Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

12 Жовтня 2017

ПАРЄ ухвалила майже всі пропозиції угорців та румунів щодо мовної статті освітнього закону

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення з рекомендаціями Україні за підсумками термінових дебатів. 

Про це повідомляє “Європейська правда“.

За схвалення документа із внесеними до нього правками проголосували 82 депутати, проти – 11,  17 утрималися. Поправки подавали лише депутати від Угорщини та Румунії.

Асамблея засудила те, що Верховна Рада змінила Статтю 7 закону “Про освіту” (мовна стаття), не проконсультувавшись з представниками національних меншин.

ПАРЄ звернулась до України з проханням врахувати всі без винятку рекомендації Венеціанської комісії та внести відповідні зміни до закону “Про освіту”.

За результатами дебатів, було ухвалено більшість пропозицій румунських та угорських депутатів.

Зокрема, вони виступили проти “змішаного навчання”, наприклад, з викладанням 60% предметів українською та 40% - мовою меншини. Окрім того, з документа виключили всі згадки про те, що навчання тільки мовою меншини без викладання частини предметів державною мовою робить дітей менш конкурентноспроможними на ринку праці та ускладнює вступ до вишів.

Лише з мінімальною перевагою (42 голоси “за” та 39 - “проти”) було відхилено угорську поправку, за якою з документа хотіли викреслити посилання на право України захищати державну мову та про те, що мова об’єднує державу.

З такою ж незначною перевагою (42 голоси “за” та 37 - “проти”) відхилили пропозицію паламентарів із Угорщини та Румунії виключити з документа згадку про відсутність в їхніх державах виключно україномовних державних шкіл (або із навчанням виключно мовами інших національних меншин).

Водночас Києву порекомендували створити окрему методику навчання українській мові для дітей, які є представниками національних меншин.

Нагадаємо, раніше Міністерство закордонних справ України спрямувало закон “Про освіту” на експертизу до Венеціанської комісії.

Сьогодні, 12 жовтня, ПАРЄ провела термінові дебати щодо мовної статті нового закону “Про освіту”.

Також у Міносвіти розробили проект базового навчального плану, в якому прописали кількість годин для вивчення мов національних меншин у початкових класах.

5 вересня Верховна Рада ухвалила новий закон “Про освіту”. За таке рішення проголосували 255 депутатів.

Стаття 7 нового закону “Про освіту” закріплює українську мову (державну мову) як основну мову навчання та дозволяє представникам національних меншин навчатися своєю мовою поряд з державною в початковій школі, що реалізується через окремі класи чи групи. Також представникам національних меншин гарантується право вивчення рідної мови в школах чи культурних товариствах.

Повний текст Статті 7 можна прочитати тут.

Фото: president.gov.ua


Обговорення