Напишіть нам

Всі проєкти

Всі теми

8 Червня 2022

Призупиняти трудові договори з учителями на літо – незаконно. Розʼяснення профспілки

ЦК Профспілки працівників освіти і науки повідомив про звернення учителів щодо призупинення з ними трудових договорів на час літніх канікул.

Насамперед у профспілці звертають увагу на Закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” від 15.03.2022 № 2136-IX (набув чинності 24.03.2022). У ньому зазначено, що дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

Згідно з коментарем Мінекономіки до статті 13 цього закону, головною умовою для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість надання роботодавцем та виконання працівником відповідної роботи.

Водночас закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану” від 15.03.2022 № 2126-IX (набув чинності 20.03.2022) гарантує працівникам закладів та установ освіти збереження місця роботи та середнього заробітку, а також інших виплат, передбачених законом.

Також Наказ МОН від 28.03.2022 № 274 “Про деякі питання організації здобуття загальної середньої освіти та освітнього процесу в умовах воєнного стану в Україні” зобовʼязує органи управління у сфері освіти місцевих органів виконавчої влади, органи місцевого самоврядування забезпечити та організувати оплату праці працівників закладів освіти та установ освіти незалежно від їх поточного місця проживання (перебування) в Україні чи за її межами, зокрема, через ухвалення рішення про оголошення простою в закладах освіти, що не можуть здійснювати освітню діяльність унаслідок збройної агресії російської федерації.

Також законодавство гарантує право на відпустку. Зокрема, частина 14 статті 10 Закону України “Про відпустки” встановлює, що керівним, педагогічним працівникам навчальних закладів щорічні відпустки повної тривалості у перший та наступні робочі роки надаються у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу.

Стаття 2 цього закону встановлює, що право на відпустки забезпечується гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості зі збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати.

“Тобто педагогічним та іншим працівникам закладів освіти в умовах воєнного стану гарантується збереження як місця роботи, так і середнього заробітку з усіма виплатами, передбаченими законом, що має бути забезпечено відповідними органами та закладами освіти”, - резюмують у профспілці.

Нагадаємо, згідно з помісячним розписом видатків державного бюджету, з червня до грудня 2022 року місцеві бюджети отримуватимуть на 10% зменшений обсяг освітньої субвенції. Проте Світовий банк виділив 1,49 млрд доларів на зарплати українським учителям і держслужбовцям.

Читайте також наше розʼяснення, як учителям мають платити зарплату після 24 днів відпустки.

Слава Україні!

Героям слава!

Переможемо!

Фото: автор – Markus Spiske, Unsplash


Обговорення