Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

25 Листопада 2020

МОН відновило кількість директоратів, але однаково об’єднало директорати шкільної, дошкільної, позашкільної та інклюзивної освіти

За кілька днів після скорочення кількості директорів МОН до чотирьох відомство затвердило новий наказ, де відновлена кількість директоратів (6) і частково працівників експертних груп.

Відповідний наказ із підписом т.в.о. міністра освіти і науки Сергія Шкарлета опублікувала співзасновниця ГО “Смарт освіта” Іванна Коберник.

Зміни

Завантажити документ

“18 листопада (запам’ятайте цю дату) т.в.о. міністра освіти і науки Шкарлет підписав наказ про новий штатний розпис МОН, який ліквідовував підтримувану Євросоюзом реформу держуправління […]. Паралельно МОН заявило, що з ЄС у них все ок і претензій до МОН немає. Але вчора, 24 листопада, Шкарлет підписав НОВИЙ Наказ про НОВУ штатну структуру МОН (внесення змін до структури апарату МОН), де кількість директоратів вже не скорочується, їх залишається 6 (у попередньому наказі їхня кількість скорочувалася до 4). Також у наказі від 24.11 відновлено частину посад фахівців з питань реформ (бо наказ від 18.11 скорочував їхню кількість практично вдвоє”, – написала Коберник.

Зокрема, два директорати, як і в минулому наказі, об’єднані в один – Директорат дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти. У ньому будуть такі експертні групи:

  • з питань нормативно-правового забезпечення та децентралізації в освіті (4 експерти разом із керівником);
  • з питань дошкільної і шкільної освіти (11 експертів разом із керівником);
  • з питань позашкільної та інклюзивної освіти (5 експертів разом із керівником).

Раніше пропонувалося, щоби в об’єднаному директораті було лише 10 експертів.

Окремими підрозділами будуть Директорат фахової передвищої і вищої освіти та Директорат професійної освіти (у минулому наказі директорати вищої і професійної освіти хотіли об’єднати).

Окрім того, у структурі МОН будуть такі директорати:

  • європейської інтеграції, бюджетування та узгодження політик;
  • цифрової трансформації;
  • науки та інновацій.

Нагадаємо, 18 листопада 11-та міністерка освіти і науки Ганна Новосад повідомила, що Мінфін погодив зміни штатного розпису МОН, які суперечать домовленостям з Євросоюзом. Таке погодження МОН отримало з другої спроби – першого разу Мінфін відмовив після того, як Євросоюз виступив різко проти таких змін.

Новосад переконана, що такою ініціативою Шкарлет намагається звільнити спеціалістів, які не погоджуються з його політикою. За її словами, з міністерства через політику Шкарлета уже звільнились чимало спеціалістів. Вона наводиться приклад, що з директорату шкільної освіти, який займається освітньою реформою, пішли 5 з 13-ти людей.

18 листопада Шкарлет підписав наказ про новий штатний розпис МОН, який ліквідовував підтримувану Євросоюзом реформу держуправління. Згідно з наказом кількість директоратів мала скоротитися до 4, а кількість посад фахівців з питань реформ мала зменшитись у два рази.

“Нова українська школа”

Фото: автор – Viviamo, Depositphotos


Обговорення