Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Урок-дослідження про Івана Малковича: неочікувані факти, інтерактивні завдання, питання для обговорення

Поет, есеїст, підприємець, видавець, перекладач, коректор, редактор, музикант, співак, оратор, франт… Одним словом, “Людина епохи Відродження”! Усе це про нашого сучасника Івана Малковича.

Минулоріч у номінації “Дитяча книга року BBC-2023″ книга Малковича “Анна Ярославна: київська князівна – королева Франції” здобула перемогу. А за 31 рік до цього, в 1992, він заснував перше приватне дитяче видавництво незалежної України “Видавництво Івана Малковича “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА””.

У шкільній програмі з української літератури Івана Малковича вивчають 8-класники. “Нова українська школа” поспілкувалася з експертами й експертками та підготувала поради, як організувати цікавий урок-дослідження творчості й життя Івана Малковича.

У нашому новому матеріалі читайте про таке:

  • чи можна провести інтервʼю з поетом та як до цього підготуватися;
  • Іван Малкович та Іван Франко – як вони повʼязані;
  • досліджуємо “Із янголом на плечі”;
  • які цікаві завдання можна задати дітям додому.

ПОЕТ І ПІДПРИЄМЕЦЬ, ПРО ЯКОГО ВАРТО ГОВОРИТИ

Цікаво, що Іван Малкович перебуває десь на межі мистецтва й підприємництва”, – каже вчитель української мови й літератури Дмитро Кіяшко.

  • З одного боку, людина високої культури. Наймолодший член Спілки письменників, справжня суперзірка “пізньосовєтської” літературної сцени, чиї твори схвалювали корифеї Іван Драч, Дмитро Павличко та Ліна Костенко.
  • А з іншого боку, в 1992 році він засновує “Видавництво Івана Малковича “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”” – перше приватне дитяче видавництво незалежної України. На той час пану Івану було 31, що для підприємця доволі молодий вік і на сьогодні”.

💡 ІДЕЯ: Почніть урок із запитання, чи знають учні та учениці, кого називають “Людиною епохи Відродження”? Запропонуйте скласти ментальну мапу цього поняття, поєднавши із напрямами діяльності Івана Малковича.

Приклад ментальної мапи

“Людина епохи Відродження” або універсальна людина, це той або та, досвід якого або якої охоплює значну кількість різних галузей. До таких людей можна зарахувати й Івана Малковича. Поет, есеїст, підприємець, видавець, перекладач, коректор, редактор, музикант, співак, оратор, франт.

Обговорити всі іпостасі Малковича на одному уроці навряд чи вдасться, – акцентує Дмитро Кіяшко. – Отож я б сфокусувався на деяких фактах із його життя.

  • По-перше, виокреміть головні віхи творчості – видавнича справа та поезія, наприклад.
  • По-друге, акцентуйте на цікавих деталях у цих темах”.

1. Малкович-підприємець

Розкажіть учням і ученицям про особливості совєтської політичної системи та фактичну заборону ведення особистого бізнесу. Дослідіть, чому відкриття власного бізнесу на той час – радше виняток для пересічного українця.

Але Малкович не лише ризикнув, а ще й досяг у цьому неабиякого успіху. Як йому це вдалося? Чи можливо нині повторити успіх видавця?” – такі дискусійні питання пропонує Дмитро Кіяшко.

💡ІДЕЯ: На цьому етапі можна заглибитися в тему підприємництва й перетворити історію успіху Івана Малковича на мінідослідження. Перегляньте разом з учнями та ученицями освітній курс “Підприємництво для школярів” на платформі “Дія.Освіта”.

  • Дізнайтеся, які риси притаманні підприємцям?
  • Після цього об’єднайтеся в групи та згенеруйте ідеї для створення сучасного книжкового бізнесу в Україні.

2. Переможець літературних премій

Іван Малкович знаний та відомий в Україні і світі. Ще одним свідченням визнання серед читачів та літературознавців стали літературні премії.

  • Зокрема, у 2017 році Іван Малкович стає лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка.
  • А у 2023 в номінації Дитяча книга року BBC-2023 перемогла його книга “Анна Ярославна: київська князівна – королева Франції”.

