Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

20 Грудня 2023

Готуємося до контрольних робіт із “Вчися вухами”: добірка тематичних аудіоуроків з громадянської освіти

Щороку з приходом грудня перед 10-класниками постає важливе завдання – швидко та ефективно підготуватися до тематичних контрольних робіт. Нещодавно ми вже публікували перелік аудіоуроків, завдяки яким учні 7-11 класів зможуть підготуватися до підсумкових робіт з історії України.

Автори проєкту “Вчися вухами” від ГО “Смарт освіта” підготували для школярів ще одну добірку аудіоуроків із ключових тем громадянської освіти, які допоможуть у зручному та цікавому форматі вивчити та/або пригадати все необхідне.

Зокрема, 10-класникам варто зосередити свою увагу на розділі “Людина в соціокультурному просторі”, що містить теми:

  1. У межах першої теми “Що таке суспільство?” школярам варто глибше розглянути аспекти сучасного соціуму, вивчити його структуру, особливості, багатоманіття та цінності, які його визначають. Крім того, прослухавши аудіоуроки від “Вчися вухами”, учні та учениці дізнаються про історичні витоки й формування суспільства в Україні, а також вплив подій минулого на становлення сучасного українського соціуму. Відповіді на ці та інші питання шукайте за посиланням.
  2. Другою темою, на яку 10-класникам слід звернути увагу перед написанням контрольних робіт, є важливість ефективної комунікації в особистому та соціальному житті. Завдяки аудіоурокам учні зможуть у простому й доступному форматі вивчити особливості вербальної та невербальної комунікації. А досвідчені вчителі проєкту в аудіоуроках розкриють характерні риси кожного виду спілкування й розкажуть, як вони взаємодіють у повсякденному житті. Усю необхідну інформацію шукайте тут.
  3. Тема 3 курсу з громадянської освіти присвячена стереотипам, упередженням і дискримінації, а також спрямована на вивчення проблем, що часто характеризують сучасне суспільство. Під час підготовки до контрольних робіт учням і ученицям необхідно проаналізувати умови виникнення цих явищ, їхні наслідки для суспільства й різноманітні методи боротьби зі стереотипами. Аналіз того, чому стереотипи, упередження й дискримінація є поганими та антидемократичними практиками, допоможе осмислити важливість рівності, інклюзивності, свободи та поваги до прав людини. А поглиблене розуміння цих аспектів сприятиме розвитку критичного мислення. Згадати та вивчити все необхідне з цієї теми можна за лінком.
  4. В останній темі розділу учням і ученицям варто розглянути концепцію конфлікту, його різновиди та етапи розвитку. Протягом 1 семестру 10-класники докладно вивчають методи подолання конфліктів, охоплюючи такі аспекти, як переговори, консенсус і компроміс. Саме тому під час підготовки до тематичних робіт, школярам необхідно розглянути, зокрема, причини воєн, історичні приклади таких подій і методи, які можуть запобігти воєнним конфліктам та сприяти мирним вирішенням. Для цього можна скористатися аудіоуроками за посиланням.

Дізнатися докладніше про найважливіші аспекти громадянського суспільства всі охочі можуть на сторінці “Вчися вухами”.

Крім того, проєкт містить аудіоуроки для учнів 7-11 класів з української мови та літератури, всесвітньої історії та історії України.

Титульне фото: ГО “Смарт освіта”


Обговорення