу (COVID-19). Отримали інформацію щодо всіх дітей.

Чернігівська школа №27

“Класні керівники в групах Viber проінформували батьків про особливості організації освітнього процесу в цьому навчальному році. Лише з батьками 1-х класів будуть офлайнові зустрічі на шкільному подвір’ї”, – каже пані Оксана Колесник.

ПОЧАТОК НАВЧАННЯ

Жовтанецький опорний ЗЗСО

  • Станом на сьогодні Жовтанецька ОТГ перебуває в “помаранчевій зоні”. Адміністрація закладу підготувала регламенти роботи закладу освіти в умовах усіх чотирьох зон. Їх схвалила педагогічна рада та затвердила наказом директорка.
регламенти

Завантажити документ

“Як ми знаємо, щоп’ятниці МОЗ України оновлює мапу поділу на зони залежно від рівня епідемічної небезпеки. У якій би ми зоні не опинилися – є чинний Регламент, який регулюватиме нашу освітню діяльність. Так що ми готові прийняти учнів з 1 вересня”, – каже пані Жанна.

  • “У соціальних мережах і мобільних додатках ми постійно спілкуємося, ділимося новинами і пропозиціями з вчителями. Очних зборів не робимо, щоби не наражати одне одного на небезпеку”, – каже пані Жанна.
  • Медсестра склала списки дітей і працівників так званих “груп ризику”. Саме їм медсестра насамперед приділятиме увагу.
  • Учителі готуються до різних сценаріїв розвитку подій.

“Ми зареєструвалиcя на курс EdEra, щоб узагальнити свої знання щодо дистанційного та змішаного навчання”.

Чернігівська школа №27

  • 1 вересня заплановано свято для учнів 1-х та 11-х класів. Учні 11 класу зустрічатимуть на подвірʼї першокласників, поспілкуються з ними та проведуть їх у класні кімнати. Батьки до школи не заходитимуть.

“Звісно, усе відбуватиметься з дотриманням карантинних заходів та рекомендацій головного санітарного лікаря”, – каже пані Оксана.

  • Усі вчителі на педагогічній раді будуть ознайомлені з вимогами організації навчання під час карантину.
  • Якщо дитина або клас переходитиме на самоізоляцію, то для них буде організовано навчання онлайн.

ВХІД У ШКОЛУ Й ПЕРЕСУВАННЯ

Жовтанецький опорний ЗЗСО

  • До карантину всі заходили у школу через один вхід. Тепер буде відкрито чотири входи. Складено розклад руху для кожного класу так, що їхні шляхи від входу до класу не перетинаються.
  • Біля кожного входу чергуватимуть учителі, які нагадуватимуть учням дезінфікувати руки (дезінфектори розміщені біля кожного входу).
  • У школі збільшують одночасну кількість учителів, які чергуватимуть у всіх приміщеннях, де є скупчення дітей.
  • Батькам, як і іншим особам, окрім учнів і працівників, вхід у школу заборонений. За крайньої необхідності – тільки в масці та рукавичках, після проведення медсестрою вимірювання температури та з наступним записом у Журналі відвідувачів.

Чернігівська школа №27

  • Наймолодших у подвір’ї школи зустрічатимуть класні керівники або ті вчителі, які проводитимуть перші уроки. Вчитель проводитиме візуальний огляд дитини на наявність симптомів інфекційного захворювання (кашель, нежить, осиплість голосу, почервоніння очей), запитуватиме про самопочуття в дитини та / або дорослого, який її супроводжує, заноситиме відомості до Журналу опитування самопочуття учнів. У разі виявлення симптомів ГРВІ – дитина не допускатиметься до закладу освіти.
  • Заходитимуть діти до приміщення школи у супроводі вчителя та в захисних масках через окремий вхід №3, яким будуть користуватися тільки учні початкової школи.
  • Учні середньої та старшої шкіл заходитимуть до школи самостійно, обов’язково в захисних масках, черговий адміністратор або вчитель слідкуватиме, щоби на входах не було скупчень. До приміщення школи учні зможуть потрапити через два входи, залежно від того, в якому кабінеті та на якому поверсі буде перший урок: на другий поверх через вхід №1, на третій поверх – через вхід №2. Усі входи-виходи підписані, щоб уникнути плутанини.
  • Батьків до закладу освіти не допускатимуть. Виняток – батьки або особи, які супроводжують дитину з особливими освітніми потребами.
  • У випадку, коли в батьків виникатимуть питання, то вирішити їх можна буде в телефонному режимі. Якщо питання залишиться невирішеним, то тоді за попереднім записом батьки або особи, які їх замінюють, зможуть прийти до школи.

