Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

Як українські школи готуються до опалювального сезону 2022–2023

В українських закладах освіти завершується підготовка до осінньо-зимового періоду під час воєнного стану. Станом на 19 жовтня, 92 % із них уже готові до нового опалювального сезону.

Також в областях передбачили й можливі проблеми з постачанням тепла. Деякі міста вже закупили додаткові генератори та планують робити пункти обігріву при школах, інші обиратимуть дистанційну форму навчання.

Саме ж опалення зазвичай вмикають тоді, коли температура повітря три дні поспіль є нижчою за +8 °С.

У яких областях найбільше шкіл та садків підготували до опалювального сезону, як реагуватимуть у разі відсутності опалення та якою буде температура повітря в класах – читайте в статті “Нової української школи”.

СКІЛЬКИ ШКІЛ І САДКІВ ГОТОВІ ДО ОПАЛЮВАЛЬНОГО СЕЗОНУ

Станом на 19 жовтня, до опалювального сезону готові 92 % закладів освіти. Про це повідомив в ефірі телемарафону міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

За його словами, повністю до холодів підготувалися школи Києва та 13-ти областей. До них належать:

  • Вінницька;
  • Волинська;
  • Дніпропетровська;
  • Житомирська;
  • Київська;
  • Івано-Франківська;
  • Кіровоградська;
  • Рівненська;
  • Полтавська;
  • Тернопільська;
  • Чернівецька;
  • Одеська;
  • Хмельницька.

У районах, де ведуться активні бойові дії, та на тимчасово окупованих територіях обстеження не проводилися, адже там неможливо перевірити системи опалення.

Також Шкарлет повідомив, що на 92 % готові заклади дошкільної освіти. Повністю готові садочки в 13-ти областях і столиці.

“Ми чітко розуміємо, що деякі з ворожих ракет пошкодили ТЕЦ у різних регіонах країни, але і президент, й уряд ставили завдання, що садки та школи мають бути в пріоритеті забезпечення теплом”, – раніше заявляв Сергій Шкарлет.

ОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН У ШКОЛАХ КИЄВА: ЩО ВІДОМО

За словами мера Києва Віталія Кличка, у столиці від 7 жовтня розпочали підключати до тепла заклади соціальної сфери: лікарні, школи, дитячі садки тощо за індивідуальними заявками їхніх керівників. Вони самостійно визначатимуть доцільність чи недоцільність увімкнення тепла, щоби не витрачати його дарма.

Як пише “Вечірній Київ”, станом на 11 жовтня, попри поновлення обстрілів столиці, змін у графіку початку опалювального сезону не планують.

“Щодо всіх інших (побутових споживачів) ми обов’язково зважатимемо на погодні умови й поінформуємо киян про ввімкнення тепла”, – повідомив Віталій Кличко. Також він закликав мешканців столиці перестрахуватися й утеплити вікна в будинках, під’їздах та придбати теплі речі.

НАСКІЛЬКИ ГОТОВІ ДО ОПАЛЮВАЛЬНОГО СЕЗОНУ ШКОЛИ ЛЬВІВЩИНИ

За даними начальника відділу технічного нагляду й комп’ютерного забезпечення департаменту освіти і науки ЛОДА Богдана Прокопчука, у Львівській області станом на 1 вересня мережа налічує 1 112 шкіл усіх форм власності.

З них 231 заклад отримують теплопостачання централізовано від Теплокомуненерго. Від них застережень про неготовність до опалювального сезону не було.

Також на балансі закладів освіти є 966 власних котелень. Тих, які використовують газ як паливо, в області 537, з них готові до опалювального сезону – 526. Заклади освіти, які мають котельні на твердому паливі (371), та електричні котельні (58) готові до роботи.

За словами Прокопчука, опалення ввімкнуть, коли три дні поспіль середньодобова температура не перевищуватиме +8 °С. Також місцева влада може самостійно вирішувати, коли подати тепло.

“Дитячі садки мають право навіть без центрального розпорядження про початок опалювального сезону за індивідуальними запитами надсилати лист про подачу тепла до теплопостачальників”, – наголосив Богдан ПрокопчукНовій українській школі”. За його словами, якщо будуть перебої з опаленням, заклади освіти будуть переходити на дистанційне навчання.

