Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Квітня 2024

Оприлюднили 8 модуль “Національного проєкту: пишемо есе”: де шукати матеріали

На сайті “Національного проєкту: пишемо есе” від ГО “Смарт освіта” вже доступний 8 модуль “Вчимося писати есе”. Зокрема, безплатні методичні матеріали, розміщені на платформі, стануть у пригоді педагогам і педагогиням під час проведення занять з розвитку навичок письма, критичного мислення й читацької грамотності. Останній дев’ятий розділ проєкту оприлюднять вже наступного тижня.

Ознайомитися з розробками, які містить восьмий модуль, а також завантажити презентацію та робочий аркуш до нього всі охочі можуть за посиланням.

Сім попередніх розділів:

  1. “Регулярне письмо”;
  2. “Мета текстів та різновиди есе”;
  3. “Долучаємося до розмови: шукаємо дискусійні питання, судження і приєднуємося до розмови”;
  4. “Поєднуємо докази й тезу”;
  5. “Стіл Етвуд. Приєднання до розмови, що триває”
  6. “Поєднання та аналіз текстів”;
  7. “Побудова есе”

можна також переглянути на сайті за лінком.

Для успішного написання есе учням і ученицям потрібні чіткі інструкції та практика. Зокрема, структурний план, створений після опрацювання додаткових джерел і матеріалів, є запорукою написання змістовної роботи, а чітко сформульована теза – основою для есе.

Відповідно до методики, запропонованої у восьмому модулі, учитель / учителька має пояснити учням і ученицям, що, прочитавши під час опрацювання теми декілька ресурсів, які відображають різні бачення ситуації чи явища, діти дізнаються об’єктивну інформацію та зможуть дослідити протилежні думки.

Саме тому під час читання (ознайомлення з джерелами) школярам і школяркам необхідно вчитися помічати й позначати важливі ідеї та докази. Які, зокрема, потім допоможуть написати тезу й підсилити її доказами.

Методичні матеріали, зібрані у 8 модулі, містять інструкції щодо написання есе й формування його структурних елементів. Крім того, у розділі подані вправи, які допоможуть дітям і підліткам:

  • подолати страх і хвилювання щодо самостійного створення письмового тексту;
  • розвинути навичку створення докладного плану для написання есе;
  • сформувати навичку добору доказів з різних джерел на підтримку своєї тези;
  • розвинути навичку швидкого читання й аналізу джерел;
  • потренувати навичку формулювання тези під час написання есе.

Довідково:

Матеріали напрацьовані командою розробників на основі інструментів, наданих National Writing Project (NWP) – американською організацією з 50-річною історією, яка об’єднує вчителів шкіл, викладачів університетів, дослідників та письменників. Матеріали, надані NWP, мають доказову ефективність у навчанні написання формальних есе. Їх використовують у школах США понад 10 років. Викладання за цими методиками покращує вміння учнів добирати докази з джерел на підтвердження своїх тез, структурувати текст, логічно та аргументовано письмово формулювати думку.

Національний проєкт: пишемо есе” здійснює ГО “Смарт освіта” за підтримки Grammarly, National Writing Project, Theirworld та Global Business Coalition For Education.

Читайте також: “ГО “Смарт освіта” презентує “Національний проєкт: пишемо есе”: що вже можуть використовувати вчителі”.

Титульне фото: ГО “Смарт освіта”; школа “Славута”


Обговорення