Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

21 Листопада 2020

МОН вдвічі скорочує кількість спеціалістів у директоратах, це може припинити співпрацю з ЄС у реформі відомства

Міністерство освіти і науки затвердило нову структуру, за якою вдвічі зменшується кількість провідних спеціалістів відомства.

Відповідний наказ із підписом т.в.о. міністра освіти і науки Сергія Шкарлета опублікувала співзасновниця ГО “Смарт освіта” Іванна Коберник.

Новий штатний розпис МОН об’єднує директорати і, водночас, на 50% скорочує кількість фахівців з питань реформ, які були відібрані на прозорих конкурсах і зарплату яким фінансував Євросоюз, – пише Коберник

За новою структурою, об’єднуються Директорат дошкільної, позашкільної та інклюзивної освіти з Директоратом шкільної освіти, а також Директорат вищої освіти і освіти дорослих з Директоратом професійної освіти.

“Тепер все об’єднали зі старими дореформеними департаментами. Все як в часи Табачника. І головна мета – позвільняти неугодних, позбавитись людей з власною позицією і сміливістю суперечити ідеям типу 10-річки чи скасування ЗНО”, – переконана Коберник.

Зміни штату МОН

Завантажити документ

Раніше у листі Представництва України при ЄС до віцепрем’єрки з євроінтеграції Ольги Стефанішиної йшлося про застереження Євросоюзу щодо подібник змін у структурі МОН. Лист оприлюднила на своїй fb-сторінці колишня експертка директорату вищої освіти МОН Олена Панич.

Представництвом отримано критичний сигнал сторони ЄС, зокрема Групи підтримки України в ЄК, щодо очікуваних змін штатної структури центрального апарату Міністерства освіти і науки України. Як зазначається, SGUA відомо, що проєкт змін було погоджено Міністерством фінансів України та буде затверджено наказом МОН незабаром, попри чисельні офіційні сигнали ЄС”, – йдеться у листі.

На думку ЄК, запропоновані штатні зміни у МОН:

  • загрожують зривом реформ професійно-технічної освіти та вищої освіти;
  • призведуть до зменшення спроможності міністерства розробляти та реалізовувати освітню політику та міжнародні проєкти, в тому числі спільні з ЄС;
  • знизять якість ухвалення управлінських рішень;
  • призведуть до браку прозорих процедур в освіті та науки;
  • відновлять можливості для недоброчесності та призведуть до падіння якості освіти в цілому.

“ЄК також зазначає, що такий розвиток загрожує зривом програми підтримки реформи державної служби, оскільки після реорганізації міністерство ймовірно не відповідатиме її критеріям, – зазначено у листі.

Також у документі йдеться, що у МОН є понад 40% вакантних посад експертів та керівників експертних груп та є загроза подальшого скорочення цих фахівців.

ЄС вважає, що ситуація з браком коштів на заробітну платню в міністерстві, що є формальною підставою для зміни штату, може бути вирішена Кабінетом Міністрів України без незворотних якісних змін структури міністерства.

Інші дев’ять міністерств, що також є учасниками програми реформи державного управління, наразі не розглядають питання скорочення штату. Група підтримки спільно з Представництвом ЄС в Україні розглядають можливі шляхи реагування на очікуване незабаром рішення”, – наголошено у листі.

Повністю із листом можна ознайомитись у цьому документі:

126782667_3572325399455200_6638956674160755377_o (2)

Завантажити документ

Водночас, т.в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет заявляє про повне порозуміння із Євросоюзом:

“Днями мав особисту зустріч із Послом Євросоюзу, головою Представництва ЄС в Україні паном Матті Маасікасом. Підсумки розмови: є цілковите порозуміння, почуто наші аргументи, взято до уваги та опрацьовуються пропозиції щодо розробки проєктів та їх імплементації.

Сьогодні ми відчуваємо підтримку наших європейських колег і в межах реалізації розпочатих реформ, і в питаннях запровадження нових ідей та підходів”, – написав Шкарлет у своєму телеграм-каналі.

Нагадаємо, 18 листопада 11-та міністерка освіти і науки Ганна Новосад повідомила, що Мінфін погодив зміни штатного розпису МОН, які суперечать домовленостям з Євросоюзом. Таке погодження МОН отримало з другої спроби – першого разу Мінфін відмовив після того, як Євросоюз виступив різко проти таких змін.

Новосад переконана, що такою ініціативою Шкарлет намагається звільнити спеціалістів, які не погоджуються з його політикою. За її словами, з міністерства через політику Шкарлета уже звільнились чимало спеціалістів. Вона наводиться приклад, що з директорату шкільної освіти, який займається освітньою реформою, пішли 5 з 13-ти людей.

“Нова українська школа”

Фото: автор – nito103, Depositphotos


Обговорення