Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

9 Лютого 2024

ГО “Смарт освіта” презентує “Національний проєкт: пишемо есе”: що вже можуть використовувати вчителі

ГО “Смарт освіта” створила та опублікувала матеріали для розвитку навичок письма, критичного мислення та читацької грамотності учнів базової та старшої школи. Використовувати їх можна безплатно.

Матеріали розміщені на спеціально створеній сторінці “Національного проєкту: пишемо есе” за посиланням.

За даними міжнародного порівняльного дослідження PISA-2022, українські 15-річні підлітки мають проблеми з рівнем читацької грамотності. У 2022 році базового рівня з цієї компетентності досягли 59% учнів, а найвищого – лише 2%. Згідно з оцінками експертів, українські школярі відстають від однолітків у країнах своєї групи приблизно на 2,5 року.

В українських підручниках мало текстів і завдань, що формують відповідні читацькі компетентності, та майже не дотримано принципу текстового різноманіття. Тому матеріали, напрацьовані розробниками “Національного проєкту: пишемо есе”, стануть помічними для педагогів і корисними для учнівства.

Команда фахівців ГО “Смарт освіта” (учителі, методисти, викладачі педагогічних вишів та тренери ІППО) пройшла навчання в колег із США та національних тренерів, адаптувала й модифікувала до українського контексту навчальні ресурси й створила методичні розробки на основі американських методик. Зокрема, мова йде про методику NWP (передбачає поєднання усвідомленого читання публіцистичних текстів із подальшим аргументованим письмом: учні читають статті, обирають докази з текстів, формулюють власні коментарі до прочитаного та вчаться структуровано, логічно та чітко писати формальні есе).

Методичні розробки “Національного проєкту: пишемо есе” складаються з 5 частин:

  1. теоретична частина: у ній експерти докладно пояснили процесуальний підхід до навчання письма, особливості есе, а також особливості надання зворотного зв’язку;
  2. девʼять навчальних модулів, які містять інструкції організації уроків з докладним планом, презентації для уроків, учнівські робочі аркуші, форми для проведення формувального оцінювання, збірки текстів;
  3. збірки публіцистичних текстів для роботи за відповідними методиками;
  4. збірки художніх текстів, написаних для проєкту сучасними українськими авторами на актуальні для підлітків теми;
  5. рекомендацій для проведення занять на основі художніх текстів: учитель може використовувати їх за методичними рекомендаціями або адаптовувати до уроків, враховуючи особливості класу та власний досвід (варіанти підходів включають дискусії, творчі завдання та аналіз видів есе).

На платформі “Національного проєкту: пишемо есе” щотижня публікуватимуть 2 нових модулі. Перші з них, “Регулярне письмо” та “Мета текстів та різновиди есе”, уже доступні за посиланням. До кожного навчального модулю додається також збірка з кількох текстів українських медіа на різні теми для молодших і старших підлітків.

У проєкті й створенні матеріалів для освітян взяли участь американські експерти та тренери з письма:

  • Том Фокс;
  • Кейсі Олсен;
  • Бет Рімер.

А також українські фахівці:

  • генеральний директор директорату шкільної освіти Міністерства освіти і науки України Ігор Хворостяний;
  • письменниця Таня Стус.

Крім того, до “Національного проєкту: пишемо есе” долучились експерти, на основі лекцій яких були написані теоретичні матеріали розробок:

  • кандидатка філософських наук і викладачка кафедри культурології НаУКМА Ольга Брюховецька;
  • есеїстка, журналістка, медіадослідниця, членкиня PEN Ukraine і кандидатка наук із соціальних комунікацій Марія Титаренко;
  • доктор наук, викладач курсів академічного письма в Університеті Піттсбурга, Університеті Дьюка, Університеті Делавера та автор робіт про викладання письма й медіазнавство Джозеф Гарріс.

ГО “Смарт освіта” планує почати навчання педагогів методик та інструментів навчання письма найближчим часом. Інформацію про це оприлюднять на офіційному сайті організації й онлайн-медіа “Нова українська школа”.

Довідково:

National Writing Project (NWP) – американська організація з 50-річною історією, яка об’єднує вчителів шкіл, викладачів університетів, дослідників та письменників. Матеріали, надані NWP, мають доказову ефективність у навчанні написання формальних есе. Їх використовують у школах США понад 10 років. Викладання за цими методиками покращує вміння учнів добирати докази з джерел на підтвердження своїх тез, структурувати текст, логічно та аргументовано письмово формулювати думку.

Національний проєкт: пишемо есе” здійснює ГО “Смарт освіта” за підтримки Grammarly, National Writing Project, Theirworld та Global Business Coalition For Education.

Читайте також: “Запрошуємо шкільних психологів і вчителів взяти участь у дослідженні про психоемоційний стан та готовність до психосоціальної підтримки”.

Титульне фото: ГО “Смарт освіта”


Обговорення