РОЗКЛАД УРОКІВ І ШКІЛЬНИЙ ПРОСТІР

Жовтанецький опорний ЗЗСО

  • Школа наразі не планує переходити на роботу у дві зміни. До опорної школи доїжджатимуть 273 дитини, а це половина всіх учнів.

“Навчання у дві зміни призведе до збільшення кількості маршрутів вдвічі. Та й ефективним навчання у дві зміни не назвеш. Тому ми повинні організувати перебування учнів у школі так, щоби мінімізувати скупчення дітей”, – каже директорка.

  • Розроблено проєкти двох розкладів: фіксованого та вільного. Фіксований – це звичний розклад із 45-хвилинними уроками та спільними для всіх перервами. Вільний розклад – це новинка з огляду на реалії сьогодення. Дзвінків не буде. Кожен учитель регулюватиме тривалість свого уроку.
  • Учителі таких предметів як трудове навчання, мистецтво, музика, фізкультура, основи християнської етики можуть провести 25 хвилин уроку, зробити перерву на 15 хвилин і продовжити наступні 20 хвилин. Так зменшиться одночасний вихід пів тисячі учнів у коридори школи.
  • Учні початкових класів, у яких менша тривалість уроків, зможуть виходити на перерви у відмінний від старшокласників час перерв.
  • Ранкове коло рекомендуватимуть проводити лише на вулиці, незалежно від погоди.
  • Під час першого тижня навчання першими уроками проводитимуться уроки здоров’я, на яких увага буде зосереджена на знаннях щодо профілактики вірусних захворювань та контролю самопочуття.

Чернігівська школа №27

  • У школі планують продовжити навчання в одну зміну.
  • Для початкової школи буде змінено розклад дзвінків – уроки починатимуться не о 8.00, а о 8.15 і, відповідно, усі дзвінки змістяться на 15 хвилин. Це потрібно, щоби розвести в часі прихід учнів до школи (тим паче, що учнів 1–4 класів зазвичай приводять батьки), розвантажити перерви та організувати харчування учнів початкової школи, учнів, які належать до соціально-незахищених категорій, та тих дітей, які харчуватимуться за батьківські кошти.
  • “Для того, щоб учні якомога менше переходили з кабінету в кабінет ми постаралися так скласти розклад, щоб якомога більше часу діти проводили в одному й тому ж кабінеті. Переходити в інші кабінети учні будуть лише на інформатику, фізику, хімію, англійську мову”, – розповідає директорка.
  • Ранкові зустрічі за гарних погодних умов відбуватимуться на вулиці.

“Ми маємо килимки, каремати, крісла-груші, пуфи, лави. Дітям це буде корисно й цікаво. За поганої погоди – такі зустрічі відбуватиметься в класах, актовій залі”, – розповідає пані Оксана.

  • Уроки фізкультури за сприятливих погодних умов будуть на вулиці. Якщо погода несприятлива, це буде спортивна, актова зали, обладнане фоє.
  • Перерви намагатимуться максимально проводити на свіжому повітрі, щоб уникнути скупчення учнів у коридорах та для забезпечення режиму провітрювання кабінетів. Під час перерв, якщо учні залишатимуться в приміщенні, обв’язковим є дотримання маскового режиму.
Складний початок року. Як готуються директори українських шкіл

Фото: автор – macniak, Depositphotos

УРОКИ НА ВУЛИЦІ

Жовтанецький опорний ЗЗСО

  • У Жовтанецькому опорному ЗЗСО планують проводити уроки поза класами. Дирекція закладу веде перемовини з місцевим приватним підприємством щодо допомоги у вигляді дерев’яних палет. Наразі колектив школи вивчає технологію покриття палет для безпечного користування.
  • Планують зробити так званий амфітеатр. Також будуть виносити парти просто неба. Щоправда, уроки в “зелених класах” зможуть проводити лише за сприятливих погодних умов. Критої конструкції у школи немає.

Чернігівська школа №27

  • У Чернігівській ЗОШ№27 планують проводити уроки на вулиці. Є чотири локації: одна для початкової школи, дві – для середньої та старшої, одна – для роботи в підгрупі. Також, є можливість легко створити ще кілька додаткових мобільних локацій за допомогою килимків та карематів, крісел-груш, пуфів.

