Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

14 Березня 2023

95% школярів Києва пишаються Україною, 76% – вважають, що українська мова має лишатися єдиною державною – опитування

У закладах загальної середньої освіти Києва з 23 лютого до 5 березня 2023 року провели опитування щодо української мови та мовного середовища учнівської молоді в повсякденному житті. Участь в опитуванні взяли понад 25 тисяч учнів 8–11 класів.

Про це повідомляє Департамент освіти і науки КМДА.

Інформацію збирали методом онлайн-анкетування, розміщеного на головній сторінці сайту КНП “Освітня агенція міста Києва”. 22% респондентів склали внутрішньо переміщені особи.

Згідно з результатами опитування, майже всі учні (95%) відчувають гордість за свою країну. Порівняно з попередньою хвилею дослідження цей показник збільшився майже удвічі – на 46%. Частка осіб, які пишаються Україною як державою, є найвищою за весь період проведення досліджень (з 2014 року).

У понятті “патріотизм” учні включають працю на добробут своєї держави (69%), а для майже половини опитаних (49%) спілкування державною мовою є важливою складовою патріотизму.

Більшість учнів (76%) вважає, що українська мова повинна бути єдиною державною в Україні. Опитані вважають українську мову важливою, тому що вона об’єднує українське суспільство (67%).

86% учнів зазначають, що більшість їхнього оточення певною мірою спілкується українською мовою.

У КМДА зазначили: “Важливим напрямом, на який потрібно звернути особливу увагу, є використання української мови учнями в повсякденні. Якщо при перегляді фільмів або читанні літератури понад 754 опитуваних… обирають саме україномовний контент, то в спілкуванні з друзями майже 40% практично не використовують рідну мову, а в соцмережах 36% обирають винятково іноземні мови“.

За цими напрямами суттєвої динаміки, як зазначено у повідомленні, поки що немає.

Читайте також: “За дотримання мовного законодавства в закладі освіти відповідає директор – Мовний омбудсмен”.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: “Укрінформ”


Обговорення