За даними начальника управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Андрія Закалюка, усі заклади освіти Львова готові до опалювального сезону. Дата початку постачання тепла залежатиме від погодних умов, а також це може індивідуально вирішувати кожен заклад.

“На випадок проблем із постачанням тепла чи інших надзвичайних ситуацій у кожній школі ми встановлюємо генератори та буржуйки, щоби мати пункти обігріву. Станом на 13 жовтня, приблизно 85 % шкіл міста обладнані буржуйками”, – повідомив Андрій Закалюк.

СИТУАЦІЯ З ОПАЛЕННЯМ У РІВНЕНСЬКІЙ ОБЛАСТІ

За даними заступниці директора департаменту освіти й науки Рівненської ОДА Марини Пашковської, у Рівненській області працюють 547 шкіл, які готові до роботи протягом осінньо-зимового періоду 2022–2023. Не готовий лише один ліцей області, який пошкоджено внаслідок злочинних дій російських військових. Дитячі садки готові повністю.

“У разі перебоїв із постачанням енергоносіїв до закладів освіти, рішення щодо формату навчання визначається відповідно до наказу керівника закладу”, – розповіла Марина Пашковська.

ЯК ПІДГОТУВАЛИСЯ ШКОЛИ ВІННИЧИНИ

Усі 44 школи, 60 садочків і два позашкільні заклади Вінниці повністю готові до осінньо-зимового періоду. Про це повідомила директорка департаменту освіти й науки Вінницької міської ради Оксана Яценко.

“Ми розуміємо, що ця зима буде найскладнішою для України. Тому міська влада вже придбала для шкіл та садочків 358 електроконвекторів, також ще мають закупити електрогенератори, щоб облаштувати найпростіші укриття. Окрім того, у 14 закладах освіти Вінниці облаштуємо пункти обігріву та харчування. Для них також придбали потужні 24-кіловатні генератори. За їх допомогою можна готувати їжу та обігрівати людей у разі відсутності світла, тепла, води в помешканнях”, – розповіла Оксана Яценко.

За її словами, якщо будуть проблеми з постачанням тепла, школи переходитимуть на змішане навчання. Однак усі рішення щодо роботи закладу освіти ухвалюватимуть адміністрація та керівники шкіл.

За даними директора департаменту гуманітарної політики Вінницької ОДА Володимира Буняка, загалом в області до опалювального сезону готові 637 шкіл та 577 дитсадків. Постачати тепло в заклади освіти області планували з 15 жовтня.

ЯКИМ БУДЕ ОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН У ДНІПРІ

На початку вересня мер Дніпра Борис Філатов заявив, що основні підприємства теплопостачання готові до нового опалювального сезону на понад 90 %.

“Місто накопичує матеріальні резерви. Зокрема й генератори великої потужності… Ми маємо також альтернативні види палива, зокрема палетні потужності. І закуповуємо додаткові технічні матеріали – засувки, труби, плівку. Усе, що дасть нам змогу швидко долати наслідки можливих ракетних ударів”, – розповів Борис Філатов.

Раніше в інтерв’ю медіа “Бабель” він заявляв, що в межах підготовки до опалювального сезону влада міста планує відключати від опалення бюджетні заклади, бібліотеки і школи. За його словами, менше навантаження на опалювальну систему допоможе легше пережити зиму.

ЯКОЮ МАЄ БУТИ ТЕМПЕРЕАТУРА В ШКОЛАХ

У розділі про повітряно-температурний режим Санітарного регламенту зазначено, що температура повітря в школах має бути:

  • у класних кімнатах 17–20 °C;
  • у майстернях з обробки металу й дерева 16–18 °C;
  • у спортивному залі 15–17 °C;
  • у роздягальнях при спортивному залі 19–23 °C;
  • в актовому залі 17–20 °C;
  • у бібліотеці 16–18 °C;
  • у медичних кабінетах 21–23 °C;
  • у рекреаціях 16–18 °C;
  • у спальних приміщеннях 18–20 °C;
  • у вестибюлі, гардеробі 16–19 °C;
  • у санітарних вузлах 17–21 °C;
  • у душових не нижче 25 °C.

Відносна вологість повітря має становити 40–60 %.

Читайте також:Змішане навчання: як організувати якісний освітній процес в умовах війни

Ірина Троян, “Нова українська школа”

Титульне фото: автор – dimetradim, Depositphotos

Матеріали за темою

Обговорення