Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

15 Грудня 2020

Освітяни звертаються до влади проти призначення Шкарлета міністром освіти і науки

Освітні громадські організації написали відкрите звернення до президента, голови Верховної Ради України, прем’єр-міністра й народних депутатів щодо можливого призначення Сергія Шкарлета міністром освіти і науки.

Прочитати й підписати звернення можна за цим посиланням.

zvernennia

 

Звернення вже підписали ГО “Смарт освіта”, “БАТЬКИ SOS”, “Батьківський контроль”, ”Центр Інноваційної освіти “Про.Світ”, “Ре:Освіта”, Благодійна організація “Благодійний фонд “ГОФ”, ГС “Міжнародний інститут інтегрального розвитку”.

“На жаль, мусимо констатувати, що призначений у кінці червня 2020 року тимчасовий виконувач обов’язків міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет не лише не спромігся підтримати конкретними діями необхідні реформи, а й зробив усе можливе, аби зупинити їхній поступ, а подекуди й відкотити назад. Ми стурбовані тим, що останні місяці роботи МОН характеризуються тотальною байдужістю до, особливо, сфери шкільної освіти”, – написано в заяві.

Підписанти перелічують невдалі кроки т.в.о. міністра освіти і науки Сергія Шкарлета:

  • Провалена підготовка до початку нового навчального року 2020-2021.
  • Педагоги не отримали допомоги для закупівлі необхідних засобів індивідуального захисту для безпечного проведення занять у школах до початку навчального року (лише у листопаді виділили гроші з інших освітніх програм, проте не з антиковідного фонду).
  • Сфера освіти постраждала найбільше під час підготовки Державного бюджету 2021 після першого читання.
  • Підходи до фінансування освітньої сфери, що запропоновані проєктом Державного бюджету 2021, зменшують фінансування освіти і нівелюють ініціативи Президента України.
  • Т.в.о міністра освіти і науки має підтверджений академічний плагіат в наукових роботах.
  • Українське суспільство позбавлене права на розуміння, у чому полягає освітня політика держави.

Ми звертаємося до вас із проханням об’єктивно оцінити діяльність та бездіяльність Міністерства освіти і науки України протягом останніх 5 місяців та подати на розгляд до Верховної Ради України кандидатуру на пост міністра освіти і науки України фахової та ціннісної людини, яка би вболівала за освіту і робила все, аби допомогти сфері не просто вижити в ці складні часи, а й повернутися на шлях необхідних якісних змін”, – наголошують у заяві.

Раніше зі зверненням до голови Верховної Ради й народних депутатів щодо можливого призначення Сергія Шкарлета міністром освіти і науки звернулися науковці.

Звернення до Верховної Ради України стосовно призначення очільника МОН

Нагадаємо, Сергія Шкарлета призначили т.в.о. міністра освіти і науки 25 червня 2020 року. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що в нового очільника МОН є 3 місяці випробовувального терміну. Згодом Сергій Шкарлет сказав, що нічого про це не знає, а Кабмін не відповів на журналістський запит “Нової української школи”.

Також науковці знайшли плагіат у наукових роботах Шкарлета, після чого це підтвердив Етичний комітет Національного агентства з питань забезпечення якості освіти.

21 жовтня уряд виділив 539 мільйонів із субвенції НУШ на дезінфектори для шкіл, а 4 листопада дозволив використовувати залишки освітньої субвенції на маски та дезінфектори для шкіл.

Окрім того, очільник МОН сподівався, що до жовтня запустять електронну освітню платформу для дистанційного навчання, проте це зробили в грудні.

Фото: автор – AndreyPopov, Depositphotos


Обговорення