Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Лютого 2022

Посилення відповідальності за булінг та захист постраждалих. Які ініціативи освітній омбудсмен пропонує ухвалити ВР

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов опублікував перелік законодавчих ініціатив для поліпшення регулювання.

1. Посилення юридичного захисту здобувачів освіти. Це пропонується в законопроєктах  63936393-1, 6457. Зокрема:

  • замінити у визначенні булінгу “малолітню чи неповнолітню особу” на “дитину”;
  • додати до учасників освітнього процесу також учасників процесу оздоровлення та відпочинку дітей, учасників спортивних змагань та (або) навчально-тренувальних зборів, закладів охорони здоров’я, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку,  закладів культури й мистецтва;
  • внести визначення “булінг” також до інших законів – “Про фізичну культуру і спорт“, “Про охорону дитинства“, “Про оздоровлення та відпочинок дітей“.

2. Захист педагогічних працівників від цькування та мобінгу. Це пропонується в законопроєкті 4306. Зокрема, передбачене покарання за цькування педпрацівників та вводиться поняття “мобінг”, тобто приниження та створення ворожої атмосфери в трудовому колективі для певного працівника іншими працівниками. Зокрема, для примушування його до зміни місця роботи.

Проте він отримав низку зауважень від головного науково-експертного управління ВРУ та не ставився на голосування. На думку управління, законопроєкт має проблеми з процедурою доказу порушення. Покарання пропонується визначити як адміністративне, тож потерпілі будуть змушені самостійно збирати докази порушення їхніх прав. Окрім того, за перелічені порушення вже можна отримати покарання за іншими статтями адміністративного кодексу.

3. Розширення відповідальності педагогів та керівників, яких суд уже визнав винними за вчинення булінгу.

На думку омбудсмена, ситуації, коли педагог і далі працює в школі або ж претендує на керівництво чи отримує нове звання попри визнання його винним у булінгу, є небезпечними для учнів. Горбачов закликає закріпити в законодавстві додаткові санкції, окрім штрафів. Зокрема:

  • пониження категорії;
  • позбавлення педагогічних та почесних звань;
  • позбавлення надбавок та премій.

Такої законодавчої ініціативи наразі не зареєстровано в парламенті. Омбудсмен написав, що звернеться з листом до Верховної Ради.

Читайте також: Відновні практики. Як зробити школу без конфліктів

Раніше ми писали, що у Франції пропонують криміналізувати булінг – до 10 років ув’язнення.

Фото: автор – sinenkiy, Depositphotos


Обговорення