Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

13 Серпня 2022

Англійська мова може отримати особливий статус

Міністерство культури та інформаційної політики розробляє законопроєкт про встановлення особливого статусу англійської мови в Україні як мови міжнародного спілкування. 

Про це повідомив перший заступник міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, передає пресслужба відомства.

Законопроєкт підготовлено за дорученням прем’єр-міністра. Він передбачає:

  • встановлення особливого статусу англійської мови в Україні як мови міжнародного спілкування;
  • значне розширення сфери застосування англійської мови в Україні;
  • англійська мова буде обов’язковою в окремих публічних сферах суспільного життя, де наявні міжнародні комунікації.

“Розширення сфери застосування англійської мови в Україні сприятиме активізації процесів інтеграції українців у європейську спільноту. Кожен українець, який вивчатиме англійську мову, буде значно більше обізнаний про Європейське життя. Це також допоможе формуванню суб’єктності України у світових глобалізаційних процесах. Крім того, після нашої перемоги, впливатиме на зростання інвестиційної та туристичної привабливості України”, – вважає Карандєєв.

Він наголосив, що наразі Україна за світовим рейтингом займає 40 позицію зі 112 країн щодо рівня володіння громадян англійською мовою.

“Трансформація статусу англійської мови має розв’язати цю проблему. Це стратегічний курс України до членства в ЄС. У проєкті закону передбачається врегулювання використання англійської мови в окремих публічних сферах суспільного життя. Насамперед це стосується міжнародних комунікацій.

Проєкт є певною декларацією, яка буде фіксувати позицію держави стосовно англійської мови та бачення, що додатково необхідно буде зробити в окремих планах та програмах”, – додав заступник міністра.

Зараз міністерство створює робочу групу, яка напрацьовуватиме законодавчі акти. До її складу будуть входити народні депутати, представники державних органів та громадськості.

Нагадаємо, у школах Києва більше не вивчатимуть російську мову та не викладатимуть нею.

Раніше ухвалили рішення, що на Львівщині більше не буде класів із російською мовою навчання. З 1 вересня в школах Миколаєва заборонять вивчати російську мову. Також у житомирських школах більше не вивчатимуть російську мову.

До того ж з’явився чат-бот, який розповідає, як російські митці ставилися до України.

23 рази російські автори вивчаються в українській програмі з 5 до 11 класу.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – AndrewLozovyi, Depositphotos


Обговорення