Іван Малкович отримує нагороду. Джерело: bbc.com

Членкиня журі Віра Агєєва з книжкою Малковича. Джерело: bbc.com

“У цьому аспекті можна поговорити з учнями й ученицями про різні літературні премії, їхнє значення для створення літературного канону та важливість для читачів і читачок”, – акцентує Дмитро Кіяшко.

Розібратися в цьому питанні допоможе програма “Літературні премії” літературознавця Євгена Стасіневича “Букоголіки”.

3. Інтерв’ю письменника

Пану Івану наразі всього 62 роки. Він активний дописувач у соціальних мережах (зокрема, у Фейсбук), постійно виступає на різних літературних подіях. За бажання учитель або вчителька може надіслати питання видавцю, які сформулюють учні й учениці”, – пропонує Дмитро Кіяшко.

Не варто нехтувати можливістю поспілкуватися з Малковичем, хай навіть і через сторінки журналів.

💡 ІДЕЯ: Дослідіть, які основні теми розкриває у своїх інтерв’ю Іван Малкович. Які тематичні кластери можна сформувати? Чи дає відповідь письменник, чому для нього ці теми важливі?

На мою думку, варто звернути увагу на Івана Малковича як інфлюенсера, людину, що формує нашу ідентичність. Запропонуйте прослухати фрагмент із виступу митця на форумі “Українська – мова перемоги”, – додає учителька української мови й літератури Олена Саєнко.

НЕОЧІКУВАНІ ФАКТИ З БІОГРАФІЇ МАЛКОВИЧА

Після перегляду відео погортайте “Абетку” Івана Малковича, розгляньте з учнями й ученицями “Шрифтову абетку української ідентичності”.

Використовуючи шрифти від сучасних українських дизайнерів, учні та учениці, об’єднавшись у групи, можуть попрацювати над проєктом “Абетка життєпису та творчості Івана Малковича”.

💡 ІДЕЯ: Для докладнішого аналізу цікавих фактів із біографії митця, використайте метод асоціативної загадки. Запитайте в учнів та учениць, кого або що вони бачать на цих світлинах?

Варіанти відповідей:

  • Івано-Франківськ та Київ.

Іван Малкович вступив на скрипкове відділення Івано-Франківського музичного училища імені Дениса Січинського та фактично розпочав самостійне життя в 14 років. А в 18 – став киянином.

  • Іван Франко та Іван Малкович.

Колись предок Івана Малковича, який жив в один час з Іваном Франком, допоміг йому в складній ситуації. Іван Франко у своїх спогадах зазначав, що Степан Арсенич із Нижнього Березова врятував йому життя.

У червні 2018 року Іван Малкович записав відеозвернення на підтримку ув’язненого на той час у росії українського режисера Олега Сенцова, подібно як його прародич підтримав Івана Франка.

Питання для дискусії:

  1. Як взаємопідтримка українців впливає на наше життя?
  2. Чи передається здатність бути емпатійним із покоління в покоління?
  3. Які приклади взаємодопомоги у вашому оточенні ви бачили?
  • Книги і власне видавництво.

19 квітня 1883 року вперше опубліковане оповідання Івана Франка “Грицева шкільна наука”. Через сто дев’ять років та один день інший Іван – Малкович – заснував книжкове видавництво, яке змусило увесь світ читати по складах назву “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”.

На цьому етапі запропонуйте учнівству вправу, яка розвиватиме їхню здатність пошуку інформації, а саме вміння працювати з джерелами”, – пропонує учителька української мови й літератури, медіатренерка Ганна Новицька.

Алгоритм роботи такий:

  1. Дайте учням і ученицям для ознайомлення результат ШІ Bard у відповідь на прохання “знайти 10 цікавих фактів про Івана Малковича”.
  2. Запропонуйте завдання на швидкість: знайти джерела цих фактів, які б підтвердили їхню правдивість.
  3. Запропонуйте дітям перевірити результат роботи ШІ: підтвердити, що кожен із фактів є дійсно цікавим. Для цього нехай скажуть, чи вважають вони факт цікавим або хай назвуть аудиторію, якій цей факт може бути цікавий.
  4. Запропонуйте учням і ученицям позмагатись із ШІ – зокрема, знайти інші, ще цікавіші факти про Івана Малковича, аргументувати свій вибір.

