Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

1 Лютого 2018

МОН: Мовна стаття має запрацювати не раніше 2023 року

У Міністерстві освіти і науки вважають, що, враховуючи рекомендації Венеціанської комісії, перехідний період для впровадження мовної статті закону “Про освіту” потрібно продовжити до 2023 року.

Про це повідомила міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час зустрічі з румунським послом Крістіан-Леоном Цуркану, передає прес-служба МОН.

Тут важливо розуміти, що ми це робимо не у зв’язку з реакцією окремих країн, наше найперше завдання – дати кожній українській дитині, незалежно від її національності чи місця проживання, високий рівень володіння українською мовою. Для цього нам потрібно, аби всі були готові до імплементації статті, а також щоб при цьому враховувались особливості навчання для національних громад різних мовних груп“, – наголосила Гриневич.

Окрім того, вона зазначила, що Україна підготує покрокову карту впровадження мовної статті.

Нагадаємо, 11 грудня Венеціанська комісія ухвалила рішення щодо статті 7 закону “Про освіту”. Міністерство освіти і науки виклало свою позицію стосовно цих висновків. Там, зокрема, наголошується, що МОН готове прийняти рекомендацію Комісії щодо подовження перехідного періоду впровадження мовної статті.

Також міністр закордонних справ Павло Клімкін запевнив, що Україна виконає рекомендації Венеціанки щодо мовної статті.

Окрім того, МОН показало три моделі впровадження мовної статті та заявило, що готове звільнити від мовних вимог приватні школи, враховуючи висновки Венеціанської комісії.

Раніше ми опублікували повний текст висновків “Венеціанки” англійською мовою та переклад її заключної частини.

Фото: автор  Eder Pozo Pérez, Unsplash


Обговорення