Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

22 Червня 2022

Кошти Світового банку не покриють нестачу Освітньої субвенції – МОН

1,5 млрд доларів, які Світовий банк виділив на фінансування зарплат працівникам бюджетної сфери компенсуватимуть Україні тільки фактичні витрати й не покриватимуть недофінансування Освітньої субвенції.

Це пояснило МОН у відповіді на запит “Нової української школи”.

“Міністерство освіти і науки України щомісяця надсилає до Міністерства фінансів України звіт про касові видатки на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників за рахунок освітньої субвенції, який потім передається до Світового банку.

Світовим банком здійснюється відшкодування цих видатків за рахунок трансферу визначеного обсягу коштів до державного бюджету для його наповнення та можливості здійснення виплат заробітних плат в наступні місяці. Додаткових коштів для покриття недофінансування освітньої субвенції не передбачається, – відповіли в міністерстві.

Іншими словами, Світовий банк компенсує нашій державі видатки, які фактично спрямовуються на виплату зарплат педагогам, і не враховуватиме, що зараз ці фактичні витрати – менші, ніж до війни, через скорочення обсягу субвенції.

Повна відповідь МОН:

Відповідь_Булейко_3984 (1)

Завантажити документ

Нагадаємо, рада виконавчих директорів Світового банку виділила 1,49 млрд доларів на виплати зарплатні вчителям і держслужбовцям.

Раніше стало відомо, що, згідно з помісячним розписом видатків державного бюджету, з червня до грудня 2022 року місцеві бюджети отримуватимуть на 10% зменшений обсяг освітньої субвенції. Зменшення обсягу субвенції призведе до недофінансування зарплат педагогів щомісяця на 17%.

Водночас у Світовому банку заявляли, що фінансуватимуть зарплати за умови їх виплати в повному обсязі. Отже, для компенсування цих видатків зарплати не можуть урізати поза межами мінімальних розмірів надбавок, визначених законодавством.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – davizro, Depositphotos


Обговорення