ОБ’ЄДНУЄМО УЧНІВ І УЧЕНИЦЬ У ГРУПИ

Цікаво розкрити особистість Малковича як людини, що прагне використовувати медіа для соціального блага. Для роботи пропоную скористатися навчально-методичними матеріалами для вчителя “Інфомедійна грамотність на уроках української літератури 8–9 класів”. На уроці учнівству знадобиться інтернет, тому потрібно передбачити наявність смартфонів або планшетів”, – зазначає Ганна Новицька.

Алгоритм роботи:

Етап 1. Запропонуйте дітям таку характеристику Івана Малковича: “маніакально відданий ідеї особливо якісної української книжки”. Запропонуйте подумати й висловити своє розуміння цієї характеристики.

  • Маніакально – значить людина, яка цілковито занурена в щось. У випадку Івана Малковича – присвятила своє життя українській літературі. Але написано “книзі”, тож можна зрозуміти, що він причетний саме до створення якісних книжок, до книгодрукування.

Етап 2. Час обрати цікаву тему для дослідження і об’єднатися в групи. Для цього в різних куточках класу розмістіть наведені нижче фрази та попросіть присутніх стати біля того твердження, із яким вони погоджуються:

1. Якісна книжка – це книжка для всіх без винятку людей.

2. Якісна книжка – це хороші шрифти, цікаві малюнки, екологічний папір, фарби.

3. Якісна книжка – це схвальні відгуки читачів.

4. Якісна книжка – це сучасна цифрова книжка.

5. Якісна книжка – це передусім цікавий зміст.

Етап 3. Тепер маємо 5 груп учнів і учениць відповідно до уподобань, тож і завдання кожній групі будуть відповідні.

Група № 1

1. Прочитайте цитату Івана Малковича: “Книжка – це мистецтво, це добра емоція. Часто шлях до неї дуже напружений, на грані добрих стосунків”.

2. Як ці слова характеризують автора? (Наприклад, “Малкович добрий та емоційний. Книги для нього дуже важливі. Ми народжуємося, не вміючи читати. Треба докласти зусиль, щоб навчитися цього”).

3. Перейдіть за посиланням та прочитайте статтю.

4. Дайте відповіді на питання:

  • про які категорії читачів дбає видавництво Малковича? (Діти з порушенням зору та незрячі батьки).
  • Чи є серед ваших знайомих люди, які би зраділи аудіокнижці? Чому? (Якщо діти ще не навчилися читати, або якщо батьки заклопотані, або хтось сприймає краще на слух тощо).

Група № 2

1. Прочитайте цитату Івана Малковича: “Поезія – це не просто слова, це те, що залишається після прочитання”.

2. Як ці слова характеризують автора? (Наприклад, “Для Малковича важливе враження”).

3. Розгляньте презентацію з ілюстраціями до творів видавництва “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”. Визначте, яка з них найбільше вам подобається. Поясніть свій вибір.

4. Ознайомтеся за посиланням з автором ілюстрації, яка вам найбільше сподобалася. Перекажіть інформацію про нього/неї трьома реченнями.

Група № 3

1. Прочитайте цитату Івана Малковича: “Вдячний читачам за те, що вони в нас вірять. Неймовірно, що в цей сутужний час… вони примудряються купити книжку й собі, і дітям”.

2. Як ці слова характеризують автора? (Малковичу не байдужа думка інших. Він уміє бути вдячним).

3. Перейдіть за посиланням і прочитайте відгуки, які отримує видавництво Івана Малковича.

4. Заповніть таблицю (пунктів може бути більше\менше, якщо ви так вирішите):

Що найчастіше трапляється в змісті відгуків? Ваші думки стосовно відгуків Який відгук вразив найбільше й чому?

