Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

28 Лютого 2024

Дружина Київської Русі, козацтво, опришки, УПА й ЗСУ: вийшов новий випуск проєкту “Та невже?”

Для дітей і підлітків вийшов 6 епізод “ТА НЕВЖЕ?: Українська боротьба. Нам є чим пишатися”, присвячений українським військовим формуванням різних епох.

Про це повідомили автори проєкту – “Суспільне Мовлення”.

Переглянути повний випуск усі охочі можуть за посиланням.

“Та невже?” – один із трьох відеоформатів освітньо-розважального проєкту “Колайдер” (про нього докладніше читайте тут), де дітям і підліткам розповідають про цікаві та незвичайні факти України й світу.

  • Чи знали ви, що на початку IX століття спорядження важко озброєного вершника коштувало, як 45 корів?
  • А що в XVII столітті козацьку піхоту вважали найкращою в Європі? Зокрема, французький військовий інженер Гійом Боплан зауважував, що “500 татар не наважуються атакувати 50-60 козаків, якщо ті йдуть під захистом табору, а 100 козаків за табором можуть відбитися й від тисячі ворогів”.
  • Або що, попри відсутність достатньої кількості зброї й забезпечення, воїни Української повстанської армії десятиліттями вели успішну боротьбу проти окупаційних влад?
  • А хто такі опришки, партизани й Січові стрільці?

Про все це та інші особливості української армії різних періодів йдеться в новому випуску “Українська боротьба. Нам є чим пишатися”.

Крім того, під час перегляду епізоду діти та дорослі зможуть докладніше дізнатися про найсильнішу армію в Європі (якщо не в усьому світі) – Збройні сили України. Зокрема, про:

  • те, які види військ туди входять;
  • вагу військового спорядження;
  • позивні, шеврони та їхнє значення;
  • професійний сленг українських захисників тощо.

Переглянути нові випуски освітнього-розважального проєкту “Колайдер” всі охочі можуть на платформах YouTube, TikTok та Instagram.

Читайте також: “Геймери, рекорди та ігри від українців: на YouTube-каналі “Колайдер” вийшов новий епізод “Та невже?”

Титульне фото: “Суспільне Мовлення”


Обговорення