Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Від Стуса до Малковича: 11 записів UA: Радіо Культура, на яких поети самі читають свої вірші

Щобудня в ефірі UA: Радіо Культура звучать вірші. П’ятихвилинний проєкт “Поезія” починається саме в той час, коли прийнято пити другу філіжанку кави – о десятій, одразу після випуску новин.

Слухання поезії – чудове тренування для мозку. Але для вчителів ця поетична п’ятихвилинка корисна ще й тим, що тут часто звучать справді унікальні записи – зокрема, вірші в авторському виконанні.

“Нова українська школа” спільно з UA: Радіо Культура зібрали топ-10 випусків “Поезії”, у яких вірші звучать голосами самих авторів. Поряд із кожним записом є кнопка “Завантажити”. Так ви можете формувати власні плейлисти.

1. Вірші Василя Стуса в авторському виконанні

Василь Стус сам начитав вірші “Ти пам’ятаєш ніч?”, “За роком рік”, “Вчися чекати, друже”. Запис зробив близький приятель поета Леонід Селезненко. Зверніть увагу, якою спокійною є власна манера виконання Стуса.

СЛУХАТИ

2. Вірші Максима Рильського в авторському виконанні

У радійних фондах збереглися три записи, зроблені в 1960-х роках – Максим Рильський читає вірші “Троянди і виноград”, “Пісні” та “До Рони”. Вас здивує міць його голосу.

СЛУХАТИ

3. Поезія Миколи Бажана в авторському виконанні

Вірш “В нас клятва єдина” Микола Бажан написав у перший день німецько-радянської війни. У радійних фондах зберігся студійний запис, де він сам анонсує та читає цей вірш.

СЛУХАТИ

4. Вірші Василя Симоненка в авторському виконанні

Чотири вірші – “Лебеді материнства”, “Світ який – мереживо казкове”, “Де зараз ви, кати мого народу”, “Ти знаєш, що ти людина” – голосом Василя Симоненка набувають особливого сенсу. Стає очевидним, наскільки невипадковим є кожне слово.

СЛУХАТИ

5. Вірші Павла Тичини в авторському виконанні

У фондах “Українського радіо” зберігаються раритетні записи – Павло Тичина читає власні вірші “Розкажи, розкажи мені поле”, “Їдемо з Великої Багачки”. На цих записах голос класика звучить дуже урочисто.

СЛУХАТИ

6. Вірші Сергія Жадана в авторському виконанні

У цьому аудіо дві дуже сильні поезії Сергія Жадана “Цілий місяць вони стояли при цій ріці”, “Пам’яті всіх, кого позбавили права”. В авторському виконанні вони звучать ще потужніше.

СЛУХАТИ

7. Вірші Ліни Костенко в авторському виконанні

Одразу п’ять віршів Ліни Костенко в одному аудіо – “Страшні корчі вербових ікебан”, “Щасливиця, я маю трохи неба”, “Сади стояли в білому наливі”, “Мені відкрилась істина печальна”, “Стояла груша, зеленів лісочок”. Доки всі розгадують, хто ж веде сторінку поетеси у Facebook, просто слухайте справжню Ліну.

СЛУХАТИ

8. Поезія Оксани Забужко в авторському виконанні

Оксана Забужко читає “Новий закон Архімеда” (“Не руш моїх кіл…”). Вірш було написано 20 років тому. Але, як каже авторка, нині для неї самої багато що сприймається і звучить у цьому вірші інакше. Послухайте, з яким натхненням Оксана Забужко вимовляє кожне слово і як майстерно розставляє паузи.

СЛУХАТИ

9. Вірші Івана Малковича в авторському виконанні

Іван Малкович читає вірші “Хованка”, “В передчутті”, “Щастя повертається”, “Мовби зелений поїзд”, “Соломинка”. До речі, на UA: Радіо Культура Малкович також веде радіоблог “Поетична антологія від Тичини до Жадана, де цікаво розповідає про українських поетів і пояснює, чому вони писали саме так, а не інакше.

СЛУХАТИ

10. Вірші Емми Андієвської в авторському виконанні

Емма Андієвська так розставила акценти у вірші “Канни” та поемі “Про хліб в традиційному”, що просто мурашки бігають шкірою. А від її перепадів тихо-голосно можна впасти в поетичний транс.

СЛУХАТИ

11. Вірші Павла Вольвача в авторському виконанні

Відомий сучасний поет також веде на UA: Радіо Культура свою авторську програму “Культ-Майдан – хроніку найяскравіших культурних подій тижня та місяця.

СЛУХАТИ

Усі випуски проєкту “Поезія” можна послухати онлайн за цим посиланням.

Нагадаємо, UA: Радіо Культура мовить у Києві на хвилі 97,6 FM. Дізнатися FM-частоти в інших містах можна за посиланням. Також слухайте третій канал Суспільного радіо в мобільному застосунку suspilne.radio.

Читайте такожУкраїнська література в аудіо: записи UA: Радіо Культура для підготовки до ЗНО

“Нова українська школа”

Фото надано UA: Радіо Культура

Підписуйтесь на наші Facebook та Viber

Матеріали за темою

Обговорення