Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Листопада 2023

Чи можна заборонити учням користуватися мобільними телефонами в школі: коментар освітнього омбудсмена

Чи не щороку в Україні виникає дискусія щодо використання мобільних телефонів у закладах освіти. Частина громадян підтримують повну їх заборону у школах, адже це заважає навчанню учнів і учениць. Натомість інша частина суспільства наголошує на неправомірності такого обмеження, особливо в умовах повномасштабної віни.

В Офісі освітнього омбудсмена Сергія Горбачова пояснили, чи можуть школярі та школярки користуватися телефонами в школі та чи мають право Управління освіти та школи заборонити використання гаджетів.

Під час обговорення цього питання батьківські спільноти категорично виступали проти будь-якої заборони, адже в умовах повномасштабної війни телефон є певним засобом безпеки та швидкого зв’язку учнів із батьками в разі надзвичайної ситуації. Натомість Управління освіти Львівської міської ради запропонувало врегулювати використання мобільних телефонів у закладах загальної середньої освіти. Докладніше про це можна дізнатися за посиланням.

В Офісі освітнього омбудсмена зазначили, що питання використання гаджетів у ЗО досить складне. З одного боку, використання мобільних телефонів в освітніх цілях допомагає:

  • урізноманітнити уроки та заняття,
  • швидко зв’язатися з батьками в разі необхідності,
  • фіксувати факти порушення прав, що визначено статтею 32 Конституції України.

З іншого боку, мобільний телефон може:

  • відволікати дітей від навчання,
  • сприяти академічній недоброчесності,
  • знижувати рівень міжособистісного спілкування школярів.

Крім того, за словами освітнього омбудсмена, заборона використання мобільних телефонів у ЗО є певним порушенням прав учасників освітнього процесу, адже вона призводить до заборони фіксувати на відео чи аудіо випадки мобінгу, булінгу та інших правопорушень. А відповідно зменшує ймовірність притягнення кривдників до відповідальності.

Посадовець зазначив, що питання використання мобільних телефонів потребує врегулювання, однак наразі немає чіткого розуміння ситуації з цього питання, бо в ЗО не проводили відповідних моніторингових досліджень. Крім того, у 5-6 класах, де відсутні надруковані підручники, використання гаджетів під час навчання є необхідністю.

Водночас, в Україні відсутні законодавчі та нормативно-правові акти, які б унормовували використання мобільних пристроїв у закладах освіти, а це, у свою чергу, ускладнює запровадження правил. Адже, наприклад, у разі використання боксів для мобільних телефонів, відповідальність за їхнє збереження лягає на вчителя і є додатковим навантаженням для нього. Особливо складним є питання збереження мобільних телефонів під час повітряних тривог.

Фото: pinterest.com

В Офісі освітнього омбудсмена зазначили, що представники батьківської спільноти пропонують виховувати в дітях культуру доброчесності, бо заборона використання гаджетів однаково приведе до її порушення. А частина батьків занепокоєні неконтрольованим використанням дітьми мобільних телефонів і відсутністю батьківського контролю за контентом.

Сергій Горбачов також наголосив, що заборона нічого не вирішить – необхідно у правовому полі розробляти правила використання мобільних телефонів, які будуть прийматися всіма учасниками освітнього процесу.

Читайте також:Перший телефон дитини: обговорення в новому випуску подкасту “Хороших батьків не блокують”

Титульне фото: “Главком”


Обговорення