ЗАХИСНІ ЗАСОБИ Й ДЕЗІНФЕКЦІЯ

Жовтанецький опорний ЗЗСО

  • Дезінфекційними засобами та масками для працівників школа забезпечена засновником.
  • Для утилізації використаних масок та рукавичок замовлені п’ять контейнерів (із кришкою і педаллю, щоби ніхто не торкався руками). Виготовили таблички для позначення місць розташування таких контейнерів.
  • За провітрювання класів відповідатимуть класні керівники та чергові учні. Дезінфекцію проводитимуть технічні працівники двічі на день.
  • Вхід у школу – тільки в масках усім учасниками освітнього процесу, як і пересування коридорами. На уроках дозволено бути без масок (хоча, якщо хтось буде вважати за потрібне бути в масці і на уроці – це його право).

Чернігівська школа №27

  • Школу дезінфекційними засобами в достатній кількості забезпечило управління освіти Чернігівської міськради. На кожному вході до приміщення школи стоятиме санітайзер.
  • Масками учасники освітнього процесу забезпечують себе самостійно в необхідній кількості відповідно до рекомендацій головного санітарного лікаря України (маска на три години; у МОН заявляли, що ними школи має забезпечити місцева влада, – ред.).
  • Адміністрація школи рекомендує всім учасникам освітнього процесу мати індивідуальні антисептики.
  • Носіння масок під час перерв та пересування закладом освіти є обв’язковим. Тільки під час уроків учні та вчителі можуть бути без масок у класних кімнатах.
  • Утилізація буде проводитися централізовано: використані маски збиратимуться в спеціально промарковані контейнери та потім будуть утилізуватися.
  • Дезінфекція шкільних приміщень буде проводитися після уроків. У тих класах, де працюватиме ГПД, дезінфекція проводитиметься після закінчення уроків та після завершення роботи ГПД. В їдальні дезінфікуватися столи будуть після кожного приймання їжі.
  • Провітрювання класних кімнат проводитиметься на кожній перерві, організовувати його будуть учителі. Їдальня провітрюватиметься після кожного приймання їжі під час дезінфекції столів.

РОБОТА ЇДАЛЬНІ

Жовтанецький опорний ЗЗСО

  • Залежно від карантинної зони, у Жовтанецькому опорному ЗЗСО запланували різні сценарії харчування – від 100% до харчування лише дітей пільгових категорій. Будуть рекомендувати батькам тих дітей, які не зможуть харчуватися в шкільній їдальні, готувати для них так звані “продуктові бокси”.
  • Оскільки кількість дітей, які одночасно будуть у їдальні, не може перевищувати 50% посадкових місць, учні різних класів харчуватимуться під час різних перерв, які, до того ж, будуть зміщеними.

Чернігівська школа №27

  • “Ми постаралися зробити харчування максимально безпечним: за столами в нас розміщуються 4 дитини, столи один від одного стоять на відстані понад 1,5 метра”, – розповідає директорка.
  • Розроблений розклад харчування, на різних перервах харчуватимуться діти різних категорій.
  • Після кожного приймання їжі буде проводитися вологе прибирання, дезінфекція столів, провітрювання.
  • Усі працівники харчоблоку забезпечені засобами ЗІЗ та засобами дезінфекції в повному обсязі комунальним підприємством “Шкільне” Чернігівської міської ради
  • Кожному учню рекомендували мати з собою пляшку води, оскільки є обмеження на використання питних фонтанчиків у школі.

ГРУПА ПОДОВЖЕНОГО ДНЯ

Жовтанецький опорний ЗЗСО

  • У школі була одна група подовженого дня, але з 1 вересня буде відкрита ще одна. Це дасть змогу розвантажити роботу ГПД.
  • У розкладі роботи ГПД збільшиться час перебування на свіжому повітрі.
  • Гуртки будуть працювати у великих приміщеннях: актовій залі, спортзалі, студії карате, конференц-залі тощо. За можливості – на відкритому повітрі.

Чернігівська школа №27

  • ГПД буде працювати. Її будуть відвідувати діти, чиї батьки дійсно не матимуть можливості забрати дитину після уроків.
  • У класі діти перебуватимуть без масок, пересуватися школою в масках.
  • Здебільшого, учні проводитимуть час на свіжому повітрі.
  • Працюватимуть гуртки. Відвідувати їх зможуть учні з дотриманням протиепідемічних норм. За можливості, деякі гуртки працюватимуть на вуличних локаціях.

Ольга Головіна, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – golubovy, Depositphotos

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber, а також Telegram для учнів

Матеріали за темою

Обговорення