Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

21 Грудня 2023

Підготуватися до контрольних робіт із всесвітньої історії більше не проблема: добірка аудіоуроків від “Вчися вухами”

Для школярів грудень – це не лише час підготовки до новорічних свят, але й період тематичних контрольних робіт, від яких залежить оцінка за весь семестр.

Нещодавно ми вже публікували перелік аудіоуроків, завдяки яким учні 7–11 класів зможуть підготуватися до підсумкових робіт з історії України, а учні 10 класів до контрольних з громадянської освіти.

Автори проєкту “Вчися вухами” від ГО “Смарт освіта” підготували для школярів ще одну добірку аудіоуроків із всесвітньої історії, завдяки яким учні та учениці 10–11 класів зможуть вивчити й повторити все необхідне за 1 семестр.

Зокрема, 10-класникам варто зосередити свою увагу на особливостях функціонування держав Європи в міжвоєнний період і розглянути теми:

  1. “Велика депресія” у США;
  2. Реформування Британської колоніальної імперії;
  3. “Вся влада фашистам!” режим Муссоліні в Італії;
  4. Становлення нацистського режиму в Німеччині.

11-класникам слід приділити свою увагу комуністичним країнам у період після Другої світової війни, зокрема, СРСР та його сателітам.

У міжвоєнний період Америка пережила тяжку економічну кризу, яка відома в світі під назвою “Велика депресія”. Вона виникла в результаті фінансових та економічних вибухів після Першої світової війни й призвела до безробіття, банкрутства підприємств і загального погіршення умов життя громадян США. Вивчаючи цей розділ, 10-класники повинні розуміти причини кризи та її вплив на суспільство й економіку. Крім того, для підготовки до контрольних робіт, учням слід дослідити ефективність урядових заходів, зокрема, програми “New Deal” (“Новий курс”), які були запроваджені президентом Рузвельтом для вирішення соціальних та економічних проблем. Усе це школярі й школярки зможуть вивчити та згадати під час прослуховування аудіоуроків від “Вчися вухами” за посиланням.

У період між двома найбільшими війнами ХХ сторіччя також відбулося реформування Британської колоніальної імперії. 10-класники, готуючись до тематичних контрольних, повинні зосередити свою увагу на змінах, які відбувалися в колоніях і вплинули на подальший розвиток Британії. Важливими аспектами для вивчення школярами цієї теми є розширення прав і свобод місцевого населення, а також соціальні трансформації, що відбувалися під час цих реформ. Докладнішу інформацію про це можна знайти в аудіоуроках за лінком.

Третьою важливою темою, вивчення якої допоможе 10-класникам підготуватися до підсумкових робіт, є часи становлення й правління фашистського режиму в Італії під керівництвом Беніто Муссоліні. Учні й учениці повинні розуміти, як виник і розвивався цей режим, а також як він вплинув на різні сфери життя країни. Особливу увагу школярам слід звернути на економічні та соціальні зміни, що відбулися в Італії під час правління Муссоліні. А також не зайвим буде зосередитися на зовнішній політиці, яку вели фашисти. Усю необхідну інформацію з цієї теми шукайте тут.

Не менш важливим при вивченні міжвоєнного періоду для 10-класників є становлення нацистського режиму в Німеччині. При підготовці до контрольних робіт учням варто зосередитися на розгляді факторів, які стали причиною приходу Адольфа Гітлера до влади, а також аналізу його політики й наслідків цього періоду для країни та світу. Школярам необхідно розглянути економічні, соціальні й політичні фактори, які поклали початок діяльності націонал-соціалістичної партії й допомогли Гітлеру здобути підтримку населення. Докладний аналіз політичних рішень і реформ нацистського режиму, включаючи антисемітські закони, агресивну зовнішню політику й пригнічення опозиції, допоможе школярам і школяркам краще розібратися в темі й без проблем підготуватися до фінальних робіт 1 семестру. Щоб пригадати всю основну інформацію з цієї теми, пропонуємо скористатися аудіоуроками від “Вчися вухами”.

11-класники, готуючись до тематичних контрольних у 1 семестрі, мають зосередити свою увагу на вивченні внутрішньої та зовнішньої політики Радянського Союзу, а також його впливу на країни Східної Європи. Ключовим завданням для школярів є розуміння найважливіших етапів розвитку СРСР після війни, включаючи період після смерті Сталіна, “хрущовську весну” й “брежнєвську стагнацію”. Не зайвим для учнів і учениць буде звернути увагу на стосунки “країни серпа й молота” з іншими державами: політичну залежність країн Східної Європи, створення “соціалістичного табору” та холодну війну з США за вплив у світі. Відповіді на ці та інші питання 11-класники знайдуть тут.

Дізнатися докладніше про найцікавіші події в історії світу й найвидатніших постатей, чиї ідеї та дії змінили планету, всі охочі можуть за посиланням.

Крім того, “Вчися вухами” містить аудіоуроки для учнів 7-11 класів з української мови та літератури, громадянської освіти й історії України.

Титульне фото: ГО “Смарт освіта”


Обговорення