Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Січня 2022

Бустерна доза вакцини від ковіду – кому і навіщо

Міністерство охорони здоров’я закликає якнайшвидше ревакцинуватися усіх осіб віком від 18 років.

Для бустерної дози перевагу надаватимуть м-РНК-вакцинам – Moderna або Comirnaty від Pfizer-BioNTech, незалежно від того, якою вакциною раніше була щеплена людина. Тим, хто отримали перші два щеплення вакциною CoronaVac від Sinovac Biotech рекомендовано ревакцинуватися Pfizer, а за її відсутності бустерну дозу можна зробити іншою вакциною, згідно з дозволеними в Україні схемами.

Новий COVID-сертифікат, який діятиме 270 діб з дати введення бустерної дози можна буде згенерувати в додатку “Дія” наприкінці січня 2022 року. А до того часу, за словами очільника МОЗ Віктора Ляшка, чинним буде сертифікат за попередню повну вакцинацію.

Записатися на вакцинацію можна через інформаційну систему “Helsi”. Перелік та контакти пунктів та центрів масової вакцинації в усіх областях дивіться тут. Телефон гарячої лінії 0 800 60 20 19.

Зазначається, що третя доза вакцини багатократно посилює імунну відповідь проти різних штамів коронавірусу, включаючи “Омікрон”, та наближає ефективність у попередженні госпіталізації до 90%.

Багатьох хвилює питання, чи впливає вакцина на здатність народжувати дітей. Щеплення жінок у дітородному віці проводиться у багатьох країнах, і дослідження доводять, що вакцинація не призводить ні до переривання вагітності, ні до передчасних народжень чи вроджених аномалій. Більше того, ковід сам по собі призводить до проблем із народжуваністю через безліч ускладнень, серед яких тромбоз (особливо небезпечний для вагітних) та постковідний синдром (близький до депресивного стан, коли нічого не хочеться).

Нагадаємо, що додаткову дозу (не бустерну) рекомендовано було отримати тим, у кого через важкі супутні захворювання не зміг сформуватися належний імунітет (повний перелік — тут). Третю вакцину можна вводити починаючи з 28 дня і до 3-х місяців з дати другого щеплення без продовження терміну дії COVID-сертифіката.

Раніше МОЗ запровадило ревакцинацію лише для медиків та співробітників будинків інтернатного типу. Бустерну дозу рекомендували отримати щонайменше через 6 місяців після основного курсу щеплень. Це питання регулюється наказом МОЗ №2849. Станом на 3 січня 2022 року бустерну дозу отримали 5 713 осіб.

Перед Новим роком в Україні дозволили бустерну дозу для людей віком від 60 років. Ті ж, хто не може пересуватися самостійно, мають можливість викликати мобільну бригаду додому.

Читайте також “Як освітян вакцинують від COVID-19 за кордоном та як працюють школи в умовах пандемії”

Титульне фото: [email protected], Depositphotos


Обговорення