Група № 4

  1. Прочитайте вислів Івана Малковича: “Те, що з’явилася електронна книжка, – це сигнал, що ми готуємося до далеких подорожей. Тепер люди багато мандрують світом, ми ж не можемо забрати свої бібліотеки із собою, свої улюблені книжки, свою улюблену музику. Й от людство знаходить такий спосіб, щоб ти міг у невеличкому об’ємі взяти із собою свої улюблені книжки”.
  2. Як ці слова характеризують автора? (Він не відірваний від життя, любить подорожувати, йде в ногу із часом).
  3. Прочитайте матеріал за посиланням. Дайте відповіді на питання:
  • У чому унікальність видання “Снігової королеви”?
  • Як ви можете пояснити визначення вікової категорії цієї книжки “Для малят від 2 до 102”?
  • Який із прочитаних вами творів варто було б видати в такому ж форматі? Обґрунтуйте свою думку.

Група № 5

1. Прочитайте цитату Івана Малковича: “Я не вивчаю ринок, я просто видаю цікаві книжки”.

2. Як ці слова характеризують автора? (Для Малковича не існує мети заробити гроші в будь-який спосіб. Йому цікаво займатися видавництвом. Він посвячений у справи свого видавництва – знає, що друкується, схвалює це).

3. Прогляньте список авторів, яких друкує видавництво Івана Малковича “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”. Дайте відповіді на питання:

  • Хто вони?
  • Чи читали ви когось із них?
  • Який відсоток українських авторів?
  • Скільки сучасних?
  • Які ще висновки можна зробити із цього списку?
  • Який автор вам запам’ятався?
  • На яке з прізвищ ви клікнули, розгорнувши інформацію про автора\авторку? Чому саме його\її?

Етап 4. Після того, як групи представлять результати своїх досліджень, підсумуйте, чому для характеристики Івана Малковича варто було зосередитися на його видавництві “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”.

Акцентуйте, що будь-яке видавництво відображає ідеї власника, його вподобання, політику й напрям книгодрукування.

Поцікавтеся, які ще видавництва знають учні й учениці (“Видавництво старого Лева”, “Основа”, “Ранок”, “Віват” тощо). Якщо діти до вашого уроку не знали назв видавництв, поговоріть, із чим це пов’язано (не думали, що це важливо, або не цікавилися раніше тощо).

“Ви можете варіювати й кількість груп, і зміст завдань. Головне, щоб учні й учениці відкрили для себе “обличчя” українського видавництва “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА” – досвідченого, інтелігентного, грамотного й небайдужого до своєї справи редактора – Івана Малковича”, – додає Ганна Новицька.

Якщо вам сподобалася ця розробка уроку, то радимо перейти на сторінку Навчально-методичні матеріали для вчителя “Інфомедійна грамотність на уроках української літератури 8–9 класів” на сайті МОН і скачати собі конспект, усі роздаткові матеріали і презентацію.

ДОСЛІДЖЕННЯ ПОЕЗІЇ “ІЗ ЯНГОЛОМ НА ПЛЕЧІ”

На етапі мотивації можна запропонувати учнівству розглянути ілюстрації Світлани Білянської та Владислава Єрка, аби з’ясувати, яка тема об’єднує зображення”, – радить Олена Саєнко.

Або спробуйте створити з дітьми інтерактивний плакат на платформі Genialy для візуалізації інформації про автора та літературний твір, – радить учителька української мови та літератури Ірина Чернік. – Інтерактивні маркери на плакаті можуть містити посилання на текст твору, відео, питання для обговорення, а також словникову роботу з поняттями. Як зразок пропоную зображення на іншу поезію автора – “З нічних молитов”.

☝ Важливо: перед першим читанням твору варто пригадати поняття з теорії літератури (балада як жанр), а також пояснити лексичне значення слова “старосвітський”.

Під час другого прочитання поезії вдалим буде використання прийому “словесного малювання”. Це дасть змогу розкрити авторський задум, підвищити емоційний рівень сприйняття тексту, наблизити до розуміння художніх образів”, – додає Олена Саєнко.

Відеозапис авторського виконання поезії:Іван Малкович. Старосвітська балада (Із янголом на плечі).

Під час роботи над образами – символами можна запропонувати учнівству роботу з таблицею. Зразок виконання:

Образ – символ Значення Ситуація із реального життя
Ніч Випробування, невідомість Життя в еміграції
Господня свіча Дороговказ, путівник Книга, життєвий шлях героя або рідної людини

“Після аналізу поезії прослухайте з дітьми її музичне відтворення гуртом “Плач Єремії” та Марією Бурмакою“, – додає Олена Саєнко.

Можна порівняти ці три медіатексти і два види мистецтва – пісні й вірш. Знайти спільне та відмінне в настрої пісні та вірша”, – пропонує Дмитро Кіяшко.

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

  • Використайте методику “перевернутого класу”: для дослідження запропонуйте учнівству прослухати подкаст про Івана Малковича від проєкту “Вчися вухами”.

Скриншот зі сторінки подкасту

Більше про інструменти роботи з подкастами в нашому попередньому матеріалі “Як використати подкасти та зробити школу цікавою – методичні рекомендації вчителю”.

  • Ще одним із варіантів домашнього завдання може бути створення відеоряду до поезії Івана Малковича “Із янголом на плечі” із музичним супроводом. Запропонуйте учням візуалізувати баладу за допомогою ШІ. Наприклад, ШІ на сервісі Canva”, – акцентує Олена Саєнко.

  • Оксана Ничипорук, учителька української мови й літератури, пропонує творчі домашні завдання для наймолодших школярів. Наприклад, прочитати або прослухати вірш “Свічечка букви “Ї” та зробити колаж або малюнок.

“Можна запропонувати дітям у творчій роботі скористатися конкретними елементами: місяць, свічка, солов’ї, літери “Є” та “Ї”, долоня. А ще наймолодші учні й учениці можуть послухати разом із батьками казку “Різдвяна рукавичка” за редакцією Івана Малковича в проєкті Українського інституту книги “365 казок на ніч”” – додає Оксана Ничипорук.

💡 ІДЕЯ: творче завдання для груп учнів зі створення хатинки-рукавички та її мешканців. Для аудіювання чудово підійде Альбом “Улюблені вірші”, де режисером запису є Іван Малкович.

ДОДАТКОВІ ЗАВДАННЯ: ІНТЕГРАЦІЯ ТА ДИФЕРЕНЦІАЦІЯ

З дітьми різних вікових категорій і мовних рівнів на уроках української мови можна переглянути частини сюжету на ютубі “Іван Малкович про першу книжку, джерела сили та політичну позицію в мистецтві”. Учні й учениці зможуть побачити першу книгу, яку Малкович зробив у 9-річному віці. Другу частину сюжету можна переглядати з учнями старших класів.

Одним із важливих запитань для обговорення з учнями різних рівнів чи класів може бути таке: чому Іван Малкович стільки пише та розповідає про важливість української мови?”, – акцентує учителька української мови та літератури Оксана Ничипорук.

У дослідженні учням і ученицям допоможе розповідь Малковича про мову.

  • Із сучасними можливостями не можна пропустити нагоди відвідати концерт Малковича. Або ж можна переглянути запис, наприклад, уривок концерту-презентації видавництва “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”, де виступає Іван Малкович та Віктор Морозов”, – пропонує Оксана Ничипорук.
  • Якщо в класі є діти, які люблять малювати, варто спробувати зробити виставку малюнків на основі прочитаних творів Івана Малковича. Цю ідею можна втілювати разом із викладачем мистецтва або поєднати уроки читання і мистецтва саме так, як це бачить вчитель або вчителька для природного введення в програму. Головне – шукати різні варіанти та втілювати ідеї в життя!

Упевнені, кожен із вас має свої цікаві прийоми, методи або ж і повноцінні розробки, які допомагають по-новому дослідити знайому тему. Наступний матеріал, який ми готуємо до публікації – “Життя та творчість Олени Теліги”. Надсилайте свої версії методичних варіацій на нашу пошту – [email protected]. У темі листа вкажіть “Методичні варіації: Теліга”.

У наступній добірці ми поділимося вашими цікавинками, у такий спосіб розширюючи спільноту освітніх експертів. Щиро дякуємо вчителям, які долучилися до створення цього матеріалу!

Катерина Молодик, методистка “Нової української школи”

Титульне фото: ГО “Смарт освіта”

Матеріали за темою

Обговорення